BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipiec 2016

8 lata 10 miesiąc temu #1027116 przez Sevilla

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Dziś idę do ginekologa, który ma certyfikat FMF na konsultację. Wczoraj w poradni zostałam tak potraktowana, że szkoda gadać. Pani podała mi dwa wyjścia albo test NIFTY (2500zł) albo amniopunkcję do wyboru. Oczywiście czy się poddam czy nie zabiegowi to wyłącznie moja decyzja, jak to określiła. Przeryczałam wczoraj pół dnia i cały ranek. Otrzeźwiałam umysłowo i doszłam do wniosku, że muszę skonsultować ten wynik z innym lekarzem, który wypowie się, czy faktycznie są przesłanki do wykonania amnio, bo samo ryzyko to nie wszystko. USG genetyczne wyszło prawidłowe, wywiad prawidłowy, ilość białka PAPPA prawidłowa, jedyny parametr który jest zawyżony to ilość wolnego betaHCG. Jak czytałam na internecie o podejrzeniu ZD można mówić gdy betaHCG jest za wysokie, przy jednocześnie za niskim białku PAPPA. Dodatkowo gdzieś wyczaiłam, że na zaburzoną wielkość betaHCG ma również wpływ przyjmowanie niektórych antybiotyków (brałam antybiotyk między 5-6tc) i przyjmowanie leków hormonalnych podtrzymujących ciąże (biorę od 4tc luteinę, z czego przez pierwsze 2,5tc brałam 400mg, a potem 200mg), wymienione są jeszcze inne leki, ale tego nie biorę pod uwagę, bo ich nie biorę. Mam nadzieję, że dzisiejsza konsultacja trochę rozjaśni i w pełni świadomie będę mogła podjąć bądź nie ryzyko wynikające z amnio.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

8 lata 10 miesiąc temu - 8 lata 10 miesiąc temu #1027121 przez Justyna89
Sevilla tzn jakie jest stanowisko męża odnośnie urodzenia chorego dziecka?
Poza tym, zobaczysz że wszystko zakończy się dobrze:) Podobnie jak u Lazysun intuicja mi podpowiada,że wszystko będzie ok :) A ten test PAPPA to tak sama od siebie zdecydowałaś się zrobić czy lekarz Ci zalecił?

A tu cytat ze strony badania prenatalne.pl:
"Ważne! Oceny wyników testu PAPP-a oraz innych badań prenatalnych powinien dokonać lekarz genetyk. Tylko on jest w stanie prawidłowo zakwalifikować pacjentkę do dalszej diagnostyki. Około 70% ciężarnych wykonujących zabieg amniopunkcji czy biopsji kosmówki rodzi dzieci zdrowe. Oznacza to, że tylko 30% wyników testu PAPP-a zaklasyfikowanych jako "nieprawidłowe" czy "dodatnie" potwierdza się w badaniach rozstrzygających. Duże znaczenie przy obliczaniu ryzyka urodzenia chorego dziecka ma wiek matki. Stąd też starsze kobiety często mają gorsze wyniki badań przesiewowych"

ORAZ:

"Ważne: W niektórych przypadkach ilościowo wynik przekracza zakres normy (pojawia się podkreślenie lub dopisana jest litera H). Nie oznacza to wcale jednak, że wynik tego parametru jest podejrzany w odniesieniu populacyjnym. Przy obliczaniu ryzyka liczy się nie odniesienie ilościowe, a właśnie populacyjne. Lekarz musi zatem przekalkulować uzyskane dane za pomocą specjalnie zaprojektowanego algorytmu. Dopiero wówczas otrzymuje wynik wyrażony w wielokrotnościach mediany populacyjnej – MoM."

8 lata 10 miesiąc temu #1027185 przez Lustigpaula
Wszystko będzie dobrze, trzeba byc zawsze dobrej myśli :).
Jak Wam mija to całe paczkowe szaleństwo:)?

8 lata 10 miesiąc temu #1027189 przez Lustigpaula
Moje trzy pączki :woohoo: :ohmy:
Załączniki:

8 lata 10 miesiąc temu #1027196 przez Sevilla

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Byłam dziś na konsultacji u innego lekarza ginekologa i genetyka. Powiedział, że wynik nie jest aż taki tragiczny. Że na podwyższone wolne betaHCG dość często ma wpływ przyjmowania hormonów podtrzymujących ciąże, co w efekcie może dawać wynik fałszywie dodatni. Do reszty wyników nie ma żadnych zarzutów, są w porządku :)

8 lata 10 miesiąc temu #1027198 przez Sevilla
E Paula twoje 3 pączki wyglądają jak ja z samego rana hahaha

A malutkiej chyba udzieliło się mój nastrój bądź pączki i postanowiła się ujawnić, od rana non stop się wierci i sprzedaje mi kopniaki.

8 lata 10 miesiąc temu #1027201 przez madzialenka
sevilla widzisz,ze dobrze zrobilas idac na konsultacje do innego lekarza,jak dla mnie to poprostu nastraszyli Cie i to niepotrzebnie!
Swoja droga stanowisko Twego meza jest oczywiscie pewnie dla wiekszosci z nas przykre,ale kazdy ma prawo do wlasnego zdania.jednakze powtarzam,wiara czyni cuda..
Gratuluje ujawnienia sie malutkiej,to znak ze masz sie nie martwic tyle,bo wszystko jest w porzadku:)) tym bardziej nie rozumien podejscia ludzi ktorzy Ci zasugerowali dalsza diagnostyke nie biorac pod uwage stanow faktycznych m.in prawidlowego obrazu usg gdzie wykluczono jakiekolwiek uchybienia.nosek i uszy do gory i do przodu kochana.
A ja juz po wizycie,zerklam na malutka:) nadgonila wszystko na jego obrazie,bo wczesniej ciagle bylo mniejsze dziecie niz wskazywala om,choc bie przejmowalam sie bo wiedzialam ze owulka byla pozniej,a biorac pod uwage to wychodzi ze jest wieksza niz powinno wynikac:)) pytalam czy powie mi jaka plec,bo nie mowilam ze bylam prywatnie,ale stwierdzil,ze nie widzi nic:)

8 lata 10 miesiąc temu - 8 lata 10 miesiąc temu #1027202 przez Anna1991
.

8 lata 10 miesiąc temu - 8 lata 10 miesiąc temu #1027203 przez Anna1991
.

8 lata 10 miesiąc temu #1027204 przez madzialenka
Haha a ja to odebralam jako informacje,ze poprostu nie wie co moglo bu byc :))
Wazne ze wsio ok;))
I u kazdej z nas beda tylko takie informacje sie pojawiac...
A mbie nadal glowa boli,tylko otwotze oczy..masakra jest poprostu..amol nie pomaga,w aptece sprzedali P do smarowania skroni i okolic zatok inhalol.i ciut lepiej choc nadal boli,nic tylko palnac sie w leb to moze by przestalo.??
Magmus jak wizyta? A inne panny kiedy najblizsze wizyty

8 lata 10 miesiąc temu #1027205 przez Lustigpaula
Pewnie,że najważniejsze,że wszystko w porządku,ale też myślę,że stwierdzenie "ja tu nic nie widze", oznacza dziewczynkę :cheer: tak by coś powiedział może w stylu "nie mogę określić", ale najważniejsze,że wszystko dobrze:).

Sevilla, podobno dzieciaczki są bardziej ruchliwe po słodkim,więc może te pączki tak zadziałały :laugh: moja polozna mówi,że jak chce sprawdzic czy czuc ruchy,mam zjesc cos slodkiego i sie polozyc,ale za szyblo u mnie :cheer:

8 lata 10 miesiąc temu #1027215 przez kameame
Ja też dziś pączków pojadłam:P babcia robiła, teściowa robiła to jak tu nie skosztować :P teraz mi wszystko bulgocze wymieszane z pomidorową ah

Sevilla- dobrze, że skonsultowałaś z innym lekarzem. Od razu pewnie Ci lżej. Dziwi mnie, że ta kobieta, która przekazywała wyniki zrobiła to w taki sposób, zamiast zasugerować konsultacje czy coś :/ pewnie chodzi o kasę, zawsze to jedno badanie więcej.Tak to czasem chyba jest, ze kobieta choć z natury delikatna to potrafi dowalić bardziej niż nie jeden facet. Dobrze, że już lepiej :)

Ja mam dopiero wizytę pod koniec lutego, ciekawe czy lekarz potwierdzi płeć ( z badania prenatalnego).

Madzia- a dużo wody pijesz?

8 lata 10 miesiąc temu #1027220 przez madzialenka
kame wlasnie plynow raczej mi nie brakuje bo tez o tym myslalam...cisnienie tez mam w normie wiec odpada...zatem stres malo snu..juz sama nie wiem ,ale zglupiec mozna....

Magmus halo

8 lata 10 miesiąc temu #1027232 przez Justyna89
Mówiłam Sevilla że wszystko bedzie ok :-)
Ja zjadlam jednego paczka i dość:-) wizyta 18.02, przed nia standardowo morfologia i mocz. A już niebawem test obciążenia glukoza nas czeka :blink:

8 lata 10 miesiąc temu #1027243 przez claudii09853
Ja miałam glukoze robiona w 28tc więc jeszcze trochę czasu jest:)

Sevilla super wieści widać że nasze trzymanie kciukow nie poszło ma marne i pomogło :) super cieszę się z tobą :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka