BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 1 miesiąc temu #464900 przez dominia
murzynek muffinki mmmmm a ja uwielbiam czekolade ! moze w takiej postaci będzie bezpieczna :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #464901 przez jadziatopol
niestety slodkie mamy...przeczytalam w necie,ze nie mozemy fruktozy....ale moze bzdury piszą :( mam nadzieje. Jutro bede w Klinice i zapytam o fruktoze...ok? żebyśmy mialy pewnosc :)

[/url]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #464903 przez michasia
Jadzia mąka z pełnego przemiału to taka nieoczyszczona prawie o wysokim typie niewiem jakie są granice ale np. 1500, czy nawet 3000. Z takich mąk robi się chleb. Mąki do wypieku ciast biszkoptowych maja typ 450, 500. One są bardzo oczyszczone z łusek ziarna i mają dużo mniej błonnika i innych substancji, węglowodany z produktów z takiej mąki dużo wolniej się wchłaniają. Mam nadzieję, że dobrze napisałam, jakby co, niech mnie ktoś poprawi.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #464905 przez dominia
ok Jadzia to zapytaj :) jak bedzie można to jutro może coś zrobie i wezmę na uczelnie :) zawsze to coś innego niż kanapki ..

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #464908 przez jadziatopol
Michasia dzieki :)
Dominia jasne...zapytam :) trzymaj kciuki :)

[/url]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #464910 przez Pliszka
jadziatopol napisał:

Pliszka co to jest "mąka z pełnego przemiału"? ;)
[/quote]

Mąka z pełnego przemiału to taka mąka, gdzie całe ziarna są zmielone, taka mąka ma najniższy ig. Do wypieków najlepiej sprawdza się chyba pszenna typ 1850, ja ją kupuję w sklepie ze zdrową żywnością, bywa też w większych supermarketach. Fajna też jest orkiszowa typ 1850, ale ona jest sporo droższa. Na żytniej razowej (typ 1850 lub 2000) tak ładnie ciasto nie wyrasta, ale też jej czasem używam. Biała mąka ma wysoki ig i nie zawiera tych wszystkich cennych substancji, więc warto poeksperymentować z tymi z pełnego przemiału. Słyszałam też że świetna jest mąka z cieciorki i też ma bardzo niski ig, ale nigdy jej osobiscie nie używałam. Muszę wypróbować :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #464912 przez jadziatopol
Pliszka dzieki :) bede musiala poszukac :) jak sie upewnie co do fruktozy

[/url]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #464918 przez Pliszka
Jadzia, to szkoda, ale podpytaj. Ja znalazłam gdzieś taki komentarz:

Nazwa fruktoza oznacza co innego w Europie i Stanach Zjednoczonych. Na Starym Kontynencie rozumiemy pod tą nazwą cukier uzyskiwany z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Jego indeks glikemiczny wynosi 20. W Ameryce Północnej fruktozę pozyskuje się ze skrobi kukurydzianej. Jest to izomer glukozy o IG 90-100, stanowiący około 75% cukru spożywanego w USA i powodujący rozmaite problemy zdrowotne. W artykułach zamieszczanych w popularnych magazynach często nie ma rozróżnienia między tymi dwoma rodzajami cukru, co wprowadza czytelnika w błąd. Dzienne spożycie fruktozy nie powinno przekroczyć 20g.

Jest jeszcze coś takiego jak stevia, ponoć niesamowita roślina, bardzo słodka i ma bardzo niski ig:

Informacje ogólne:
1 łyżeczka STEVI=3 łyżeczki cukru
Suszone i pocięte liście stevii. W Azji i Ameryce Południowej są stosowane jako zamiennik cukru. Liście stewii mągą zastąpić cukier i wszelkie inne słodycze. Liście stewii zawierają różne witaminy i składniki mineralne: witaminy A i C, rutynę, cynk, magnez i żelazo. Dzięki tym substancjom stosujący stewię rzadziej zapadają na grypę i przeziębienie. Zioło to może być też z powodzeniem stosowane przez odchudzających się. Wspomaga bowiem utratę wagi poprzez zmniejszenie apetytu.
Rośliny tej używa się także do zwalczania uzależnienia od tytoniu i alkoholu. Roślina ta nie traci swoich właściwości nawet w temperaturze 200st.C.
Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi


Tylko pytanie czy można ją stosować w ciąży.

A ten jabłecznik bez fruktozy też by chyba nie był zły dziewczyny. Jabłka są słodkie.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #464921 przez Pliszka
jadziatopol napisał:

Pliszka dzieki :) bede musiala poszukac :) jak sie upewnie co do fruktozy


Gdyby coś, to żeby nie ryzykować ja bym spróbowała bez fruktozy :) I tak się jej nie daje dużo, więc ciasto powinno być zjadliwe :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #464935 przez princess
Nad otulaczami też się zastanawiam, ale rzeczywiście drogie są... za to jakie śliczne :) i co w nich się pierze głownie te wkłady tak?

Domi, myślę, że raz dziennie na pewno trzeba będzie pranie zrobić... Niemowlak podobno wali kleksy przy każdym karmieniu? Te pieluszki, które chcesz kupić zapowiadają się ciekawie ale mnie na takie nie stać.

Jednorazówki też zamierzam kupić do szpitala najmniejszy rozmiar, no i na wyjazdy, wyjścia itp. Chciałabym kupić ekologiczne, tylko zobaczymy jak to wszystko finansowo wyjdzie :) Kupię chyba otulacze i zwykłe oczywiście też do innych czynności niż przewijanie. Mówisz Pliszka, że wystarczy ich kupić 10 sztuk?

Natalka, cieszę się, że wizyta ok :)

Za jabłecznikiem i piernikiem nie przepadam, za to murzynka uwielbiam :P dawno już nie jadłam, chyba na powrót męża trza będzie zrobić :)

Właśnie mi doręczyli pas ciążowy, po mojej kolejnej telefonicznej interwencji ;) Bardzo fajny, mam wrażenie, że jak go założyłam to brzuszek mi się rozluźnił, daje komfort. To jest Medela, rozmiar XL, kolor czarny.

Mąkę z pełnego przemiału używamy do pieczenia chleba. Jest zdrowsza od tej "zwykłej", a chlebek jaki smaczny z niej wychodzi :) Najzdrowszym zbożem (również dla cukrzyków) jest orkisz i owies, najgorszymi zaś pszenica i żyto. Fakt faktem, że chleb orkiszowy nie jest piękny sprężysty ale za to zdrowszy. Owsiany tak samo.

Co do stewii to ja jej używam do słodzenia herbaty. Jest bardzo słodka, ma bardzo niski IG. Kupiłam ją w formie tabletek, w postaci sypkiej też występuje :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #464940 przez Pliszka
Princess, gdzieś wyczytałam, ze starczy 10-12 otulaczy, ale może mi się coś pomyliło. Muszę doczytać.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #464947 przez Marlena1888
Michasia super komplecik :)
Domi śliczna sukieneczka, ale troszkę droga- jak dla mnie;P
Faktycznie dużo mamusiek mamy z cukrzycą, skąd to się bierze..
ja dziś ogarnęłam wszystkie moje notatki i kserówki ze studiów- chyba z kg poszło do kotłowni! i się porządek w teczkach zrobił:) jestem z siebie dumna:)
na obiadek dziś spagetti - mój M uwielbia;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #464950 przez Monia_T
Hej

Ja dziś od rana w biegu, jak nie ja ;)
Najpierw byłyśmy z córką w poradni psychologiczno-pedagogicznej, bo od czasu zakończenia terapii po wypadku musi mieć kontrolne spotkania i nowe opinie. Wysiedziałam tam w poczekalni prawie 2 godziny. Później jechałyśmy do mojego gina, bo dzis wizyta, a tam pełen korytarz, kolejne 2 godziny czekania. na koniec zakupy w Tesco. Jak wróciłyśmy dostałam takiego bólu głowy, że mówic nie mogłam...Leżałam ponad godzinę zastanawiając się czy łeb mi pęknie czy nie
Na dodatek moje auto zaczęło szwankować i wzięłam dziś męża samochód, ale on jest dużo mniejszy i nie siedzi się tak wygodnie jak u mnie. Iga kopała w czasie jazdy, bo chyba ciasno jej było, ja też pozycji złapać nie mogłam...

Co do pieluszek, ja przy córci przez pierwsze 4 miesiące używałam wyłącznie tetrowych (inne czasy) :)
Miałam ich 50szt, z tego ok.10 używałam do wycierania buźki itd...i wcale nie było za dużo. Pracy przy nich co niemiara, pamiętam jak mąż wygotowywał, plus taki, że wtedy rodziłam w lipcu i na balkonie moment schły. Teraz już się w to bawić nie będę, kupuje jednorazówki od początku. To nie prawda, że przyczyniają się do sklejenia warg sromowych u dziewczynek! Do tego przyczyniają się nawilżane chusteczki i kremy. Ja przy córce chusteczek używałam tylko na wyjścia, a w domu miałam miseczkę do której wlewałam ciepłej wody i zwykłe miękkie higieniczne chusteczki. Teraz też tak zamierzam robić :)

Mam trochę przepisów na pyszności dla diabetyków, ale popisze Wam jutro, dziś jestem wypompowana :)

Michasia, dzięki za namiar na warsztaty :) Chyba się wybiorę :)

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13743

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #464969 przez dominia
Monia a Ty wiesz coś o tej fruktozie ? :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #464972 przez jadziatopol
Monia bedziemy ci wdzieczne za przepisy :) a teraz odpoczywaj sobie ...bo faktycznie mialas ciezki dzien ;)
Pliszka ja tez myslalam,zeby nie dodawac tej fruktozy...powinno byc tez dobre :)

[/url]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

  • Koszulka Regularna mama

    Regularna mama

  • Koszulka Brioko baby

    Brioko Baby

  • Dzienniczek ciąży

    Dzienniczek ciąży

  • Dzienniczek żywienia dziecka

    Dzienniczek żywienia

  • Dzienniczek żywienia maluszka

    Dzienniczek żywienia

Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2007-2024 ZapytajPolozna.pl