BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2013

12 lata 2 miesiąc temu #445195 przez vernix
Właśnie robię przygotowałam sobie cebule na syrop, podrepczę zaraz do kuchni i zrobię. Dzięki za porady :)

Słoneczka dla Was, do napisania!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 2 miesiąc temu #445206 przez aksa
Gosia powiem ci szczerze,że Częstochowa to nie jest dobre miasto dla młodych ciężko o prace jak się nie ma znajomości, polikwidowali fabryki szkoda gadać,
a do Zakopanego mam niecałe 4h, zależy czy latem czy zimą;p tam sobie pojechaliśmy na weekend na pierwszą rocznicę ślubu:)

vernix zdrówka życze!

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=53612 [/url]
http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=43127 [/url]

12 lata 2 miesiąc temu #445207 przez aksa
często jezdzimy do Wisły:) to niskie góry są ale za to blisko;p a tak na weekend to w sam raz, tam też jest Gołębiewski więc zawsze obowiązkowo baseny a pózniej deser :laugh:

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=53612 [/url]
http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=43127 [/url]

12 lata 2 miesiąc temu #445208 przez sylwia2
Witam dziewczynki:) U mnie słonecznie ale zimno, pospałam sobie do 10, wlasnie sie wyszykowałam i zmykam do zgorzelca na zakupy, musimy kupic babci wersalke bo juz stara sie zapadła w jednym miejscu,. A co do wyjazdów do mam dosc blisko w góry ale wole morze i tak chyba w niedziele sobie z mezem pojedziemy nad morze na 5 -6 dni bo dostał urlop do 23 a dzidzi troche jodu by sie przydało.

12 lata 2 miesiąc temu #445212 przez andzia_zg
Sylwia jak masz możliwość to jedź. Jod w ciąży bardzo wskazany więc odpoczywaj.
Jak coś ciekawego w promocji znajdziesz w sklepach w Zgorzelcu to daj znac :silly: trzeba się bedzie wybrać do H&M w Zgorzelcu kupic kolejne spodnie ciążowe bo nie mam żadnych na zmianę.

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 2 miesiąc temu #445215 przez Gosia27
Vernix zdrówka kochana.
a ja właśnie mam zapytanie, czy któraś z Was gotuje zupę cebulową??? Kurde szukam jakiegoś przepisu i nic nie umiem znaleźć...macie może?
Ja upichciłam parę racuchów, a na obiad robię makaron z szpinakiem :laugh: oczywiście nawalę do tego czosnku, dużo czosnku :lol:

12 lata 2 miesiąc temu #445218 przez andzia_zg
Gosia ale mi narobiłaś smaka na taki makaron... mniam... :lol: a racuchy jadłam u mamy :-)

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 2 miesiąc temu #445222 przez Gosia27
Andzia_zgjak masz blisko Lidla, to tam jest w kostach mrożony już zagęszczony śmietaną. Ja go roztapiam dodaję trochę masła, czosnek, jajko wrzucę, wymieszam i łala z makaronem w piątek pasuje jak ulał.

12 lata 2 miesiąc temu #445228 przez kika1985
ja też mam wszędzie daleko :(

12 lata 2 miesiąc temu #445229 przez xxElaElaEeexx
:laugh: :laugh: :laugh: Witam wszystkie mamusie.Mam na imię Ewelina .Mieszkam w woj. śląskim. Termin porodu mam na 22marca 2013.Już nie mogę się doczekać poniedziałku ,bo mam wizytę u gin.

Od 2tygodni czuję się lepiej.Już nie biegnę do ubikacji zaraz po przebudzeniu (chodzi mi o nudności). Natomiast częste siusianie mnie wkurza najbardziej w nocy ,bo tak strasznie nie lubię wstawać z łóżka. ;)

W ciąży nic się nie zmieniło...śpię jak zawsze do 10.30 a chodzę spać o północy.W sumie jednak jak muszę wstawać w weekend o 6 ,bo chodzę do szkoły to chodzę spać o 22.

Nie wiem czy to normalne czy nie ,ale wszystkie moje znajome w ciąży opychały się jedzeniem i miały przeróżne zachcianki .A ja w ciąży muszę zjeść tylko śniadanie obiad i kolację.I jestem naprawdę napchana jak by mi balon rósł w brzuszku.(Na początku mnie to męczyło ,bo nigdy nie jadłam śniadań a teraz w ciąży pierwsze jak wstaje muszę iść zrobić sobie śniadanie i je zjeść ,bo jak nie to wymiotuję :dry: ) .Jak na razie nie jem śledzi z ciastkami czy ogórków z bitą śmietaną .Ale mogła bym jeść codziennie kwaśnicę, czy samą kapustę kiszoną, ogórkową czy ogórki kiszone i to tyle.Jak przed ciążą uwielbiałam słodycze to teraz za bardzo ciastka nie mogę zjeść ,bo mnie tak zamuli.

Nie mogę się doczekać pierwszych ruchów dziecka ,co "burczy" mi w brzuchu wydaje mi się ,że to już.Ale w końcu się chyba doczekam. Ciekawa jestem również płci dziecka (nie jestem egoistką najważniejsze żeby było zdrowe).
Załączniki:

12 lata 2 miesiąc temu #445231 przez lenusia7
Witam nowa mamusie :) Ja robie taka zupe cebilowa

Składniki
7 cebul
1,5 litra bulionu warzywnego
sól, biały pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka startego twardego żółtego sera
1 łyżka oliwy z oliwek
posiekana natka z pietruszki
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%
kilka kromek bułki na grzanki

Cebulę obrać. Pokroić i zeszklić na łyżce oliwy Dodać do bulionu warzywnego. Gotować na małym ogniu około 30 min. Dodać drobno starty ser, zmiksować blenderem i zaprawić śmietanką. Zupę doprawić solą i białym pieprzem. Podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki.

12 lata 2 miesiąc temu #445235 przez Gosia27
Lenusia dzięki za przepis. na pewno wypróbuję :)

12 lata 2 miesiąc temu #445249 przez Agnieszka86
Witam nową MAMUSIĘ:)

Wróciłam ze sklepu, kupiłam gorzką czekoladę:) a przy okazji białą Milkę z nadzieniem z czarnej porzeczki... mmm pycha:)

Kurcze dziewczyny, strasznie boli mnie jeden pośladek, zwłaszcza jak się ruszam, taki tepo-klujący ból-czy któraś tak miała? Podejrzewam, że Zosia naciska na jakiś nerw, bo rano bardzo się wierciła i nic mnie nie bolało, a jak wstałam, żeby zbierać się do tego sklepu to poczułam ten ból. Ledwie sprzęgło dałam radę nacisnąć:(

Ja na obiad dzisiaj miałam rybkę z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi:) Woda z ogórków też trafiła do mojego brzucha:)

12 lata 2 miesiąc temu #445256 przez xxElaElaEeexx
Agnieszka86

Ja od 2 tygodni czasami mam ból w okolicy kręgosłupa, prawego pośladka i czasem nawet na nogę promieniuje .Doktorka powiedziała mi, że często kobiety w ciąży na to cierpią .A winien temu jest nerw kulszowy.Ponieważ u kobiety występuje obciążenie kręgosłupa a także płód może naciskać na ten nerw.Mi zazwyczaj samo to przechodzi.Na początku jak mi się to stało myślałam ,że mnie zawiało i że to ból kręgosłupa. A żeby złagodzić ból trzeba albo usiąść jak stoimy albo się położyć jak siedzimy i na chwilę odpocząć.

"Najbardziej charakterystycznym objawem rwy kulszowej jest promieniowanie bólu z okolicy lędźwiowej na pośladki, biodra, tylną stronę ud, a potem łydkę i stopę. Drugi typowy objaw to trudność w uniesieniu nóg w pozycji na wznak" itd.Poczytaj więcej na necie :)

12 lata 2 miesiąc temu #445262 przez Gosia27
Agnieszka86
ja na rwę kulszową cierpię od zeszłego roku września, są momenty, że nasila się bardzo raptownie. U mnie winna jest za to przepuklina kręgosłupa. brałam zastrzyki, które pomogły na pół roku. Ogólnie ja to nie mogę jej nagrzewać, żadnymi maściami rozgrzewającymi itd. ale ciepła kąpiel pomaga mi. W okresie ciąży rwa kulszowa pojawia się bardzo często. A to dlatego, że kręgosłup jest obciązony i dochodzi do ucisku poprzez kręgi nerwów...i to dlatego. To bardzo nie przyjemne.ja to miałam takie ataki bólu, że mąż mi pomagał się ubrać, czy wstać z z ubikacji...

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka