BezpiecznaCiaza112023

Mamy Kwietniowe 2013

11 lata 9 miesiąc temu #600019 przez agat
Ja się jeszcze nie zagłębiałam w szczepienia, ale chyba zamierzam szczepić na te podstawowe, obowiązkowe rzeczy i tyle.

No a zima... Codziennie rano z nadzieją patrzę w okno, że śniegu nie będzie, a tu nadal biało :/

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #600028 przez Magdalena9t
Suzi dzięki za linki :) trzeba będzie poczytać, jeszcze dobrze się nie zastanawiałam ale myślę ,że będę szczepić synka na te podstawowe szczepionki, bez wymyślania typu 5 w 1 :blink:

11 lata 9 miesiąc temu #600049 przez Dave
smoczki i butelki na pewno przed uzyciem wyparzyc.
co do szczepionek, tez preferuje podstawowe,reszta dla mnie nie sprawdzona i podejzana.
nie mialam jeszcze kiedy poczytac o tych bakteriach.

wybaczcie taki zlepek informacji,ale nie mam i czasu sie do kompa dostac. Maja oglada bajke, ja jakis obiad kombinuje, a robotnicy szaleja.

zrobilam fote na szybko,ale nie mam jak wrzucic:-( pozniej to zrobie:-)

Aniołek - tak maleńki i tak ważny!

11 lata 9 miesiąc temu #600057 przez Magdalena9t
Dave czekamy z niecierpliwością na focisze :blink:

11 lata 9 miesiąc temu #600130 przez creatura
Dzień dobry :)

U mnie też zima w pełni :( więc okna zostawiam na po świętach, jako "wywoływacz" no i w śniegu nie mam zamiaru marznąć. A na święta wyjeżdżamy do rodziców, to nie ma co się spinać :blink:

Anabelle, ja też mam termin z OM na sam koniec, na 26.04, a po ostatniej wizycie, gdzie dowiedziałam się, że nic się nie szykuje, to chodzi mi po głowie, że mój bobas chyba chce mieć urodziny z mamą i się przeciągnie do 6 maja :dry: oby nie.....

"Wiszę fotę", wiem, ale muszę poczekać na męża, żeby coś pstryknął.

Co do szczepień, to tylko podstawowe i pojedyncze dawki. Argument, że podczas skojarzonych jest mniej ukłuć w ogóle jest dla mnie absurdalny. Całkiem zrezygnować jakoś bałabym się.

Smoczki i butelki - tak mi przyszło do głowy, że skoro mam zamiar karmić piersią, czy ja je muszę brać na porodówkę??? Na liście ze szpitala nie było mowy o takich akcesoriach i teraz juz nie wiem. A w ogóle to sobie uświadomiłam, że mam jedną butelkę i jeden smoczek, gratisy z jakichś warsztatów, bo tak się nastawiłam na tą pierś, że ten temat mi całkiem umknął, oops :unsure:

11 lata 9 miesiąc temu #600132 przez Dave
fota robocza,musze jej jakos tlo rozmyc,bo garow pelno:-P

11 lata 9 miesiąc temu #600152 przez agat
creatura napisał:

Smoczki i butelki - tak mi przyszło do głowy, że skoro mam zamiar karmić piersią, czy ja je muszę brać na porodówkę??? Na liście ze szpitala nie było mowy o takich akcesoriach i teraz juz nie wiem. A w ogóle to sobie uświadomiłam, że mam jedną butelkę i jeden smoczek, gratisy z jakichś warsztatów, bo tak się nastawiłam na tą pierś, że ten temat mi całkiem umknął, oops :unsure:

Wiesz, zamiar to i ja mam, a co z tego wyjdzie... :P
Smoczek jeden na pewno wezmę do szpitala, może być potrzebny do uspokajania (choć nie będę dziecku na siłę wkładać). A butelka? Wyparzyłam laktator, w komplecie z nim jest butelka. Brać raczej nie będę, ale jak będzie potrzeba to wolę mieć naszykowane w domu na wierzchu, żeby mąż szybko przywiózł (i nie bawił się w żadne wyparzanie już).

11 lata 9 miesiąc temu #600310 przez Dave
creatura-ja też ten temat mam daleko w tyle.
do szpitala nic takiego nie biorę. butelkę kupiłam, bo w przyszłości síe przyda. czeka nierozpakowany. smoczki mam różne po Majce, ona żadnego nie chciała. i teraz bardzo bym chciała síe bez nich obejść.

11 lata 9 miesiąc temu #600323 przez Dave
a ja się zabralam za prasowanie pieluch:-)

11 lata 9 miesiąc temu #600359 przez Magdalena9t
A ja sprzątam, kuchnia już posprzątana teraz czas na łazienkę :lol:

11 lata 9 miesiąc temu #600386 przez agat
My pojeździliśmy po komisach i oglądaliśmy samochody. Ja nie wiem co i kiedy kupimy :/ Przepiździło mnie konkretnie, okropna pogoda :/
Spać mi się teraz chce strasznie, nie wiem czy się zdrzemnąć czy kawkę strzelić.

11 lata 9 miesiąc temu #600404 przez malwinsien
dla mnie temat szczepienia jest najtrudniejszy bo tak naprawdę nie ma nikogo kto by nam obiektywnie doradził :( Położna na szkole rodzenia mówiła nam, że jest za obowiązkowymi ale jeśli ktoś ma posłać malucha do żłobka dosyć szybko to powinien też pomyśleć o tych dodatkowych szczepieniach. Naczytałam się dużo skutkach ubocznych tych szczepionek ale też i skutkach ubocznych nie szczepienia na te dodatkowe i tak więc jestem w kropce :( Nie wiem co zadecyduje o formie szczepionek. pewnie pediatra do którego trafię na pierwszą wizyte...

11 lata 9 miesiąc temu #600424 przez anafora21
Hej dziewczyny,
Widzę ,, wicie gniazda" się zaczyna. Ja dziś też małe sprzątanko i mycie lodówki. Jak ja mam dość tego śniegu.

11 lata 9 miesiąc temu #600437 przez patrycja280791
dzien dobry

brzuszki macie swietne :)

bylam w poniedzialek na wizycie, maly juz wazy 3kg ale porodu nie widac :)

mowil ze 3 tyg napewno pochodze (jak nie dluzej )

a oto moj brzuchol :)

Załączniki:

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #600450 przez Anabelle
malwinsien napisał:

dla mnie temat szczepienia jest najtrudniejszy bo tak naprawdę nie ma nikogo kto by nam obiektywnie doradził :( Położna na szkole rodzenia mówiła nam, że jest za obowiązkowymi ale jeśli ktoś ma posłać malucha do żłobka dosyć szybko to powinien też pomyśleć o tych dodatkowych szczepieniach. Naczytałam się dużo skutkach ubocznych tych szczepionek ale też i skutkach ubocznych nie szczepienia na te dodatkowe i tak więc jestem w kropce :( Nie wiem co zadecyduje o formie szczepionek. pewnie pediatra do którego trafię na pierwszą wizyte...

Miałam się nie odzywać, ale ja będę szczepiła szczepionkami 5 w 1 itp
Po pierwsze, że znam przypadki, gdzie zaszczepione dzieci znacznie łagodniej i bez hospitalizacji przeżywały choroby, a nie szczepione trafiały do szpitala. Poza tym Polska jest jedynym krajem w unii europejskiej gdzie jeszcze sie używa pojedynczych szczepionek - pochodzą z lat 70 tych, ale sanepid ma ich dużo wiec są mamom pakowane z miłą chęcią.
Wszystkie szczepionki zawierają rtęć, nie jest to jednak zwykła rtęć jaką znamy i się boimy, poza tym nawet gdyby była to normalna rtęć (choć nie jest) to człowiek może wypić duszkiem i nic mu się nie stanie - problem jest wyłącznie, jeśli rtęć dostanie się do płuc.
Szczepionki kojarzone są 5 w jednym ukłuciu na jednym podłożu, raz zakonserwowane 0,5 ml. Szczepionki sanepidowskie są 0,5 ml każdy na osobnym podłożu i każde osobno zakonserwowane. Kłuje się dziecko w jedną rękę, drugą rękę, udo, a czasami jeszcze i drugie. W sumie 3-4 razy większa dawka podłoża bakteryjnego, rtęci i konserwantów.

Dzieci szczepi się często, co 6 tygodni mniej więcej. Jest to wiec spora dawka. A rotawirusy - są obowiązkowe za granicą, tylko w Polsce nie, bo oszczędzają, a jak dziecko zachoruje a nie bylo szczepione to wymioty, biegunka, szpital i kroplówka.

Ostatecznie bede rozmawiała z pediatrą do którego trafie z dzieckiem, ale w 2 szkołach byli pediatrzy i mówili o skojarzonych oraz sanepidowskich - mnie sanepidowskie nie przekonują jakoś szczególnie.

No ale decyzja indywidualna każdego... kiedyś np na różyczkę szczepiono tylko dziewczynki, a teraz jak 20 letni faceci dostają tej choroby to jest to stan zagrażający zdrowiu i życiu i wymagana jest hospitalizacja. Z dziewczynkami nie ma takich problemów - każdy zrobi co uważa, i dobrze, że się tak różnimy - nie jest nudno ;)

Ale ja osobiście będę szczepić, bo mi szczepionka pomogła uniknąć poważnych powikłań i szpitala - ale jeśli ktoś ma inne przekonania, to ma do tego prawo.

Idę się przejść, póki jeszcze nie ma zmroku :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka