BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 1 miesiąc temu #463596 przez anet-a-1401
aniajulia miałam ci napisać ze znalazłam druga ofertę tego wózka co ty masz ten sam wózek od tej samej osoby:Dhttp://allegro.pl/wozek-diverso-jak-espiro-x-lander-zielony-i2758448547.html

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #463603 przez Monia_T
Kasia nie ograniczaj drastycznie ilości i kalorii, bo wtedy malutka będzie głodna. Jedz kanapki z razowego z szynką, ogórkiem, pomidorem itp. Z lekkich pieczyw odpada ryżowe i pszenne.
Barszcz biały możesz, ale zjedz do tego dodatek z węglowodanów złożonych, czyli np. makaron razowy, kanapkę itp. No i do każdego posiłku jakieś warzywko, żeby błonnika dostarczyć.
Diabetolog Ci wszystko wyjaśni :)

A jak z jej kopniakami??

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13743

12 lata 1 miesiąc temu #463619 przez aniajulia2
anet-a-1401 tak wiem dawali ogloszenie i na allegro i na tablicy. Ja jako pierwsza sie z nimi umowilam i wzielam wiec pozdejmowali ogloszenia :)

12 lata 1 miesiąc temu #463620 przez justyna84
Madlen napisał:

Dzięki Justyna a jest stabilna?

Tak jest stabilna:)

Aniajulia fajny ten wozeczek naprawde i nawed ma duzy kosz na zakupy moj byl strasznie maly

12 lata 1 miesiąc temu #463628 przez kasia123m
wczoraj kopala jak oszalala...wcale sie nie dziwie rano glukoza potem te ziemniaki i czekolada...ech...teraz chyba spi ale jak zastukalam w brzuch to kopla dwa razy...wiec sie rusza...Warzywa do kazdego posilku czyli co..jem kanapjke i do tego surowa marchewke...za dwie godzinki kanapke i np rzodkieweke... a jakblka mozna?mandarynki grapefriuty?a jogurty jakie?naturalne pewnie.chodzi mi o ten blonnik bo ja zelazo zazywam i zebym zaparc niedostala jeszcze.sorki ze tyle pytan zadaje ale zielona jestem a cos czuje ze moj gin zaduzo mi informacji niepoda..a pewnie do diabetologa kolejki...

12 lata 1 miesiąc temu #463629 przez jadziatopol
Kasia nie martw sie ...bedzie dobrze :) ja tez mam wyrzuty sumienia bo zanim sie dowiedzialam to wrecz obżerałam sie owocami i slodyczami. Ja na pewno bedde miec insuline bo gloduje....nie moge sie najesc. Ale tak jak Monia pisze z insulina tez mozna sie zaprzyjaznic. Dzisiaj mi lekarz powiedzial,ze na epwno nie zaszkodzilam wczesniej dziecku. Robilas glukoze na czczo wczesniej w ciąży? ja robilam tylko 2 razy i bylo ok pomimo obzarstwa ale dopeiro zrobilam jak przylecialam ze stanow czyli we wrzesniu i nie wiem jak bylo do wrzesnia. Spokojnie....mialas robione usg polowkowe i wszystko bylo ok. Teraz tylko musimy dostosowac sie do zalece diabetologa i juz :) Ja wlasnie wrocilam z usg. Sprawdzamismy glownie narządy i rozmiary dziecka (z powodu cukrzycy)...ale wszystko jest w jak najlepszym porzadku a miedniczka nerkowa jest delikatnie powiekszona ale w normie (na ostatnim usg u innego lekarza miala 10 mm a teraz ma 6 mm - podczas gdy druga normalna ma 5 mm...wiec roznica jest 1 mm) :) :) Zreszta moj lekarz powiedzial mi,ze gdyby nawet byla wieksza to czesto sie to zdarza u chlopcow i potem mija...gorzej gdyby obie miedniczki byly bardzo powiekszone. :) Hubi sobie spal podczas badania i nie chcial sie obudzic :lol: teraz za to kopie i daje czadu :lol:
Ania julia AnetaDziewczyny sliczne macie brzuszki :)
acha...i wózek bardzo mi sie podoba...uwielbiam do tego zielony kolor :)
Kasia chcesz linka do mojej diety?
www.slodkiemamy.edu.pl/index.php?page=specjalna_dieta&hd=sdt
to dieta ktora stosuje sie na Klinice...ty pewnie bedziesz na tej samej :)

[/url]

12 lata 1 miesiąc temu #463633 przez aniajulia2
No wlasnie duzy duzy-o to chodzilo :)

12 lata 1 miesiąc temu #463643 przez Madlen
Aneta bardzo zgrabny ciążowo brzuszek a dzidzia słodka :)
kupię chyba te karuzele, jeśli znajdę jakąś taniochę.
Kasiu będzie dobrze, jesteś dokładna i zakochana w córci, na pewno sobie poradzisz.
Jadzia to dobre wieści z tymi miedniczkami :)

Idę robić ryż zapiekany z jabłkami, jeszcze w ciąży nie jadłam..

12 lata 1 miesiąc temu #463644 przez anet-a-1401
jak bym mogła was prosić to dajcie linka do tego detektora tętna płodu bo nie mogę znaleźć

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #463647 przez Satine0

12 lata 1 miesiąc temu #463649 przez kasia123m
najbardziej sie boje o mala zeby jej niezaszkodzilo moje wczesniejsze obzeranie slodyczami i winogronami..smazonym itd...nerwy mam a wiem ze nie wolno bo to cukier podnosi...Boze zeby jej tylko nic nie bylo z tego powodu....
jadzia a do tego diabetologa poszlas gdzie?prywatnie czy na nfz?dlugo czekalas na wizyte?
ide po mlodego..kupie wszystko do barszczu...ziemniaki widze gotowane mozna...kupie jakies marchewki rzodkiewki kalarepy ird...a wedline drobiowa tak?

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #463654 przez jadziatopol
Kasia jak jestes z Krakowa to dostaniesz skierowanie do diabetologa na NFZ do Kliniki na Kopernika ...tylko tam lecza cukrzyce ciazowa. Terminy sa krotkie dla ciążówek....ja jak zadzwonilam to za tydzien mialam wizyte...idziesz tam na pol dnia...jest szkolenie, wizyta u lekarza....i dostajesz glukometr. Kolejna wizyta jest po 2 tygodniach. A przez telefon jak sie rejestrujesz to daja linka do tej stronki ,ktora ci przeslalam.....przeczytaj i zapoznaj sie z tym uwaznie. Tam masz wszystko napisane. Mozna komponowac sobie dowolnie posilki...
nie musi byc drobiowa...ale jak lubisz...byle by byla chuda. Ja sobie robie w rekawie fileta z indyka i pozniej na zimno kroje. Dzisiaj kupilam soczewice bo ogladalm program w tv i mowili ,ze soczewica ma niski indeks glikemiczny. Gotuje ją i dodaje do miesa mielonego i z tego robie kotleciki mielone bez bulki tartej za to dodaje duza ilosc koperki i natki...i smaze na malej ilosci oleju, do tego kasza gryczana i surówki ...duuuuuzo surówek. A zupa jarzynowa :)
To jakie obciazenie teraz mialas? 75g? ile ci wyszlo? i ile mialas na czczo?

[/url]

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #463659 przez Monia_T
Kasia u nas w szpitalu ciężarne z cukrzycą przyjmowane są bez rejestracji, poza kolejnością. Podzwoń po szpitalach i popytaj, tylko musi być skierowanie od gina, ale z takim wynikiem na pewno zaraz dostaniesz.
Jabłka jak większość owoców podnoszą cukier :( Ale gotowane i pieczone już nie :)
Najlepsze są grapefruity, pomelo, kiwi, brzoskwinie...odpadają banany, winogrona.
Wędlina nie musi być drobiowa, ale chuda i dobrej jakości, np. polędwica, schab, sopocka, itp...
Ziemniaki można, kaszę też. Biały ryż bardzo podnosi cukier. Podobnie wszystko z białej mąki. I odradzam słodziki, ale możesz używać naturalnej fruktozy w niewielkich ilościach.
Z warzyw neutralnych, które możesz wcinać są: sałaty, ogórki, kapusta, pomidory, rzodkiewka, pieczarki, papryka, kalafior, cebula, szpinak. Jak dostaniesz glukometr to sama zaobserwujesz na co Twój organizm reaguje.
Ruch obniża poziom glukozy, więc spacerki :laugh:

To takie ogólne zasady, bo każdy diabetolog będzie Ci ustalał indywidualnie.

I pytaj śmiało...ja już jestem weteranką i oswoiłam cukrzycę :)

A córeczce na pewno nie zaszkodziłaś i skoro kopie to wszystko ok! Jak cukier jest za wysoki, albo są nagłe spadki to maluszek jest ospały i brak mu sił, także jest dobrze :laugh:

Jadzia a Ty kiedy do diabetologa?

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13743

12 lata 1 miesiąc temu #463660 przez Madlen
Satine0 napisał:

Madlen jak mi się marzy ryż z jabłkami :D

Dość szybka potrawa :), wysłalabym Ci ale lada chwila nic się nie ostanie :P
Słodko-kwaśne, w sam raz na ciążowe żarełko :)

Kasiu tylko bez paniki. Myśl pozytywnie. Dziewczyny tu Ci wszystko napiszą. :)

12 lata 1 miesiąc temu #463667 przez jadziatopol
Monia ja druga wizyte mam pojutrze. Ale wiem ,ze dostane insuline na noc na pewno...na czczo mam 90 albo 96. I pierwsze sniadanie musze dzielic na dwa to wtedy jest ok...potem przez dzien jest super.

[/url]

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka