BezpiecznaCiaza112023

mamusie CZERWCOWE

11 lata 9 miesiąc temu #595079 przez KasiaS
Dziewczyny tzn przyszłe mamusie :) kompletujecie już ciuszki?? Ja kupiłam już kilka rzeczy,ale wciąż nie mogę dowiedzieć się co najlepiej kupić na te pierwsze chwile. Biorąc pod uwagę, że będzie to lato i raczej chyba ciepło. Niestety w około nie mam małych dzieci i niestety nie dostane małych ubranek więc muszę kupić. Nie chciałabym kupować za dużo rzeczy bo wiadomo że dzieci szybko wyrastają. Body krótkie? czy pajacyki ze stopkami... Ostatnio nawet w sklepie pytałam ale babki nie umiały sie do końca określić :) Może coś na szkole rodzenia mi podpowiedzą. A Wy w co się zaopatrujecie??

Co do mojego leżenia to naprawdę gdzieś mi to weszło w podświadomość. Kładę się na prawym boku, a za chwile jestem już na lewym. I w ogóle na lewym oparta siedzę bo mi teraz wygodniej niż wcześniej :laugh: dziwne:)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #595082 przez kakaszka
witam dziewczny :)juz wrocilismy z bialorusi, ale ten czas szybko miną.

droga tam wniosła nam 20 godzin, stalismy strasznie dlugo na granicy i to by sie jeszcze przedluzylo o jakies 4 godziny jesli bym nie byla w ciazy i nie poszla prosic, zeby nas sprawdzili bez kolejki. tak ze w pierwszy dzien u rodzicow bylismy wykonczeni. na drugi dzien poszlismy do restauracji, mama zorganizowala tam swoje urodziny, najadlam sie, potanczylam nawet troche, poplakalam sie (dziadek mnie tak wku....wil, ze hormony zrobily swoje). a poza tym juz mam dosc tej ciazy, bycia jedyna trzezwa na imprezie i w ogole jestem gruba jak beczka. nastepnego dnia wszyscy odsypiali caly dzien a ja sie nudzilam. no i wczoraj podroz powrotna, na szczescie trwala tylko 12 godzin (nie liczac tego, ze na granicy mielismy dokladne sprawdzanie auta i rzeczy).

moze moj opis podrozy nie wyglada na mily, ale jeszcze czuje sie wykonczona, wiec nie zwracajcie na mnie uwage :) bo ogolnie bylo super, mialam wszystkie osoby, ktore kocham przy sobie i teraz jest mi smutno, bo trzeba wracac do szarej rzeczywistosci.

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #595086 przez rysa
Dziewczyny ciesze się że u Was wszystko dobrze z maluszkami i badania ok. Ja niestety mam białko, leukocyty i liczne bakterie w moczu :( W piątek mam wizyte u gin. do tego czasu chyba zwariuje :ohmy: :(

Co do spania to ja np za bardzo nie moge leżeć na boku bo chyba małemu jest nie wygodnie, kopie jak wariat,czuje wtedy jak by mi chciał wywiercić dziure w boku :) Dlatego najczęściej śpie na plecach, a jeśli juz na którymś boku to zazwyczaj na prawym bo na tym mi wygodniej :)

Kakaszka dobrze że "przeżyłaś"podróż :) U mnie w Bielsku ludzie mają jakąś znieczulice na babki w ciąży bo nawet miejsca nie ustąpią w autobusie :P

11 lata 9 miesiąc temu #595098 przez rysa
Co do butelek to Ty Marta byłaś chyba zainteresowana zestawem startowym z Aventu. Zamówiłam na allegro,przyszedł w piątek. Naprawde rewelacja, nawet byłam w sklepie porównać butelki :laugh: za taką cenę (68 zł-w tym kurier) obawiałam się że może jakies podrabiane ale wszystkko super :laugh: Polecam :)

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #595100 przez Hania84
Kakaszka nie przejmuj się tym...rozumiemy to. Ciaża i burza hormonów robi swoje :silly: Wiadomo, że Ci się podobało i że wszyscy byli z waszej wizyty zadowoleni :)

Ja mam chyba z 10 bodów z krótkim rękawem (ale w tym rozmiary 56 jak i już 62)nie wiem czy jeszcze ze dwa body dokupić czy nie... 4 pajacyki i jeden kaftanik (choć to z mojej niewiedzy kupiony, teraz już nie będę kaftaników kupować) ...w PL chcę kupić ze 3 rampersy i trochę bodów z długim rękawem mimo że będzie to czerwiec, malutkie dzieciaczki muszą mieć ciepło...zwłaszcza w domu, a my sypialnie mamy od południa i jest chłodna nawet latem. No i dokupię jeszcze ze 3-4 pajacyki. Tyle z ciuszków.

DZIEWCZYNY, NA STRONIE POPRZEDNIEJ (czyli na 129 ) OPISAŁAM SWOJĄ DZISIEJSZĄ WIZYTĘ U GINKI :) TROCHĘ SIĘ NAMĘCZYŁAM Z PISANIEM I FAJNIE BY BYŁO JAKBYŚCIE POCZYTAŁY (NIESKROMNIE POWIEM :silly: ) DZIĘKI :kiss:

11 lata 9 miesiąc temu #595101 przez kakaszka
co do maluszka, to przez cala podroz nie czulam malej, moze dlatego, ze blam skupiona na innch rzeczach, dopiero wczoraj jak juz wracalismy to zostalam przekopana :)

Wizyte i gin mam jutro, mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok.

spie jak mi sie spi :)w kazdej pozycji jest mi wygodnie i malej chyba tez, wiec sie nie stresuje i nie zmuszam na spaniu na lewym boku.

w ogole ta ciaza jak dotad jest lajtowa, czuje sie tak samo jak i przed, tylko ze gruba jestem :)

11 lata 9 miesiąc temu #595102 przez Marta1985
Dzieki Rysa - tez zakupilam je :) i wygladaja super :)

11 lata 9 miesiąc temu #595258 przez Gochens
KasiaS napisał:

Dziewczyny tzn przyszłe mamusie :) kompletujecie już ciuszki?? Ja kupiłam już kilka rzeczy,ale wciąż nie mogę dowiedzieć się co najlepiej kupić na te pierwsze chwile. Biorąc pod uwagę, że będzie to lato i raczej chyba ciepło. Niestety w około nie mam małych dzieci i niestety nie dostane małych ubranek więc muszę kupić. Nie chciałabym kupować za dużo rzeczy bo wiadomo że dzieci szybko wyrastają. Body krótkie? czy pajacyki ze stopkami... Ostatnio nawet w sklepie pytałam ale babki nie umiały sie do końca określić :) Może coś na szkole rodzenia mi podpowiedzą. A Wy w co się zaopatrujecie??

Co do mojego leżenia to naprawdę gdzieś mi to weszło w podświadomość. Kładę się na prawym boku, a za chwile jestem już na lewym. I w ogóle na lewym oparta siedzę bo mi teraz wygodniej niż wcześniej :laugh: dziwne:)

Kasiu przytoczę tu poradę( listę zakupów na pierwsze dwa miesiące życia) z gazety " M jak Mama" :

Body-10 szt z długim rękawkiem, 5 z krótkim
Kaftanik, koszulki-10 szt
Spioszki- 5 sztuk
Pajacyki-5 sztuk
Skarpetki- 6 par
Czapeczki-4 szt
łapki niedrapki- 2 pary
ciepły dres- 2-4 pary
bluzy/sweterki-3-4 sztuki
kombinezon-1-2 szt.

Na początek nie ma co kupować za dużo bo dzidzia bardzo szybko wyrasta.. heh chociaż ciężko oprzeć się tym słodkim ciuszkom ;)

11 lata 9 miesiąc temu #595267 przez Gochens
Hania rzeczywiście KTG dość wcześnie ale jeśli tak robią to i lepiej dla Ciebie serducha przynajmniej posłuchałaś ;)

Poprzecznie ułożona dzidzia? heh pewnie kopie po boku co? Mój gin powiedział że niby główka na dole ale ja czuje też jakby był poprzecznie bo wali po bokach ;P

11 lata 9 miesiąc temu #595285 przez rysa
Mój Filip tez ułożony główkowo a czuje go głównie w dole brzucha i po bokach :)
Ciuszków mam mnw tyle co na liście u Gochens.Tylko zamiast śpiochów mam półśpiochy których będe używać do kaftaników.No i kupiłam troche takich "dorosłych"ubranek np.ogrodniczki itd.są takie kochane że nie mogę się oprzeć :)

11 lata 9 miesiąc temu #595293 przez Hania84
Gochens właśnie jak jest poprzecznie ułożone to nie dostaję w bok tylko w pęcherz...ginka mi to nawet bardzo ładnie na USG pokazywała...że nóżki ma koło mojego pęcherza :) a tam gdzie mała miała główkę to czułam takie jakby uciskanie...i to właśnie sprawka główki :)

Aha i tak z ciekawostek co Wam mogę powiedzieć...to że jak np. czuje się mocny ból w górnej części brzucha (szczególnie po prawej stronie...zaraz pod piersiami mniej więcej), lub oddaje się ciemny mocz (coś a'la wpadający w kolor brązowawy), albo mamy silny ból głowy to w tych przypadkach niezwłocznie jak najszybciej stawić się w szpitalu. Nawet się nie pakować tylko od razu jechać. Liczy się ponoć wtedy każda sekunda. Tak mi dziś ginka mówiła...więc przekazuję Wam że takie 3 objawy są najgroźniejsze i ich się nie lekceważy.

11 lata 9 miesiąc temu #595365 przez Ikunia1910
Marta, nic się nie bój, wiele stron pisze o tym że witamina c powoduje kamienie na nerkach. Bujdy i tyle. Doktorzy od fizjologii anatomii i chemii spożywczej dali nam ladny wyklad na temat witaminy c. Najnowsze badania wykazały że nie da jej się przedawkować. Z reguły nadmiar kwasu askorbinowego oddajemy z moczem i nie ma w tym nic dziwnego. Dlatego nie jest to niebezpieczne, bo nasz organizm najzwyczajniej w świecie się pozbywa sam tego czego nie potrzebuje. Malo tego tak w formie ciekawostki dużą dawką wit. c walczymy z komórkami nowotworowymi...:) Tylko oczywiście jest witamina c i witamina c. Chodzi głównie o to że taka "tania" z apteki jest gówno warta i ma więcej wszelakich dodatków niż samej witaminy. Najbardziej wartościowa jest aceroli.

Haniu, co do Twojego posta czytam wszystkie, jednak nie napisałaś tam nic co mialabym komentować :P Wszystko w porząsiu więc trzeba się tylko cieszyć :) i skakać z radości ( oczywiście z umiarem żeby Lena nie dostała choroby lokomocyjnej :)

[link=https://www.suwaczki.com/] [/link]

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #595381 przez WisniaJ
Hej dziewczynki, ja właśnie wróciłam do domu, cały dzień latania... Wiec najpierw napiszę, a później poczytam :)

Mamy już załatwione wszystko, sukienka, żakiet, buciki, nawet kwiat we włosy kupiłam sobie na ten nasz piękny dzień :woohoo: Zamówiłam torta jagodowo - truskawkowego mmm już się go nie mogę doczekać :) Kupiliśmy też alkohol na przyjecie wiec jutro oświadczam, że poza małymi zakupkami do lodówki LEŻĘ DO GÓRY :woohoo: BRZUCHEM z Gabryśką i odpoczywamy :D Bo w czwartek przyjeżdża do PL na ślub Przemka siostra z córką, więc czeka mnie sprzątanie, a w piątek to już tylko stres i szykowanko :)

Byłyśmy też u doktorka. Nie wysłał nas na żadne badania ani nic, zrobił USG. Gabi obrócona pięknie główką w dół. Serducho bije jak dzwon. Mam piękne zdjęcie buźki z profilu, ale nie mam dziś głowy, więc może wrzucę jutro i pokażę wam naszą ślicznotkę :)

No i oczywiście termin z dzisiejszego USG UWAGA 14 czerwca... :laugh: Termin z OM 1 czerwca, a z USG w styczniu - 5 czerwca... robi się zabawnie, niedługo wyjdzie, że będę w ciaży jak słoń 22 miesiące :woohoo: Wynika z tego, że nasza córcia będzie mikruskiem, ale to dobrze, bo nie namęczę się przy porodzie, a lekarz mówi, że wszystko dobrze :) No i waży niecały 1kg. A mamuśka już 10kg na plusie ;)

W tym tyg pewnie będę się mało udzielać, bo za 4 dni ślub :huh:

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #595382 przez Hania84
Aj Ikunia czepiasz się :silly: Po prostu chciałam, byście poczytały i cieszyły się razem ze mną...a udało mi się to wszystko fajnie opisać :) A jedno zdanie zawsze mi wystarczy jako odpowiedź :silly:

Wiśnia ale mi smaki narobiłaś tym tortem :silly: oj Ty niedobra.
Niecały kilogram waży w 30t.c.? Oj to mało trochę chyba. Na prawdę będzie mikrusek.
No to teraz z terminem masz zgaduj zgadula hihi :lol:
Czekamy później na zdjęcia panny młodej :)

A mnie właśnie mój wkurzył totalnie...wydarłam się na niego chyba za wszystkie czasy teraz..o boshe ...jak można tak wkurzyć kogoś!!! :angry: :angry: :angry:

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #595386 przez Ikunia1910
haha :) Haniu, a może to przez zazdrość, wiesz kobiety to ciężki orzech do zgryzienia a co dopiero nafaszerowane hormonami ciążowymi ;)

[link=https://www.suwaczki.com/] [/link]

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka