BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2012

12 lata 8 miesiąc temu #337121 przez akciak84
ingrid
to fajnie :)

dziewczyny jeśli chodzi o obracanie się główką w dół czy też nie, to ja takiego ciśnienia nie mam. Dwa razy synek był w dół a raz do góry. Ostatnio tak mi esię przesmradza, że myślę że jeszcze sprytnie się przekłada raz w dół raz w górę. Mam wrażenie że leży w poprzek bo kopie prawie na plecach i to normalnie boli. Raczej mi na żebra nie wchodzi tylko z boku kopie jakoś. Tak się wyciąga, że nie wiem czy bym nie wolała ataku na żebra. Ostatnio jak miał czkawkę to na górze plumkał a nie w dole jak zawsze.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 8 miesiąc temu #337301 przez misia88
ewel Spokojnie, już niedużo zostało, a taki odpoczynek to nawet Ci się przyda. Ja właśnie mam zalecenie wręcz przeciwne, po śniadaniu, kolacji i obiedzie muszę iść na spacer, żeby cukier był dobry. :P

Ingrid Super, że z serduszkiem wszystko ok :)

Dzisiaj piękny dzień, a od wczoraj cukier na pięknym poziomie :) W końcuuuu :D

12 lata 8 miesiąc temu #337310 przez Ingrid29
misia tylko dalej. Oby cukier zawsze był w porządku,żebyś nie musiała znów do szpitala sie meldować.

12 lata 8 miesiąc temu #337450 przez Martita
Cześć dziewczynki,
wytańczyłam się na imprezie i jest wszystko dobrze :)

Ingrid życzę Tobie i dzidziusiowi dużo zdrówka!
Ewel za Was też trzymam kciuki, wszystko będzie dobrze, dziewuszki :)

Aga to będziesz miała kołyskę czy łóżeczko? A powiedz mi, jak stoi u Ciebie łóżeczko to wyścieliłaś je pościelą od razu czy czekasz do końca? Bo mi mąż już kołyskę wiezie i zastanawiam się, czy jak ułożę pościel to czy się nie zakurzy..:/

Czy wy też macie spuchnięte nogi?bo mi na wieczór puchną, szczególnie jak długo siedzę, rano trochę opuchlizna schodzi, ale to nie jest stopa jaka była jeszcze 3 miesiące temu.. :/

12 lata 8 miesiąc temu #337452 przez Martita
Ahh!Zapomniałam powiedzieć, byłam przecież na wizycie..pomijam te szczegóły, że czekałam 4 godziny w poczekalni, ale przynajmniej dowiedziałam się, że synuś (to był początek 32tyg.) ważył 1750g. I mam cudowną pućkę!Grubasek jak nie wiem,mam zdjęcie jak ssie kciuka,później wstawię :)

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #337486 przez aga2+1
Martita mam kołyskę na te pierwsze miesiące ( będzie stała u nas w sypialni) - jest wyprana i przykryta, żeby się nie zakurzyła, pościel włożę dopiero jak wrócę z małą ze szpitala. Łóżeczko też już będę miała, bo okazyjnie, ale na razie nie będę składać dopiero po porodzie - ustawię w pokoju małej i będzie na dzienne drzemki:) Z łóżeczkiem wcale mi się nie śpieszyło, ale mój mąż się uparł więc cóż miałam zrobić hehe:)
Nogi też mi puchną niestety i czasami dłonie:( Dobrze, że się wytańczyłaś:) Nie wiem czy ja bym jeszcze dała radę wieczorem czuję się strasznie zmęczona i o 20.00 to bym już najchętniej leżała w łóżeczku :lol:
Dzisiaj kolezanka wyciągnęła mnie na zakupy do galerii to powiem szczerze, że po pół godzinie miałam już dosyć czułam się jak emerytka nogi bolały, plecy bolały no i siusiu co chwila masakra :huh:

12 lata 8 miesiąc temu #337513 przez MartiO
to ze mną nie jest jeszcze źle ;) czasem się zdarza że puchną mi dłonie jak za mało piję... stopy na razie sporadycznie... sprawdzałam byty które kupowałam na jesieni i inne wcześniejsze i jest ok :silly: przynajmniej jak nie są spuchnięte...

zaczynamy remont w pokoju Młodego... na razie prawie opustoszał... tzn zniknęło to co sama dałam radę przenieść... reszta czeka na mężusia ;) potem oklejanie i zmiana z różu na zieloną łąkę :lol: i niebieskie niebo :lol: jak już skończę i będzie się czym pochwalić to wstawię fotki... mam nadzieję że do świąt na spokojnie nam się uda :lol: zwłaszcza, że teraz dłużej jest jasno ;) a potem pranie, prasowanie i układanie :silly:

Ewel trzymaj się :kiss: będzie dobrze ;)

Ingrid29 dobrze że z serduszkiem w porządku ;)

12 lata 8 miesiąc temu #337637 przez beadka7
Te przygotowania to jeden z najfajniejszych aspektów ciąży ;P hehe Szkoda, że ja nie mogę urządzić osobnego pokoju dla malucha :( ale może już za parę lat synek dostanie własny pokój w nowym domku :)

Ja dzisiaj dosyć słabo się czuję, mierzyłam ciśnienie i mam bardzo niskie bo 109/51..

A ręce też mi puchną, musiałam pozbyć się obrączki i pierścionków z palców, bo np dziś rano jak się obudziłam to normalnie miałam jakby siny palec.

12 lata 8 miesiąc temu #337714 przez KAMI
Dzień dobry Mamuśki
Z tym puchnięciem to też niestety cierpię, nogi jakieś dziwne, ciężkie...Wczoraj byłam na paznokciach i ogólnym pięknieniu dłoni i nie potrafiłam zdjąć obrączki! Cóż peeling zrobiony był z obrączką :)

12 lata 8 miesiąc temu #337720 przez misia88
Mi na szczęście nic nie puchnie, a palce to jeszcze schudły, bo ostatnio pierścionek mi spadł na podłogę i o mały włos go nie zgubiłam. :P

Dzisiaj mam wizytę u gina. Ciekawe czy będzie robił USG...

beadka Ja miałam ostatnio ciśnienie 105/60 :P Ale jakoś nie wpływa to źle na moje samopoczucie. Zawsze miałam niskie ciśnienie. Lepiej trochę niższe niż za wysokie, które jest w ciąży niebezpieczne ...

12 lata 8 miesiąc temu #337732 przez KAMI
misia jak ty funkcjonujesz z takim ciśnieniem ??? Ja na początku ciąży miałam zbijane bo sięgało 150/100 ale znowu dla mnie takie jest normalne :) teraz nie przekraczam 120/80 i czasem zasypiam o 20,00 :)

u gina byłam wczoraj ale nic się nie działo, dopiero za 2 tygodnie będę miała te wszystkie posiewy bakteryjne robione, żeby w razie co zdążyć wyleczyć drogi rodne i nie zakazić Maleństwa.
W ogóle mój gin to spokojny strasznie człowiek, on we mnie wyrobił taki wewnętrzny zakaz panikowania przy każdym bólu. Może i dobrze ale póki nic się nie dzieje, ale to w końcu ordynator więc mu tak zaufałam ....

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #337789 przez beadka7
Właśnie dobrze Kami że przypominasz, ja muszę mojemu gino przypomnieć o badaniu GBS (na paciorkowca, ale to dopiero około 36 tc się robi. A podobno teraz szpitale wymagają badania na obecność HIV, u Was też tak jest ?

misia ja zawsze właśnie miałam wyższe ciśnienie dlatego jak mam takie to czuję się gorzej.

12 lata 8 miesiąc temu #337825 przez katiuszka
Ja sobie też zmierzyłam ciśnienie i mam 115/72 więc chyba to dobry wynik? Słabo się prawdę mówiąc na tym znam.
Aga czy mogłabyś mi sporządzić wyprawkę jaką robisz dla siebie i maluszka do szpitala?
Przepisałabym sobie i zaczęła powoli kompletować. Będę wdzięczna:) :*
Też dostanę łóżeczko i wózek i niedługo po nie pojadę. Nawet nie wiem jak one wyglądają:)
Z tego co słyszałam to prawda jeśli chodzi o badana na HIV ale o GBS nie słyszałam, lekarz pewnie mi powie 16 kwietnia bo wtedy mam wizytę i usg.
Mi póki co nóżki i raczki nie puchną ale w pierwszej ciąży tak miałam, że nawet kostek nie było widać więc współczuję. I fakt wbrew pozorom należy pić dużo wody.

12 lata 8 miesiąc temu #337842 przez KAMI
tak jest beadka GBS robi się pomiędzy 35 a 37 tc. Chodzi o to aby sprawdzić czy w pochwie i odbycie również nie ma bakterii, które mogłyby zagrozić dziciaczkowi jak będzie przechodził przez drogi rodne. W razie jakby się znalazły jest czas na leczenie.
Ja HIV musiałam zrobić już na początku ciąży, tak lekarz zalecił i nawet mnie to trochę oburzyło (wiecie poczułam się jakby mnie włożył do worka osób ryzykujących itp)ale cóż zrobiłam i mam spokój :)

12 lata 8 miesiąc temu #337850 przez aga2+1
katiuszka do szpitala musisz zabrać dla siebie:
2 koszule jedna do porodu druga na później
szlafrok
kapcie-klapki pod prysznic
recznik kąpielowy + mały do twarzy
przybory toaletowe
biustonosz do karmienia
wkładki laktacyjne
majtki jednorazowe + 2-3 pary bawełnianych
podkłady duże (podpaski bella najlepiej te poporodowe)
wodę do picia
dokumenty - dowód, karta ciąży, ostatnie badania krwi, moczu, grupa krwi, usg, RMUA lub książeczka ubezpieczeniowa
DLA MALUSZKA
pajace lub śpioszki i kaftaniki(lub body z dł. rekawem) tak na 4 dni
2 czapeczki
2 pary skarpetek
łapki nie drapki
smoczek
pampersy
ręczniczek
rożek lub kocyk
kosmetyki (krem do pupy, mydełko do mycia, chusteczki do pupy)
No i dla siebie jeszcze ubranie na wyjście ze szpitala + dla dzidziusia ubranko na wyjście (+ fotelik samochodowy, ale to już tatuś musi przywieźć :))
To wszystko mam spakowane no oprócz dokumentów, bo na razie noszę przy sobie jak by co :lol:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka