BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 1 miesiąc temu #461804 przez moniab26
Ja też wcześniej nie korzystałam z antykoncepcji, jedyny sposób to kalendarzyk, na naszym kalendarzu w sypialni zawsze były czerwone i zielone kropki, zawsze dodoawałam po dwa dni tych czerwonych żeby mieć pewność no a w grudniu zmarła moja babcia i jakoś zapomniałam narysowac tych kropeczek no i :laugh: mamy Oskarka

[*] 30.05.2005 aniołek
[*]06.01- 04.02.2010 Dominik
[*] 08.02-20.02.2011 Igorek

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #461850 przez patys
no tylko ta metoda którą ja stosuje to nie jest typowy "kalendarzyk" tylko angielska metoda objawowo-termiczna, skuteczność:99,8% :)

12 lata 1 miesiąc temu #461856 przez Anulka
Patys jak się nazywa ten lek o którym pisałaś , że jest też na alergię jak i na jelitka, bo ja daję Juliankowi ENTERO ACIDOLAC, bo lekarka przepisała LACIDOBABY, ale farmaceutka gdy kupowałam poradziła właśnie ten ENTERO bo jest lepszy.

Nasz Julianek też już od jakichś 1,5 - 2 tygodni zajmuje się sobą sam nawet do 30 min. Leży w leżaczku i gada do zabawek, uwielbia swoje misie na karuzeli i uśmiecha się, gada do wyświetlanych obrazków na suficie przez projektor. W ogóle, nasze dziecko nas strasznie zadziwia, czasem tak spojrzy , gdy np. go przebieram, że mam wrażenie, że zaraz coś powie :laugh: :laugh: . Lub siedzi w leżaczku, ja coś tam robię i potem spojrzę na niego a on siedzi cichutko i mnie swymi wielkimi oczętami obserwuje uważnie, a on przecież nie ma jeszcze 2 miesięcy !!!! :laugh: A ja zawsze sceptycznie podchodziłam do twierdzenia, że późne dziecko na ogól jest bardzo inteligentne. :laugh:

12 lata 1 miesiąc temu #461866 przez baby_55
Dziewczyny podziwiam Was, kalendarzyk nie jest na moje nerwy :silly: a poza tym zbyt leniwa jestem w tej kwestii, żeby mierzyć temp. obserwowac śluz, jeszcze to interpretować... masakra B)
a tak biorę rano przy myciu zębów tabletkę i mam spokój, nie myślę o tym :)

co do LAM to jakoś nie mam zaufania do tego, niby lekarze potwierdzają, że przez 6 mies. działa ale jednak więcej pewności dają mi tabletki ;) a póki co chcę poświęcić swój czas Adiemu i Niki, nie jestem gotowa na trzecie dziecko, chyba bym się zajechała będąc sama z trójką takich maluchów w domu, chcemy trzecie ale jak Niki bedzie mieć przynajmniej 2 latka Adi wtedy 3,5 więc juz tacy kumaci bardziej będą i może wtedy pomyślimy coś więcej o tym :)

Siteczko u mnie jeszcze 1,5 tygodnia zostało i też czekam z niecierpliwością na to :)

przy okazji to polecam użycie żelu na początku, bo ja osobiście miałam problem z suchością w pochwie i bez żelu było mało komfortowo, a po co się niepotrzebnie zrazić

Anulka cudownie jest tak obserwować jak maluch z dnia na dzień się zmienia :) najlepiej robić często zdjęcia wtedy można fajnie porównywać jak te zmiany zachodzą, jak powoli poważnieje buzia, jak nabiera wyraźniejszych rysów

młoda zrobiła nam dzisiaj mega kupę pośniadaniu :) upaćkana była po pachy, brudzac bodziaka rajstopki i sukieneczkę ;) dobrze, że dalej nie przeciekło hehhe

12 lata 1 miesiąc temu #461888 przez Lui
Witajcie :)

Podczytuje, jak tylko mam chwile wolną :)

Lila ma już pierwsze szczepienie za sobą (na 6) zniosła je rewelacyjnie z Tatusiem, był tylko krzyk przy wbiciu igły a potem cisza :) Tatuś pojechał z nią, kiedy ja siedziałam w pracy, taki dumny hehehe :)

Ja dużo Lilę nosiłam na rączkach jak była tyci tyci, nie żałowałam choć bolało bo ciężka .. i wcale nas nie terroryzuje teraz:) tylko jak ma kolki to cierpi, ale to już co raz rzadziej (w sumie nic jej na to nie podajemy i jest lepiej niż jak dostawała sab simplex i te inne świństwa!) Tak jak Anulki Synek tak i Lila co raz częściej zajmuje się sama sobą.

Noce przesypia pięknie w większości, jak zaśnie o 22-23 tak do 6 rano śpi (z nami w łózko co drugi dzień chyba, że się przebudzę i ja przełożę) oczywiscie nim zasnie to z 4 godziny nie śpi hehe. Suczka się w niej zakochała i zawsze jak wracamy do domu, to od razu wita się z córeczką..

Jesli chodzi o antykoncepcje - ja stosowałam kalendarzyk przeszło 2 lata, a potem i tak jak planowaliśmy Lile to zajęło nam to 6 miesięcy i dalej wracamy do kalendarzyka, nie mam zamiaru sie truć tabletkami, jakie by nie było to zawsze jest dla mnie "chemia" a jak wpadniemy to i tak planujemy drugie w ciągu 3 najbliższych lat ;)

Pozdrawiam :)

12 lata 1 miesiąc temu #461892 przez moniab26
Lui kalendarzyk się sprawdza jak wiesz dokładnie jak przebiega cykl - można wyliczyć dni płodne i nie płodne no ale jak na razie to ja np nie wiem czy moje krwawienie to już była @ czy to tylko od tabletek więc nie wiem jak to wyliczyć.

[*] 30.05.2005 aniołek
[*]06.01- 04.02.2010 Dominik
[*] 08.02-20.02.2011 Igorek

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #461899 przez czajusiątko
Witam
Oliwka jak jest teraz na MM to robi kupkę raz dziennie. Dwa razy się zdarzyło, że nie robiła przez dzień, a zawsze jak robi to jest cała czerwona i bardzo stęka tak jakby było jej ciężko zrobić, a wcale nie robi twardych. Raz nawet jak jej odchyliłam pieluchę, bo myślałam że już skończyła to tak się spięła, że poleciało na mnie i na dywan :woohoo: Jeśli chodzi o przytulanki to nas trochę poniosło i zrobiliśmy to równo cztery tygodnie po porodzie. Wiem, że nie powinniśmy bo to za wcześnie ale już nie wytrzymałam bo bardzo mi się chciało... na szczęście wszystko jest w porządku i było super :) Na razie zabezpieczamy się prezerwatywami, a jak będzie dalej to zobaczymy.
Moja księżniczka kończy dziś miesiąc
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

12 lata 1 miesiąc temu #461930 przez Ania14.09
Cieszę się Lui, że napisałaś, bo wiele mam przestało się odzywać po urodzeniu swoich dzieci. Czasami się zastanawiam, co z wami się dzieje, czy natłok obowiązków, czy coś jeszcze. Piszę, bo ostatnio dowiedziałam się o znajomej, którą najprawdopodobniej dopadła depresja po porodzie. Nie wychodzi na spacerki, ciągle śpi razem z dzieckiem i nic nie robi w domu, nie uśmiecha się, często płacze, co odczuwa dziecko, które też dużo płacze. Smutne. :dry: Zawsze na takim forum możemy się wesprzeć albo nawet pomóc, czasami też wymienić poglądami, które są różne na różne aspekty wychowawcze czy społeczne. :)
Co do metody anty Patys to byłaby idealna,ale ja nie mam zaufania.
Mój Filip ma dni, że jest przystawiany do piersi co godzinę, a mógłby wisieć podłączony non stop i spać przy cycu :laugh: a ma dni, że przesypia nawet 6 godzin !Więc pewnie w ciąże bym nie zaszła,ale lekarze zgodnie mówią, że ta metoda nie jest pewna.
Dostałam od przyjaciólki świetną książkę dla mam chłopców pt "wychowanie chłopców. Jak pomóc chłopcom wyrosnąć na szczęsliwych mężczyzn' oto link ksiegarnia.pwn.pl/produkt/104383/wychowy...frtbMCFUON3god5FgAzw
Czytam i polecam każdej mamie. Już wychowałam córkę, a syna wychowuje się inaczej.
Pewnie niektóre z was pomyślą, że mają czas,ale czas szybko leci. Uwierzcie mi :laugh:

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png

12 lata 1 miesiąc temu #461977 przez PolaL
Co do tej metody LAM to raczej bym nie ryzykowała - dzięki jej "skuteczności" jestem na świecie :silly: moja mama zaszła ze mną w ciążę, karmiąc mojego brata piersią, w 4 m-ce po porodzie.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Moja kropka ma dziś kryzys i normalnie cały dzień wisi na cycu. Dosłownie :huh:

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=51996

12 lata 1 miesiąc temu #462075 przez MADZIA7
Witajcie:)

Patys napisz proszę, jak jest z tą metodą objawowo-termiczną w taim okresie po porodzie, bo cięzko jakoś coś wyliczyć. Kiedyś chciałam ją stosować, ze względu na wiarę, ale trochę się obawiała jej skuteczności przy mojej nieregolarności cyklów, a jak zrobiłam taki próbny wykres, to na naukach przedmałażeńskich prowadząca wyliczyła mi, że 3 dni są w sumie bezpieczne w m-cu, ale może jeszcze spróbuję...

Baby przeuroczy ten Twój Adiś z chustą! A co do hallowen, to pewnie też kiedyś z NAtusią będziemy robić dynie i duszki, co nie przeszkadza mi w obchodzeniu świąt Wszystkich Świętych "po naszemu", jak byłam mała, to nie cierpiałam tego jeżdżenia w zapchanych autobusach na groby, a teraz jakoś inaczej na to patrzę i było mi przykro, że wtym roku nie byłam. Uważam, że nie ma lepszych lub gorszych tradycji, co kraj to obyczaj i dzięki temu jest ciekawie, każdy świętuje na swój sposób.

Ania14.09 też zastanawiałam się, czy mnie ta depresja nie dopadła, bo co 2-3 dni od porodu miałam takiego doła, że ryczałam przewijając i karmiąc Natalkę, a wszytskie mądre rady rodziny i znajomych mnie dobijały i miałam straszne myśli, sny i lęki, ale skoro to nie trwa stale, to mam nadzieję, że to tylko resztka burzy hormonów. MAsz rację, dobrze że mamy forum, choć czasem mi się cięzko przyznać do moich słabości, jak widzę, jak się dzielnie trzymacie! Mam nadzieję, że koleżanka szybko dojdzie do siebie!

Czajusiątko ślicznie się uśmiecha Twój przystojniak!

Wiecie co, od paru dni udaje mi się w miarę zorganizować sobie dzień, każdego dnia wyznaczam sobie jakieś zadanie, np. obiad, pranie, prasowanie, pieczenie, segregowanie ubranek, oczywiście nie wszystko naraz i jestem bardzo dumna, gdy uda mi się to zrobić, dziś upiekłam mężowi na urodzinki roladę z marmoladą. No i biorąc przykłąd z mojego męża staram się troch wyluzować i mieć pozytywne podejście i wyobraźcie sobie, że to się chyba na Natalce odbija, teraz jest spokojniejsza, no i sporo dała nam chusta - do nocnego usypiania - obowiązkowa!

dobrej nocki! :)

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #462112 przez kasia7775
W końcu znalazłam chwilkę czasu :) ostatni tydzień był zaganiany, do 1 listopada handel zniczami, w piątek coś w domu trzeba było zrobić - do tego goście się zapowiedzieli. Wczoraj wybraliśmy się do Gdańska na zakupy (oczywiście z małym), wyjechaliśmy rano i wróciliśmy wieczorem, a dzisiaj jakoś zleciało :)

Mój Oli pampersy 3 nosi, ale chyba zacznę już 4 zbierać :)

Patys dobrze, ze już w domku jesteście :kiss:

Madeleine fajnie, ze zajrzałaś :) ja niestety plastrów nie mogę, bo za dużo ważę :silly:

Ania14.09 co do kształtu główki, to wydaje mi się, że jest to też uwarunkowane genetycznie i kładzenie na boku niem ma dużego wpływu na kształt.

aganio87 śliczne Twoje maluszki :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:
mi włosy nie wypadaja, ale sa sztywne i za nic nie chcą się układać.

baby_55 słodki Adi z tą chustą :kiss:

moniab26 ,mój starszy syn miał 3 miesiące jak miał pierwszego zęba :) , ale nie pamiętam kiedy miał pierwsze objawy ząbkowania :unsure: Wiem, ze przechodził ciężko,
biegunka wysypka i płacz :silly:

Anulka Oli na Humanie robił kupkę raz na dobę, a teraz na Nutramigenie od 3 do 5. Na ogół w czasie jedzenia albo zaraz po. Wczoraj go już przebierałam, napiął się i mi w garść narobił :woohoo:
Zjada regularnie co 3 godziny w dzień (mozna zegarek nastawiać :silly: ) 180 ml.
Wieczorem ok 20, potem o 1 -2 i 4-5. Chociaż wczoraj spał od 20 do 5 rano.
a co do późnych dzieci to chyba racja :silly: Moja babcia nie może uwierzyć, ciągle mówi, ze to niemożliwe, że on taki mądry itp. Mówi, ze za jaj czasów dziecko do roczku plackiem leżało :woohoo:

Lui fajnie, ze zajrzałaś :kiss:

czajusiątko prawdziwa księżniczka :kiss: :kiss:

MADZIA7 chyba każda z nas miała burzę hormonów. ja też miałam momenty załamania, zwłaszcza jak mega niewyspana byłam, Ale na szczęście minęło.

A to fotki z dzisiejszego spaceru :

Oliwier na bujawce - bardzo mu się podobało :)

Załączniki:

12 lata 1 miesiąc temu #462225 przez Lui
kasia7775 - prześliczne zdjęcia ! Na FB nie mogłam się napatrzeć - świetna ta bujawka :D :)Lila nosi "3" ale Twoj jest duuży więc :))

czajusiątko - wygląda na starszą ! :) mnie też poniosło tak szybko hehee..

moniab26 - ja juz mam jeden okres za sobą, jak zawsze mialam takie, że bez tabletek się nie obeszło tak teraz.. nawet jakbym nie wiedziała, że mam.. z tą metodą to muszę chociaż z 6 miesięcy poczekać (policzyć).. teraz na "wyciąganie" ale to też myśmy praktykowali bardzo długo, więc nawet jeśli już zawiedzie to i tak płakać nie będziemy, odpukać :P to żadna metoda.

12 lata 1 miesiąc temu #462275 przez baby_55
Kasiu śliczne foteczki :)

Madzia świetna zabawa z tym wycinaniem i rysowaniem dla takiego malucha :) więc chocby dlatego warto sie w to pobawić :)
a wracając jeszcze do halloween nie wiem jak długo będziemy tu mieszkać więc nie mogę mojego dziecka odciąć od tutejszych zwyczajów bo jak pójdzie do przedszkola czy szkoły to wszystkie dzieci beda obchodzić halloween i będzie im wtedy zazdrościł, musi wiedzieć co to jest i jak się je obchodzi co nie znaczy, ze nie mozemy prócz tego obchodzić dnia wszystkich świętych :)

ach wreszcie wczoraj udało sie nam kupić auto :) trafiła się fajna corsa w dobrej cienie i wygląda nieźle :) tutejszy dość szczegółowy przegląd przeszła kilka dni temu, więc na rok spokój :) no i musimy teraz podjechać po fotelik :)

26joanna teraz już mozemy się umówić na kawę z dzieciakami jak jest auto :)
co do chusty to wpadłam na pomysł, bo ja mam 3 swoje a chcę coś nowego, więc mogłabym Ci jedną sprzedać i wtedy kupię sobie jakąś inną :) ale to pogadamy jeszcze :)
mam tą w tym kolorze :) allegro.pl/chusta-hoppediz-4-6-m-dublin-...24h-i2705861089.html

12 lata 1 miesiąc temu #462338 przez Anulka

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka