BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2011

13 lata 8 miesiąc temu #93274 przez Mała
Witajcie kobiety.
Mam wyniki i niby wszystko ok. Tylko w 12+4 wyszła zwrotna fala A w przewodzie żylnym, a w 13+4 już wszystko było ok, ale pani ginekolog poinformowała mnie, że z tego powodu mogę iść na amnio. Chociaż sama mi odradzała (1% poronień po zabiegu), bo jej zdaniem być może dziecko urosło i się wszystko unormowało. Dała mi skierowanie na USG prenatalne w 20 tc.
Nosek widoczny a ryzyko ZD 1:16668 (ryzyko podstawowe 1:833), także zapewniła, że tutaj odpada. Co najwyżej jakaś mała wada serca, a być może już jest wszystko ok, bo dziecko urosło. Niemniej jednak ziarnko niepokoju zasiała.

Mnie się też wydaje, że czuję malucha tak w okolicy pępka, tylko jak leżę, ale raczej pękające bąble :laugh:
Temat został zablokowany.
13 lata 8 miesiąc temu - 13 lata 8 miesiąc temu #93326 przez Agusia83
Mala, nie wiem co Ci doradzic...jezeli lekarka sprawdzala po tygodniu ponownie te wartosci i powiedziala, ze sa juz w porzadku, ze mogly byc zafalszowane przez wielkosc dzidziusia...to moze lepiej nie rob...Wiem, ze jestes kobieta z wielkim doswiadczeniem i, ze synek urodzil sie chory...ale to nie znaczy, ze i ten dzidzius bedzie mial jakies wady...czytalam kiedys o amniopunkcji i to jest dosc inwazyjne badanie i niesie za soba ryzyko, byc moze tyle procent, co napisalas...ja bym chyba tego nie zrobila...oczywiscie to bedzie Twoj wybor, rozumiem Cie, ze tez chcialabys byc pewna na 100000% ze z dzieckiem wszystko w porzadku..

Monia, pewnie, ze moglby to dzidzius i jesli nigdy czegos takiego nie czulas, to raczej to wlasnie byl on :lol:

teraz musze znikac, 2h pospalam no i w koncu trzeba wybrac sie na zakupy, by cosik ugotowac na obiad :woohoo:
13 lata 8 miesiąc temu #93335 przez Pyśkaaaa
ja tak aga tez bym sie nie zdecydowala... ale Mala to Twoja decyzja :D

monia pewnie dzidzia:)

a ja dzis mialam takia ochote na sledziki...ze polecialam do sklepu aby je kupic mniam....:D
13 lata 8 miesiąc temu #93339 przez Mała
Ja się nie zgodziłam na amnio, nie daj Boże jakbym miała stracić to dziecko, a w kolejnych usg prenatalnych wszystko się wyjaśni.
13 lata 8 miesiąc temu #93353 przez Asik
Mała ja też bym sie nie zgodziła . dokładnie za duze prawdopodobieństwo utraty dzidzi.a amnio i tak nie wykaże wszystkiego bo tylko wady genetyczne a nie rozwojowe.

.szczęśliwa, zakochana :D czyli norma :D
13 lata 8 miesiąc temu #93525 przez bewipo
Mała mam nadzieję, że się szybciutko okaże, że wszystko jest dobrze. Szkoda żebyś się tyle musiała martwić i denerwować. Trzymaj się cieplutko.
13 lata 8 miesiąc temu #93559 przez Mała
Następne usg prenatalne mam 16 maja, więc pewnie wtedy się wszystko wyjaśni.
13 lata 8 miesiąc temu #93562 przez Pyśkaaaa
Mała ja wierze w to ze bedzie dobrze :) wiem latwo powiedziec ale mysl poztywynie :) buziam :*
13 lata 8 miesiąc temu #93599 przez magdamagda1988
Mala trzymam kciuki zeby bylo wszytsko w porzadku i mam szczerze taka nadzieje, a czy nie da sie tego przyspieszyc zeby sprawdzic zebys sie nie denerwowala?? chociaz mysle ze jest wszytskow porzadku takze glowa do gory :) czuje ze jestes silna kobieta !!!!

Agusia dokladnie oby tak dalej i wyniki wychodzily nam wzorowo wszystkim :)

Ja chyba za miesiac bede mila usg jestem ciekawa ile moja dzidzia urosla i to juz bedzie 18-19 tydzien usg bede miala 3D to moze poznam plec.. :)

w sobote wyjezdzam do mojego juz sie nie moge doczekac z drugiej strony bede tesknic za polska i wszytskimi tutaj...
Ale najprawdopodobniej przyjade w polowie czerwca na miesiac jak nie z moim to sama, tylko co myslicie o podrozy w tym stadium ciazy ??? ale samochodem przyjedziemy z noclegiem 2 dni drogi, a jak samolotem to 2x2 godziny w samolocie. Myslicie ze w tym miesiacu jeszcze mozna podrózowac??
Jeszcze nie wyjechalam a juz po przyjezdzie mysle :):):)
13 lata 8 miesiąc temu #93717 przez SYLWIA
Cześć Dziewczynki!

Mam do Was pytanie.
Umowa mi się kończy 31 grudnia 2011 r. Co z urlopem macierzyńskim? Będzie przysługiwał mi tylko do końca umowy?! Czy umowa zostanie automatycznie przedłużona do końca urlopu macierzyńskiego?

Miłego wieczoru.
:laugh:

[url=http://www.su
13 lata 8 miesiąc temu #93727 przez bewipo
Znalazłam coś takiego:

Pracodawca nie ma prawnego obowiązku przedłużać umowy o pracę na czas określony, która ulegnie rozwiązaniu w trakcie urlopu macierzyńskiego. Od dnia zakończenia umowy dalsze świadczenia, tj. zasiłek macierzyński przysługujący za pozostałą część urlopu macierzyńskiego, wypłaci ZUS.
13 lata 8 miesiąc temu #93736 przez SYLWIA
Dziękuję Ci za odpowiedź. Tak myślałam no cóż. Szkoda, ale i tak muszą mi wypłacić ekwiwalent za urlop wypoczynkowy za 2010 i 2011. Więc troszkę się nazbiera. :)

13 lata 8 miesiąc temu - 13 lata 8 miesiąc temu #93806 przez Agusia83
Sylwia, ja mam tak jak i Ty...czyli umowa konczy mi sie 31.12.2011...i wowczas juz bede na macierzynskim. Tylko, ze ja bede wczesniej pisala prosbe o przedluzenie umowy i wowczas jak dostane pozytywna opinie to tym samym zaklad pracy zaplaci za calosc macierzynskiego...A, Ty chcesz zrezygnowac z obecnej posady?

Natomiast jesli chodzi o 2 usg genetyczne, to bede robila chyba w 21tc, bo ponoc wowczas ladnie wychodza zdjecia z 3d...tak mowila pani z rejestracji...
13 lata 8 miesiąc temu #93830 przez SYLWIA
Nie wiem co będzie w grudniu.
Ja pracuje w centrum handlowym w salonie obuwniczym na stanowisku zastępcy kierownika.
Moja szefowa jest kierownikiem i to ona mnie zatrudnia.
Ona w każdej chwili może awansować na kierownika regionalnego, więc w tym momencie kierownikiem salonu zostanie ktoś inny.
Więc nie wiem czy tam wrócę.
Pisałaś,że będziesz prosić o przedłużenie, więc może i ja tak zrobię. Można np. do końca urlopu macierzyńskiego i jeszcze wykorzystać urlop za 2010 i 2011?
Kiedy trzeba ewentualnie pisać takie pismo?

13 lata 8 miesiąc temu #93862 przez Agusia83
Dokladniej to juz nie pamietam, kiedy pisalam ostatnio prosbe, ale wydaje mi sie, ze tak minimum 2,3 tygodnie przed data zakonczenia umowy...Chodzi o to, by pismo mialo czas na przejscie wszystkich poszczegolnych szczebli hierarchii w zakladzie pracy....
Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia