- Otrzymane podziękowania: 10
- /
- /
- /
- /
- /
- STARANIA O CIAZE
STARANIA O CIAZE
- Lacrijka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- "Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
Mniej Więcej
- gosiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Życie cudem jest...
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 202
- Mirella
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 72
- Asik
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Szczęśliwa :D
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 13
- ViFi
- Wylogowany
- gadatliwa
- „…przyjaciele są jak Anioły..."
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 39
12 lata 2 miesiąc temu #448503 przez ViFi
ViFi
Lipton33 - wykres na 28dni_sprawdz
Mama Aniołaka 30.03.2010 [*]
Mam wyniki Ca !!!!!!!
Ca125 745,40 U/ml [0 - 41,50]
nie jest dobrze
nie jest dobrze
ViFi
Temat został zablokowany.
- Ingrid29
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- dziecko-największy cud świata
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 11
12 lata 2 miesiąc temu #448512 przez Ingrid29
ViFi napisał:
Wyniki mojej koleżanki:
Moja torbiel na jajniku ma ok 12 cm jest kilku komorowa. 30 maja zrobiłam badnie ca 125 wyniósł 37,33 lekarz mówił że to naturalne. jednak dzień /9 czerwca/ przed samym zabiegiem powtórzono badnie w szpitalu wyniósł 2518. lekarz powtórzył nastepnego dnia badanie i wynik zmniejszył się do 1852. odwołano zabieg i skierowano do dalszej konsultacji do Warszawy. Lekarze nie wiedzą skąd takie duże zmiany. Dla samej siebie powótrzyłam badanie w dniu 16 czerwca i odziwo ponownie zmniejszył się do 890,10. Czy możliwa jest pomyłka w laboratorium, czy inne czynniki mają wpływ na tak częste zmiany, np. środek cyklu przeziębienie, atak woreczka, przeziębienie? norma to w koncu 35 więc 60 razy przkroczony NA SZCZESCIE nie byl to rak ale dwie torbiele i endometrioza. Wiem, ze zadna choroba nie jest dobra ale byla to dla mnie duza ulga poniewaz lepsze to niż rak
Mam wyniki Ca !!!!!!!
nie jest dobrze
Wyniki mojej koleżanki:
Moja torbiel na jajniku ma ok 12 cm jest kilku komorowa. 30 maja zrobiłam badnie ca 125 wyniósł 37,33 lekarz mówił że to naturalne. jednak dzień /9 czerwca/ przed samym zabiegiem powtórzono badnie w szpitalu wyniósł 2518. lekarz powtórzył nastepnego dnia badanie i wynik zmniejszył się do 1852. odwołano zabieg i skierowano do dalszej konsultacji do Warszawy. Lekarze nie wiedzą skąd takie duże zmiany. Dla samej siebie powótrzyłam badanie w dniu 16 czerwca i odziwo ponownie zmniejszył się do 890,10. Czy możliwa jest pomyłka w laboratorium, czy inne czynniki mają wpływ na tak częste zmiany, np. środek cyklu przeziębienie, atak woreczka, przeziębienie? norma to w koncu 35 więc 60 razy przkroczony NA SZCZESCIE nie byl to rak ale dwie torbiele i endometrioza. Wiem, ze zadna choroba nie jest dobra ale byla to dla mnie duza ulga poniewaz lepsze to niż rak
- Ingrid29
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
12 lata 2 miesiąc temu #448517 przez Ingrid29
VIFI, :
podwyższenie poziomu CA-125 w osoczu towarzyszy również innym schorzeniom ginekologicznym, takim jak:
endometrioza
ciąża pozamaciczna
mięśniaki macicy
stany zapalne w miednicy mniejszej
oraz stanom fizjologicznym:
menstruacja
poza tym stwierdza się go także w szeregu schorzeń i stanów nieginekologicznych, m.in.:
zapalenie osierdzia
niewydolność serca
choroby wątroby
zapalenie płuc
zapalenie trzustki
marskość wątroby
podwyższenie poziomu CA-125 w osoczu towarzyszy również innym schorzeniom ginekologicznym, takim jak:
endometrioza
ciąża pozamaciczna
mięśniaki macicy
stany zapalne w miednicy mniejszej
oraz stanom fizjologicznym:
menstruacja
poza tym stwierdza się go także w szeregu schorzeń i stanów nieginekologicznych, m.in.:
zapalenie osierdzia
niewydolność serca
choroby wątroby
zapalenie płuc
zapalenie trzustki
marskość wątroby
- ViFi
- Wylogowany
- gadatliwa
Mniej Więcej
12 lata 2 miesiąc temu #448518 przez ViFi
ViFi
Ingrid29 napisał:
leczysz ja?
Czyli masz Endometrioze???ViFi napisał:
Mam wyniki Ca !!!!!!!
nie jest dobrze
Wyniki mojej koleżanki:
leczysz ja?
ViFi
- Ingrid29
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #448521 przez Ingrid29
VIFI to moja koleżanka ma- niedawno do mnie pisała i przepisałam jej wiadomość, musiałbym się jej podpytać, co i jak .
VIFI, tu masz coś na temat diagnostyki endometriozy:
W postępowaniu diagnostycznym dotyczącym endometriozy lekarze czasami zlecają pomiar CA-125 pacjentkom, u których podejrzewa się obecność tej choroby. CA-125 (ang. cancer antigen 125) jest białkiem (glikoproteiną), którego podwyższone stężenie obserwuje się u chorych z rakiem jajnika, endometrium czy jajowodów. Zwiększone stężenie CA-125 jest także odnotowywane w zapaleniu miednicy mniejszej (pelvic inflammatory disease; PID) czy u pacjentek z mięśniakami macicy. Na podstawie danych literaturowych w przypadku kobiet u których podejrzewa się obecność endometriozy wykonanie pomiaru CA-125 ma sens, jeśli jest uzupełnione o dodatkowe badania nieinwazyjne np. badanie USG (wykonane przezpochwowo, przezbrzusznie lub przezodbytniczo) wraz z badaniem dopplerowskim (pomiar przepływów). W niektórych przypadkach można również rozważyć wykonanie rezonansu magnetycznego. Rodzaj badania uzależniony jest od przewidywanej lokalizacji ogniska endometrialnego. Trudno powiedzieć, kiedy stężenie CA-125 należy uznać za nieprawidłowe, zależy to od wartości referencyjnych ustalanych w każdym laboratorium oddzielne. Generalnie wartości powyżej 30-35U/ml można uznawać jako podwyższone. Charakterystyczne jest to, że stężenie CA-125 rośnie wraz ze stopniem zaawansowania endometriozy, tym samym jego pomiar ma ograniczone znaczenie diagnostyczne we wczesnych stadiach endometriozy.
Należy pamiętać, że pomiar CA-125 nie dostarcza jednoznacznej odpowiedzi czy dana osoba ma endometriozę czy nie.
Czynione są próby, aby mierzenie CA-125 znalazło większe zastosowanie w nieinwazyjnej diagnostyce endometriozy (tj. aby charakteryzowało się większą czułością i specyficznością) poprzez analizę równoległą uwzględniającą np. stosunek neutrofili do limfocytów u kobiet z endometriozą, pomiar chemokiny MCP-1, leptyny i MIF. Wyniki tych prac jak do tej pory nie znalazły jednak większego zastosowania w praktyce, nie zmienia to jednak faktu, że wciąż czynione są próby znalezienia uniwersalnego markera lub grupy markerów, które będą pomocne w postępowaniu różnicującym u chorych z endometriozą.
VIFI, tu masz coś na temat diagnostyki endometriozy:
W postępowaniu diagnostycznym dotyczącym endometriozy lekarze czasami zlecają pomiar CA-125 pacjentkom, u których podejrzewa się obecność tej choroby. CA-125 (ang. cancer antigen 125) jest białkiem (glikoproteiną), którego podwyższone stężenie obserwuje się u chorych z rakiem jajnika, endometrium czy jajowodów. Zwiększone stężenie CA-125 jest także odnotowywane w zapaleniu miednicy mniejszej (pelvic inflammatory disease; PID) czy u pacjentek z mięśniakami macicy. Na podstawie danych literaturowych w przypadku kobiet u których podejrzewa się obecność endometriozy wykonanie pomiaru CA-125 ma sens, jeśli jest uzupełnione o dodatkowe badania nieinwazyjne np. badanie USG (wykonane przezpochwowo, przezbrzusznie lub przezodbytniczo) wraz z badaniem dopplerowskim (pomiar przepływów). W niektórych przypadkach można również rozważyć wykonanie rezonansu magnetycznego. Rodzaj badania uzależniony jest od przewidywanej lokalizacji ogniska endometrialnego. Trudno powiedzieć, kiedy stężenie CA-125 należy uznać za nieprawidłowe, zależy to od wartości referencyjnych ustalanych w każdym laboratorium oddzielne. Generalnie wartości powyżej 30-35U/ml można uznawać jako podwyższone. Charakterystyczne jest to, że stężenie CA-125 rośnie wraz ze stopniem zaawansowania endometriozy, tym samym jego pomiar ma ograniczone znaczenie diagnostyczne we wczesnych stadiach endometriozy.
Należy pamiętać, że pomiar CA-125 nie dostarcza jednoznacznej odpowiedzi czy dana osoba ma endometriozę czy nie.
Czynione są próby, aby mierzenie CA-125 znalazło większe zastosowanie w nieinwazyjnej diagnostyce endometriozy (tj. aby charakteryzowało się większą czułością i specyficznością) poprzez analizę równoległą uwzględniającą np. stosunek neutrofili do limfocytów u kobiet z endometriozą, pomiar chemokiny MCP-1, leptyny i MIF. Wyniki tych prac jak do tej pory nie znalazły jednak większego zastosowania w praktyce, nie zmienia to jednak faktu, że wciąż czynione są próby znalezienia uniwersalnego markera lub grupy markerów, które będą pomocne w postępowaniu różnicującym u chorych z endometriozą.
Ostatnio zmieniany: 12 lata 2 miesiąc temu przez Ingrid29.
- Mirella
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 72
- emka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 6
12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #448696 przez emka
Czy dwa szczęścia to za wiele...?
Vifi nie wiem, co to znaczy, tzn wiem ze niepokojącym jest taki wynik, ale namawiam cie do wizyty u lekarza, byc moze rozwieje watpliwosci. Tak jak ci ingrid pisala przyczyn może byc wiele, nie cztaj w necie bo wiem jak mozna sie nakrecic. Mam nadzieje ze to nic p poważnego, zaciskam za ciebie z calych sil, utulam..
Lacra ja tez ciebie lubkam jak was wszystkie:)
Dzis jestem w domku. Rozlozylo mnie przeziębienie na łopatki.. Ale juz lepiej... Pisze z komórki, sorki za błędy
Lacra ja tez ciebie lubkam jak was wszystkie:)
Dzis jestem w domku. Rozlozylo mnie przeziębienie na łopatki.. Ale juz lepiej... Pisze z komórki, sorki za błędy
Czy dwa szczęścia to za wiele...?
Ostatnio zmieniany: 12 lata 2 miesiąc temu przez emka.
- ViFi
- Wylogowany
- gadatliwa
Mniej Więcej
12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #448799 przez ViFi
ViFi
Mirella napisał:
23-08-2012 Ca-125 607, U/ml [0 - 35]
16-10-2012 Ca-125 745,40 U/ml [0 - 41,50]
Ja podejrzewam Endometrioze.....
reszta wyników ok ....
Do lekarza ide 26-10 na g.21,40 nie dało sie wcześniej....
Vifi, a tak bardziej konkretnie to w którą stronę Twoje podejrzenia idą? to CA rzeczywiście wysokie
23-08-2012 Ca-125 607, U/ml [0 - 35]
16-10-2012 Ca-125 745,40 U/ml [0 - 41,50]
Ja podejrzewam Endometrioze.....
reszta wyników ok ....
Do lekarza ide 26-10 na g.21,40 nie dało sie wcześniej....
ViFi
Ostatnio zmieniany: 12 lata 2 miesiąc temu przez ViFi.
- Lacrijka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- "Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 10
- JustynaZuzanna
- Wylogowany
- rozmowna
- każdego dnia walcze bym jutro mogła znowu walczyć
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
12 lata 2 miesiąc temu #449145 przez JustynaZuzanna
Moja praca - moja miłość masaz-kosmetyka-wizaz.blog.pl/
www.bodyworks.pl -w zdrowym ciele zdrowy duch, ćwiczę nie wychodząc z domu
dobry
a ja skwituje jedny zdaniem to wszystko:
Endometriozy i raka nie da się zdiagnozować inaczej niż przed badanie histopatolgiczne... badania z krwi mogą tylko i wyłącznie podpowiedzieć i naprowadzić ale nie dać 100% pewności!!!!!!!!
Endometriozy i raka nie da się zdiagnozować inaczej niż przed badanie histopatolgiczne... badania z krwi mogą tylko i wyłącznie podpowiedzieć i naprowadzić ale nie dać 100% pewności!!!!!!!!
Moja praca - moja miłość masaz-kosmetyka-wizaz.blog.pl/
www.bodyworks.pl -w zdrowym ciele zdrowy duch, ćwiczę nie wychodząc z domu
- ViFi
- Wylogowany
- gadatliwa
Mniej Więcej
12 lata 2 miesiąc temu #449431 przez ViFi
ViFi
JustynaZuzanna napisał:
wiem.... jestem szykowana na histo i udrożnienie jajników stąd tyle badań i chce ich mieć jak najwięcej do 26.10 aby mnie znowu nie odesłano...
dobry
wiem.... jestem szykowana na histo i udrożnienie jajników stąd tyle badań i chce ich mieć jak najwięcej do 26.10 aby mnie znowu nie odesłano...
ViFi