BezpiecznaCiaza112023

mamusie CZERWCOWE

11 lata 9 miesiąc temu #598305 przez violcia00
Rozumiem Cie Natali...To chyba lepiej żebyś Ty wzieła to dofinansowanie...skoro Twój mąż pracuje bo domyślam sie ze w pracy wiecej wyciągnie niz na macierzyńskim.

ja też dokładnie nie wiem jak to we FR z tym macierzynskim-przed porodem mam napewno 6 tyg i 10 tyg.po,a pozniej to na wychowawcze na 8 miesiecy i tutaj jest tak ze przy drugim dzuecku ze mozna isc na 3 lata ..normalnie wszystko płatne a ze ja mam pierwsze to po tych 8 miesiacach moge wrocic do pracy albo przedłużyc na 3 lata-z tym ze tylko przez nastepne 6 miesiecy bede mila placone a pozniej juz nic,takze musze sie zastanowic tez jak to zrobic,ale chyba lepiejzostac z małym bo tak to potrzebna by byla niania.

Witaj Madzia.
Gratuluje córeczki-wybrałaś juz imie???To dobrze ze sie nie boisz porodu.. ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #598355 przez natali
tu niestety nie ma czegos takiego jak wychowawcze 4 miesiace macierzynskiego i 15 dni laktacyjnego jesli chodzi o kobiete i to wszystko pozniej spowrotem do pracy.

Witaj Madzix napisz cos wiecej o sobie i malutkiej jak znosisz ciaze? troche nam tu brakowalo coreczek.

11 lata 9 miesiąc temu #598392 przez Agusia83
Natali, a nie ma u Was czegos takiego jak tacierzynski? Bo jesli tak, wowczas maz nie musi brac urlopu normalnego, tylko taki, ktory u nas w Polsce przysluguje wszystkim tatusiom. Teraz trwa 14dni :laugh:
Ja sie ciesze, ze bede mogla wizasc macierzynski roczny....musze jeszcze dokladniej sie dopytac jak to jest z tymi pieniazkami.

Madzia, rozgosc sie, napisz cos wiecej o sobie, ile masz lat, jak bedzie miala na imie corcia, skad jestes?Masz juz wszystko przygotowane? Dobrze, ze nie boisz sie porodu. Wiesz, w pierwszej ciazy myslalam w ten sposob "ok, bedzie bolalo, ale poboli jeden dzien a pozniej bede miala moja kruszynke przy sobie" :lol:

11 lata 9 miesiąc temu #598411 przez Gochens
Witaj Madzix ;)

Kurcze sporo tych zakupów macie zrobionych ;P u mnie póki co pokój przygotowany z większa (ściany panele i fototapeta) łóżeczko, materacyk, wózek głęboki i kilka ciuszków od koleżanki heh... Kurde po świętach muszę się wybrać chyba na jakieś zakupy dopóki jeszcze w miarę moge śmigać po sklepach..ale powiem Wam, że ostatnio jak tak stanęłam przed tymi wszystkimi pieluchami w markecie, przed smoczkami, butelkami to się trochę załamałam... kurde to taka ciemna magia dla mnie... Wiem, że wszystko wyjdzie w praniu ale od czegoś trzeba zacząć... tylko od czego?!

11 lata 9 miesiąc temu #598459 przez Agusia83
Gochens, na poczatek kup pieluszki 1...najlepiej z pampers...butelki kup 2 na wszelki wypadek po 125ml...polecam avent jak i tommee tippe...z 1 dziurka i z 2 lub 3...smoczki :laugh: mysle o 2 butelkach, z tej racji, ze nie wiadomo jak pojdzie laktacja..1 butelka zawsze sie przyda by dac maluszkowi wode, lub herbatke, a druga w razie czego do mleka.
smoczek do ciumlania z miekka koncowka...probowalam avent, ale Emi go nie chciala, u nas sprawdzil sie nuk,.

11 lata 9 miesiąc temu #598480 przez Gochens
hm to może głupie pytanie ale noworodkowi daje się do picia herbatkę czy wodę?? Wstyd ale nie mam pojęcia czy tylko cyca dostaje czy coś innego też :(

11 lata 9 miesiąc temu #598486 przez Agusia83
Gohens to nie jest glupie pytanie. Jesli karmisz tylko i wylacznie piersia, to wystarczy Twoje mleczko...bo na poczatku pokarm jest wodnisty, a po kilku minutach od ssania zmienia sie w bardziej wartosciowe.
Oczywiscie wode przegotowana tez mozesz podac...tylko tak, by dzidzia sie nie przyzwyczaila do smoczka..a o herbatkach, to myslalam , np: o koperku, rumianku...ktore czasem podaje sie maluszkom by lepiej im sie robilo kupki i pierdzialo :silly: oczywiscie z rumiankiem trzeba uwazac, bo czesto uczula...

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #598491 przez natali
Agusia jest tacierzynski tylko zastanawiamy sie czy podolamy finansowo jak wezmie 2 tygodnie wolnego mimo ze platne, no coz wyjdzie w praniu moze do czerwca sie cos zmieni
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Gochens nie martw sie tak jak Agusia ci radzi na poczatek wystarczy pozniej zobaczysz ze samo wszystko przyjdzie. Ja na przyjscie mojego synka bardzo malo mialam rzeczy ale po powrocie do domu wszystko zaczelo wychodzic czego mi brakuje, kazda przechodzi ten start tak samo z tym ze jednym ktos doradzi innym nie, mi nie mial kto doradzic bylam ztym samiuska i dalam rade :lol: wiec i ty dasz. Kup podstawowe rzeczy a po porodzie bedzie wystarczajaco czasu na zakupy brakujacych pierdulek

11 lata 9 miesiąc temu #598492 przez Gochens
Dziękuje Agusia za odpowiedź ;) Chciałabym oczywiście maluszka karmić piersią oby tylko pokarm był i maluch się najadał ;)

Super, że jesteście ;) Rady są cenne nie ma co ;*

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #598497 przez natali
wiecie z tym pokarmem slyszalam ze w wielu przypadkach brak pokarmu spowodowany jest podlozem psychicznym stres i nerwy nie pomagaja trzeba byc dobrej mysli, wiadomo jedna ma bardziej wartosciowy inna mniej ale nasz organizm jest przystosowany do karmienia i nie ma prawa go nie byc jezeli oczywiscie sobie tego nie wmowimy tak mi sie wydaje
Widzicie mimo duzych piersi bo przed porodem nosilam rozmiar E ja naprzyklad mam male sutki i moj synek nie mogl zlapac on sie denerwowal a ja to juz wogole przezywalam ze glodny i sie nie najada teraz juz wiem ze musze zaopatrzyc sie w takie nakladki sylikonowe i stres z glowy

11 lata 9 miesiąc temu #598502 przez Agusia83
Natali, podpisuje sie pod tym :laugh:

11 lata 9 miesiąc temu #598506 przez natali
slyszalyscie o hartowaniu sutkow? co o tym myslicie

11 lata 9 miesiąc temu #598514 przez Agusia83
tego nie robilam...i raczej nie bede.... :silly:

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #598516 przez Hania84
madzix witaj! Napisz coś więcej o sobie. Prowadze tabelke...wpisze CIE do niej, ale jak wrócę z urlopu, bo juz sprzęcior mam popakowany.

Dziewczyny ale sie ładnie rozpisałyście :)

Hartowanie sutków/ pierwsze słyszę...a co to takiego? Jak to się robi? Co to daje?

A co do urlopu macierzynskiego to tutaj o ile sie orientuje jest rok...a później mozesz wziac opiekuncze na 3 lata...nastepnie wracasz do pracy i 3 lata moze wziać opiekuńcze partner. Ale to jeszcze muszę dokładnie doczytać.

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #598527 przez natali
tak pytam z ciekawosci w pierwszej ciazy hartowalam i to nic nie pomoglo, dlatego pytam czy cos wiecie na ten temat.

Haniu hartowanie polega na przygotowaniu sutkow do karmienia zeby skora brodawek i sutkow stwardniala i zeby mniej bolaly podczas karmienia bynajmniej tak myslano kiedys teraz wrecz odwrotnie wiekszosc poloznych to odradza, jak to sie robi wiec polewasz sutki na zmiane zimna i ciepla woda, uzywasz czegos szorstkiego do ich pocierania i z tego co pamietam to ciagnie sie je troche.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka