BezpiecznaCiaza112023

Grudnióweczki 2013 :)

11 lata 1 miesiąc temu #773684 przez Iwona23
Dziękuję tak właśnie też myślałam przecież Grudzień nie zawsze musi oznaczać śnieg po kolana i temperaturę -20 i wiadomo że wszystko z rozsądkiem przecież przy dużych mrozach nikomu nie chce się nawet wychodzić.
Ale powiem Wam że już mam tak dość "dobrych rad" rodziny i wtrącania się we wszystko. Mojej teściowej nawet skrętne przednie koła w wózku nie pasowały bo w zimę nie wygodnie dopiero jak wytłumaczyłam że można je zablokować to się odczepiła. Dla tego postanowiłam poszperać trochę po forach i popytać inne grudniowe mamy co myślą na ten temat :) bo zamkniecie w domu na miesiąc było przerażającą perspektywą :P

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 1 miesiąc temu #773714 przez motylek270
DoMi bardzo Ci współczuję i Twojemu dzieciątku wady serduszka. Wiesz ja w 32 tygodniu miałam usg i moje dzieciątko ważyło 1725g i lekarz mi powiedział, że jest o 2 dni za duży. Więc jak widzisz co lekarz to teoria. Lekarz powiedział, ze jeżeli ur. sie w terminie to będzie ważyło ok. 3500g

Iwona23 witaj! tak jak piszą dziewczyny, jak temperatura ponizej -10 stopni i nie ma silnego wiatru to po dwóch tygodniach śmigam na spacer, a wcześniej będę wystawiać na balkon na wietrzenie. Niech się Jasiek przyzwyczaja.

11 lata 1 miesiąc temu #773719 przez Marta82
Czesc Dziewczyny :)

Dziekuje Wam za slowa wsparcia.
Dzisiaj mielismy drugi zastrzyk a kolejny i juz ostatni za tydzien.
Sampoczucie dopisuje i czujemy sie dobrze - poki co odpukac cisnienie spada z czego sie cieszymy ale nie zabardzo zeby jeszcze nie zapeszac.

DoMI - trzymam mocno kciuki zeby mimo wszystko bylo dobrze. Tak jak pisza dziewczyny medycyna jest teraz bardzo zaawansowana i jestem pewna ze lekarze wiedza doskonale jak postepowac w takich sytuacjach.

zycze Wam milego wieczora
buziaki :*

11 lata 1 miesiąc temu #773820 przez j_kamilka
DoMI mysle, ze waga maluszka jest ok, nasz maly (chlopczyk) w 32tc mial 1750g i byl po srodku, takze bez obaw. Co do wady, kuzynka miala podobny problem i w przeciagu pierwszego roku zycia dziecka wszystko doprowadzili do normy. Lepiej teraz, kidy jest malutkie i wszystko sie rozwija, niz w pozniejszym wieku. Trzymaj sie dzielnie.
dziewczyny co do spacerowania, to my juz po 3 dniach spacerowalismy z coreczka po pol godzinki w lutym. Wszystko zalezy od pogody i temperatury.

11 lata 1 miesiąc temu #773882 przez Winka_
Domi wszytsko musi być dobrze kochana trzymamy wszystkie kciuki :*

Marta82 jesteś pod stałą kontrolą lekarza, także nie stresuj się :*

Obyśmy chociaż do 37 tygodnia wytrzymały wszystkie

Buziaczki :kiss:

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #774061 przez jeta
Marta82 - wszystko będzie ok. zdrowie maluszka najważniejsze!

DoMI* - Tak jak już pisały dziewczyny - medycyna jest na tyle rozwinięta, że na pewno pomogą dzieciątku. Wiadomo, że mama nie potrafi się nie martwić. Wierzymy, że wszystko będzie ok!

Natala - ja robiłam też tak ,że wcześniej przymierzałam w sklepie, a później kupowałam na stronie, wychodziło taniej o dobre kilkadziesiąt złotych!

Iwona23 - jak byś chciała wyjść to teściowa chyba na klucz by Was nie zamknęła. Nie daj się kobito! Ja też zamierzam spacerować z małym jak tylko pogoda będzie pozwalać.

Chciałam Was też zapytać - po jakim czasie myślicie, że można wyjeżdżać z dzieckiem?
Mam tu na myśli wyjazd w święta do rodzinnego domu - oddalony o 16 km. Wigilię zapewne spędzimy u siebie - z teściami. Ale nie wyobrażam sobie, by nie być we własnym domu. Wydaje mi się, że jeśli włożymy bachorka do nagrzanego samochodu i jazda będzie trwała 15-20 minut to chyba można sobie na coś takiego pozwolić z 2-3 tygodniowym dzieckiem. Jakie jest Wasze zdanie?

Ja dziś postanowiłam pracować o tydzień krócej niż zamierzałam. do 22 listopada. Skończę pracę przed 37 tygodniem, bo już mi coraz ciężej. Dłonie puchną, w nocy się nie wysypiam - a będzie coraz gorzej. Nie zawsze mam samochód by dojechać. Tak więc jeszcze 4 tygodnie i chwila laby przed wielkimi zmianami!

Pozdrawiam niedzielnie!

11 lata 1 miesiąc temu #774086 przez Iwona23
jeta pewnie że się nie dam najwyżej pogodnie teściową i będę mieć święty spokój :) Wiadomo że jeśli będzie ładna pogoda to na siłę nikt mnie nie zatrzyma gorzej że mój mąż się słucha swojej mamy jak wyroczni (moja niestety zmarła i nie ma kto stać po mojej stronie ) :P Co do twoich świąt myślę że jeśli z domu do domu to nie ma żadnego problemu Ze szpitala do domu też trzeba jakoś wyjść

11 lata 1 miesiąc temu #774146 przez GOSIA82
Hej Dziewczyny!
Jeta-nasza Martynka urodziła się 5 grudnia a w święta objechaliśmy całą rodzinę,niunia prawie cały czas spała,nawet u moich rodziców przespała całą noc pierwszy raz.
Teraz wybieramy się na święta do Polski,1000 km autem i jestem pewna,że dzidzius prześpi ten czas i nic mu nie będzie...
Ja konczę prace 3 listopada,mam dużo urlopu do wykorzystania,więc macierzyński dopiero w dniu porodu biorę.Kiedy kończysz pracę? 22 listopad to faktycznie późnooo

11 lata 1 miesiąc temu #774196 przez jeta
To w takim razie pędzę do mamy pierwszego dnia świąt! :)

Miałam pracować dopóki starczy mi sił. M też się zastanawia czy dam radę tak długo. Ja poszłabym na zwolnienie. Mam wizytę 8 listopada, kolejną zapowiedziała że będzie za 2 tygodnie więc 22 listopada i z którejś z nich wyjdę ze zwolnieniem już w zależności od mojego samopoczucia. No a macierzyński zacznie się w dniu porodu, bo to chyba z automatu jakoś leci.

11 lata 1 miesiąc temu #774367 przez monisia100100
DoMI nie denerwuj się bo to szkodzi synkowi, wyciągnij raczej z tego dobre strony a napewno jest nią to że możesz sie przygotować na opiekę specjalistyczną od razu po porodzie . Trzymam kciuki, aby jednak okazało się że lekarz się pomylił.

Gosica nasze plecki to juz biedne, ja też jak połamana chodzę

Marta82 trzymam kciuki , żeby wszystko było dobrze

Iwona23 witaj, i według mnie wszystkie dobre rady trzeba traktowac z przymróżeniem oka, ja to nawet staram sie puszczać bokiem, to nasze dzieci i my decydujemy o nich. Jak coś będziemy chciały sie poradzić czy dowiedzieć to zapytamy. Dlaczego niby Twoja teściowa powiedziała żebyś tyle czasu siedzieć z dzieckiem w domu?

11 lata 1 miesiąc temu #774431 przez Kaś_O
Hej Kobitki... Na szczęście nie położyli mnie do szpitala bo wszystko było ok :) dostałam leki na pęcherz, młody wazy 2800 jednak bo okazało sie ze wcześniejsze USG było trochę niedokładne.. Lekarka tez powiedziała ze to jest tylo 11% większe niż norma wiec nie jest źle szczególnie zepierworodny był spory.. Zwróciła tylko uwagę ze sporo mam wód i ze to tez mogłoby wskazywać na cukier ale wyniki glukozy mam dobre i teraz mierzlam 1h po posiłku i miałam 102 wiec nie wyglada to na cukrzyce.. 4.11 mam kontrole w szpitalu wiec zobaczymy.. Dziś złożyliśmy lozeczko :) jutro wam wyślę foti :)

DoMI strasznie Ci współczuje :( musisz byc silna, jednak niektórzy lekarze to są konowy bo inaczej sie nie da.. Z ta waga to sama wiem teraz posobie ze zależy jak lekarz zmierzy dziecko.. I to se mozna gdybać wystarczy ze trochę po przekątnej weźmie miarę i dziecko większe.. Kurde a z serduszkiem to aż brak słów ze na polowkowym nic Ci nie sprawdzili, nie zauważyli tego :( tak jak dziewczyny Ci piszą musisz byc silna.. A w końcu Ci zmienili termin w karcie ciąży?

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=64867http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=54914

11 lata 1 miesiąc temu #774531 przez WhiteBlackberry
Witam, witam poweekendowo :)
W weekend zazwyczaj zastój, a tu prosze jak się rozpisałyście :D Do nadrobienia 2 strony :)
Aż miło :D

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

jeta No jestem pewna, że będziemy super teściowymi :D
Kurcze, coś się spieszą te listopadówki no! Zaraz nasza kolej :ohmy:

Gosica :kiss: Mam nadzieje, że w końcu będzie dobrze :D
Chociaż mówią, że "nadzieja matką głupich"... :dry: Zobaczymy :D
Ale Cie teściowa zaskoczyła :D Pokaż efekty jak Wam wyszło! :)

monisia100100 Ty to podróżniczka jesteś no :D 400km szok!

anitka90 Jejciu... już grudnióweczka się rozpakowała?! :( Czemu ten czas tak goni?! Zaraz my!
Jak tam po ognisku? :D

Marta82 Myśl pozytywnie! Musi być wszystko dobrze, nie ma innej opcji! :)
Trzymam kciuki, żebyś wytrwała jak najdłużej z maluszkiem w dwupaku :)

DoMI* To przykre :( Ale musisz być silna i być dobrej myśli! Pamiętaj, że masz ogromną motywacje...masz dla kogo być silna-dla synka :)

Iwona23 Witamy w naszym gronie :)

Natala Mam nadzieje, że chociaż malutka coś zdziała i zmiękną im serca na widok wnusi :)

Kaś_O To super, że wszystko jest dobrze :) Ja już nie mogę się doczekać, aż my złożymy łóżeczko :D

11 lata 1 miesiąc temu #774580 przez Gosica
Hej Dziewczynki
Niestety wyladowalam wczoraj w szpitaku.Pojechalismy bo bardzo slabo czulam ruchy malego.Oczywiscie cala droge byl placz bo wystraszylam sie strasznie,co wcale sytuacji nie poprawialo. Od razu nas przyjeli,skierowali na oddzial i zrobili badania ktg i usg. Wyszlo ze z ruchami to w miare w porzadku ale niestety Maluszkowi nierowno bije serduszko i ma jakas arytmie a ja czestoskurcz. Dali mi zastrzyki na rozwoj plucek,podpieli na 20godz pod magnez i mieli mnie wyslac do kliniki do Rzeszowa jesli sie nie unormuje.Cala noc sie przemodlilam zeby bylo lepiej.Wymartwilam sie niesamowicie. Ale dzis juz byla wizytacja,mialam ktg.(3razy dziennie mi robia) usg i wszystko jest ok,nie ma zadnej wady serduszka wyniki sie poprawily i zostaje w debicy na obserwacji,leki mi beda dawac,magnez i zobaczymy co dalej,mam nadzieje ze bedzie ok. Trzymajcie kciuki.
Buziaki

[/url]

11 lata 1 miesiąc temu #774607 przez WhiteBlackberry
Gosica :ohmy: Ale Ci synek stracha zafundował :ohmy: Dobrze, że okazało się, że wszystko jest ok... Ja pierdziele, kochana mam nadzieje, że szybko Cię wypuszczą i to się więcej nie powtórzy!
Trzymam kciuki! :kiss: Trzymaj się!

11 lata 1 miesiąc temu #774637 przez Iwona23
monisia100100 Moja teściowa uważa że po pierwsze będzie to Grudzień napewno będzie -20 i śnieg po kolana a po drugie noworodek ma spędzić 3 tygodnie w domu potem tydzień na balkonie potem dopiero pierwszy spacer ok 15 minut i tak przez 3 dni potem po 30 minut i dopiero po 5 tygodniach można wyjść na dłuższy spacer tak na godzinę :) Mówię wam koszmar jakiś przestaliśmy nawet do nich jeździć bo co przyjedziemy to jakaś nowa teoria A mój mąż chłonie te głupoty jak gąbka :P

jeta Ja pracuje cały czas (niestety nie mogę sobie pozwolić na wolne umowa zlecenie nie pracuje nie zarabiam ) ale praca przy komputerze przy prognozie pogody :) potem mój mąż przejmnie obowiązki

Gosica Wszystko będzie dobrze :) 15 października dostałam krwawienia przestraszyłam się strasznie pojechaliśmy na izbę przyjęć przebadali mnie w ciągu 3 godzin krwawienie ustało zanim dojechaliśmy do szpitala podpieli do ktg a tam wzorowo badanie u lekarza wzorowo na usg wszystko prawidło a lekarz do mnie " nic tu nigdy nie krwawiło tak wzorowej ciąży tylko pozazdrościć " Wyszłam na wariatkę ale krew widziała moja siostra i mąż do tej pory nie wiem co to było ale wolę 100 razy sprawdzić niż potem żałować że nic nie zrobiłam Ale jedno jest pewne nerwy nie pomagają i trzeba na spokojnie i myśleć pozytywnie :)

Kaś_O Widzę że jesteś z Warszawy jaki szpital wybierasz na poród ?

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka