BezpiecznaCiaza112023

Sierpniówki 2014

10 lata 10 miesiąc temu #835804 przez ann-sunshine
Missy to co to za galeria ze i za parking i wc zdzieraja?

Co do listy wyprawkowej to patrzylam ze mam az 3 strony i chcialam to jeszcze zobaczyc, powywalac to co niewazne, no i troche skorygowac bo wtedy rodzilam zima a teraz bedzie latem.

To co dla mnie bylo wazne na poczatku to ubranka rozpinane, czyli body na kopertke i pajace bo meczylo mnie ubieranie kilka razy na dobe wiotkiego cialka i przeciskanie ubranka przez glowe bylo meczace. A tak przeturlanie na jeden boczek, potem na drugi i gotowe. Ale to kazda mama musi sobie wypracowac co dla niej najwygodniejsze.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 10 miesiąc temu #835822 przez asienka87
Melduje się po 1- dniowej nieobecności ;)
mieliśmy wczoraj gości i jakoś tak nie było czasu do Was zaglądnąć :)

Aggi miałaś racje, piątek minął, sobota okazała sie lepsza :)
Co do tycia.. też myślę, ze na razie nie ma sie czym przejmować :) jeszcze masz czas na przytycie :) choć ja już mam +3 kg :P ale ja jem stosunkwo dużo :) moze moja dzidzia to taki głodomorek jest :laugh: no i Kochana, sama pisałaś, że nie należy za dużo czytać :P tak więc już nic nie czytaj, nie stresuj sie niepotrzebnie :) dzidzia na pewno wszystko ma i nic jej nie brakuje :)
za Twoją radą zaczęłam pić wodę z cytryną :) mniam, pychotka, mogłabym ja teraz pić litrami :laugh: a wcześniej miałam opory , co do wody.. :P

Ann lekarz nam mówił, ze tak często bywa.. więc wszystko możliwe :) i podobno właśnie drugie najlepiej mieć od razu , nie czekać zbyt długo :)
a lista nam sie przyda, więc jak ją zmodyfikujesz, to wrzuć :laugh:

Katsi słodkie maluszki :cheer: piękne podwójne szczęście :blush:
co do basenu... ja też zawsze szybko łapałam infekcje, tak więc też wystrzegam sie basenów.. poza tym nie umiem zbyt dobrze plywać, wiec tylko bym sie męczyła :P
Co do imiona to już mamy :laugh: ja wybierałam dla chłopca- Kacperek, a mój mężulek dla dziewczynki - Nikolka :)

Pecka prawda, że fajnie :) ja też jestem zadowolona, że tu jestem :laugh:
a z tymi pampersami też trzeba uważac, bo moja szwagierka urodziła dużą dzidzię, jedynek prawie w ogóle nie używala, a w tym momencie mała ma 3 miesiace i już czwórki musi używać :laugh: tak więc chyba lepiej większe kupować :)

Missy ja jak byłam ostatnio w galerii, to 2 godz wytrzymałam :dry: a zawsze p;otrafiłam całymi dniami biegać po sklepach i nic mi nie było :laugh:

Park- dobry pomysł :laugh: piękna pogoda :)

10 lata 10 miesiąc temu #835890 przez missyy
Ann hehe:P :P
to najnowsza poznańska galeria zlokalizowana przy dworcu pkp i pks, galeria łączy w sobie te wszystkie obiekty. A więc wymyślili sobie, że toalety będą miały bramki i automaty. A to wszystko przez dworzec pkp, który jest miejscem spotkań kloszardów :silly: I żeby im nie demolowali toalet. Bo na dworcu non stop kradli co tylko dało się odkręcić :lol:
Z jednej strony rozumiem, tylko ta forma zwrotu jest beznadziejna. A co ma zrobić ciężarna, która chodzi co chwila :S

Bo wydaje mi się, że pajace na napy są najlepsze. Gorsza rzecz to kaftaniki. Wiem, bo siostrzeńca nie umiałam sprawnie ubrać :blush: . hihi
Ale w sierpniu to chyba spokojnie można dziecku ubrać takie śpiocha albo pajaca, czy za ciepło? :unsure: Tak ciepło chyba juz nie będzie zeby z gołymi nóżkami latać :P

Mój Mały Aniołek, 15/08/2013,13 tc[*]

10 lata 10 miesiąc temu #835904 przez MAniula
Ja sobie też przeglądam łóżeczka a co ;) i takie cosik mi się spodobało, cena dość wysoka ale pooglądać można zawsze. Wydaje mi się wygodne www.drewnostyl.eu/?page=oferta&id=14&r=14 tyle, że chyba nie da się go rozłożyć na części później, aby przechowywać.

10 lata 10 miesiąc temu #835919 przez ann-sunshine
Missyy aaa to już wiem o co chodzi, znam Poznań, ale tej galerii jeszcze nie widziałam, znam ją tylko z opowieści ;)

Co do kupowania pampersów na zapas. Hmmm też miałabym opory, ponieważ tak jak pisała Asieńka, nie wiadomo ile paczek którego rozmiaru użyjemy. A po drugie, może się okazać, że np. pampy uczulają i będzie trzeba innej firmy szukać. Ja przetestowałam: pampersy baby care (czy coś tam, te droższe super delikatne), zwykłe pampersy, huggisy i biedronkowe dady i te ostatnie najbardziej mi pasują.

Missy lubię ubranka F&F, są dobrej jakości i nie deformują się po praniu. Rozciągają się co też jest ważne i mają dobre wymiary, bo np. kupiłam kiedyś pajaca w pepko i okazało się że nogawki za krótkie a rękawy za długie czy na odwrót.

Nie wiem jak tu przewidzieć jakie będziemy mieć lato w sierpniu i wrześniu. Trzeba się chyba ubezpieczyć, bo może się okazać, że będziemy maluchy tylko w pampie trzymać, a może się okazać, że i długi rękaw i ba nawet sweterek na spacer się przyda. Wolałam chyba zimę, nie miałam wątpliwości.

Poniedziałek i wtorek mam wolne to postaram się przysiąść do tej listy.

Maniula łóżeczko śliczne. Tylko chyba wolę te większe, czyli 170 cm długości, w takim i dwuletnie dziecko spokojnie się zmieści. I ma więcej miejsca na nocne migrowanie po łóżku :-) i wszystkie miśki i lalki też się zmieszczą ;)

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #835943 przez asienka87
Dziewczyny, mam takie pytanie, co sadzicie o komodzie z przewijakiem? bo tak sie zastanawiamy z moim Ł, czy lepiej przewijak na łóżeczko, czy komode z przewijakiem, i czy w ogóle przewijak jest potrzebny?
mamy mały pokój, w którym będziemy razem z maleństwem, wiec nie chcemy go zagracać niepotrzebnymi rzeczami... szczególnie, że później ten pokój zostawimy małemu, więc znów trzeba będzie zmieniac meble...

Maniula bardzo mi sie podoba ta opcja łóżeczka z komodą, którą pokazałaś, tylko drogie takie łózeczko :(

10 lata 10 miesiąc temu #835947 przez ann-sunshine
Asieńka przewijak przez pierwsze miesiące jest nieoceniony, polecam w 100%. A czy na łóżeczku, czy na komodzie, która stoi tuż przy łóżeczku to rzecz gustu i możliwości lokalowych. Dla mnie mega plusem było to, że miałam wszystko pod ręką. Tzn przewijak na łóżeczku, obok komodę, a na komodzie pieluchy, chusteczki, kosmetyki i co tam jeszcze trzeba.

10 lata 10 miesiąc temu #835951 przez asienka87
Ann dziękuję bardzo za podpowiedź :) ja właśnie nie mam żadnego doświadczenia, bo to pierwsze dziecko i fajnie jest sie dopytać kogoś, kto juz jest doświadczony w tych sprawach:)

10 lata 10 miesiąc temu #836135 przez pecka30
Jeśli chodzi o Pampersy to jedynek w ogóle nie kupuję, bo te to jak słyszałam są najmniej potrzebne, niektórzy mówią, że tylko do szpitala. Zaczynam zbierać dwójki i te podobno się dłużej używa i mam zamiar kupić parę opakowań trójek. Słyszałam o uczuleniach, ale na firmę Pampers jeszcze się nie spotkałam.
Co do imion to wiemy na pewno, że chłopczyk będzie Wojtek po teściu, a dziewczynkę bym chciała nazwać Helena, tylko coś mężuś się nie zachwyca tym imieniem.
Teraz już tak nie mam, ale pierwsze tygodnie nie mogłam przestać myśleć o imionach, w czym pójdę na wesele przyjaciółki w maju i kolejnej w lipcu i czy będę mogła lecieć do Irlandii w maju, bo bilety już wcześniej kupiliśmy. Spędzało mi to sen z powiek, ale teraz poziom tak wysokiej ekscytacji minął, może przez mdłości, zaparcia, zgagi i zawroty głowy. :-)Uroki ciąży już w realu mi towarzyszą. :-)

10 lata 10 miesiąc temu #836190 przez aggi
Hej witam się po wczorajszym spotkaniu u teściów - nie mieliśmy siły dziś na nic. Siedzieliśmy do 1wszej w nocy - a ja mimo zmęczenia nie umiałam znów zasnąć :dry: i tak potem dopiero odsypiałam :dry:

Muszę nadrobić Was :D

pecka u mnie najlepszym kucharzem jest mój tata :D Ale ja zachcianek jako tako nie mam, raczej ogranicza się to do kanapek, czasem jakiegoś fast-foodu :S ja nigdy nie miałam zgagi i nie wiem co to za uczucie nawet :S ja też mam jedną paczuszkę pampersów newborn - i napewno też będziemy wcześniej chomikować z mężem żeby później tak po kieszeni nie szarpnęło :) co do wyprawki to poszukaj ja wcześniej dawałam link ze zdjęciem listy wyprawkowej do szpitala i do domu :) W smyku były takie karteczki z listami.

MAniula ale mój kot też nieraz jak małe dziecko :D A cwaniak rozumie wszystko co się mówi i czasem przyjdzie noc że ma wiecznie milion problemów, chodzi i miauczy, to na dwór wyjść, to jeść, to pogłaskać. No już się śmiałam że do dziecka będę wstawała dwa razy a do kota pięć w nocy :) :silly: świetne łóżeczko :) Ja znalazłam ostatnio takie z funkcją łóżka dla starszego dziecka i z powodu braku miejsca chyba takie zakupimy.

katsi ja po długim spacerze cierpię na ból kości ogonowej :( Chyba każda przyszła mama się martwi czy aby napewno wszystko dobrze i w ogóle. Niestety stres nam nie sprzyja więc trzeba być dobrej myśli :kiss:

Ann właśnie szczególnie na Twoją odpowiedź w kwestii mojego jedzenia czekałam - bo Ty doświadczona i umiesz do pionu ustawić. Czyli jeśli tylko wyniki badań będą dobre to nie ma się czym martwić? Tak mam to rozumieć? Ann niby wolałabyś zimę ale teraz takie zimy są że też nie wiadomo jak dziecko ubrać :)

missyy no to pierwsze dzieciowe zakupy za Tobą :D fajnie tak coś kupić a nie tylko w sklepie oglądać, nie? :blush: :blush: Masz rację F&F dużo osób chwali - cenowo też niektóre rzeczy jak z sieciówek niemal, ale wiele rzeczy mają poprzecenianych i warto je kupować właśnie na promocji :)

asienka a to ja w sumie właśnie niewiele jadam i to jest to :( a na siłę nie potrafię wciskać.. ja mam butlę 5l wody niegazowanej w pokoju i leję do kubka, wyciskam sok z cytryny i pychotka :D Mówiłam że dobre :D Ładne imiona :) My Kacpra już w rodzinie mamy. I jeśli będzie synek to nie lada wyzwanie - dzisiaj oglądaliśmy kalendarz gdzie imiona są wypisane i masakra stwierdziłam że to jakaś stara babcia pisała ten kalendarz bo same takie starodawne dziwne imiona :P co do przewijaka to moja mama ciągle powtarza że najlepiej przewija się na łóżku :P Ale ja jeśli będę miała kupować to kupię taki nakładany na komodę - mam zamiar sobie kupić rogową szafkę z dużym blatem i tam właśnie mieć taki przewijaczek, kosmetyki itd.

Dziewczyny wiele osób poleca Dady biedronkowe, a jak Was to interesuje to będą od 13 lutego na promocji za 49,99 mega paka wszystkie rozmiary do wyboru :D ja chyba zakupię sobie takie dwie ale większy rozmiar.

A co do imion to my nie mamy, ale coś nam świta Filip, a mi bardzo ostatnio wpadło że może Dominik - ale nie wiem co mąż na to :P Stwierdziliśmy że nie ma ładnych imion dla chłopców :S no a dla dziewczynki to już coś wymyślimy - ja mam kilka typów: Zuzanna, Emilia, Alicja.. :) Ale co będzie to się okaże - wiadomo jak to jest :)

10 lata 10 miesiąc temu #836239 przez ann-sunshine
Cześć,

Zapomiałam wcześniej, na zgagę to jeszcze mleko. A jak mleko i migdały nie pomagają, to niestety zostają specyfiki na zgagę, które można spokojnie w ciąży przyjmować.

Aggi dokładnie tak, jak wyniki badań dobre, to nie masz się co martwić. W końcu nie bez powodu latasz co rusz robić wyniki w ciąży.

Co do dady, to co chwilę jest ta promocja że dwie paczki za 50 zł (normalnie jedna kosztuje 29).

My nad imionami zaczniemy się zastanawiać jak już płeć poznamy. Teraz nie ma sensu.

10 lata 10 miesiąc temu #836292 przez missyy
:)

Ale dziś ładnie B) B) Słoneczko świeci, nawet jakieś ptaszki świergotają :lol:

Wczoraj zamiast do parku, poszliśmy jednak z psiakiem na długi spacer. Łe matko, umordowałam się. I jak zwykle ten mój upierdliwy pęcherz mnie pogonił do domu :angry: Doszliśmy do lasu, a tam lodowisko :huh: , a nie droga. Jeszcze tam lód nie stopniał :dry: Prawie orła wywinęłam :blush: Nawet psiak szedł bokiem, bo się cykał :P

Dzięki Ann za podpowiedzi, liczę na kolejne :lol:
Muszę najpierw poznać płeć, bo inaczej kupowanie nie ma sensu :( Będzie trudno wytrzymać, jak już zaczęłam, :blush: A po drugie sprawdzić jakie ciuszki już mam na strychu i tylko dokupić, bo mam wszystko na chłopca :woohoo:

aggi już mnie korci,zeby do tesco pojechać, oglądałam na ich stronie, cudeńka :cheer: Nawet w Smyku takich nie mają. Ale poczekam aż maluch się ujawni. MAM nadzieje, że nie będzie się droczyć i pokaże co tam ma. :lol:

A co do imion to już kiedyś tak rozmyślaliśmy, tak samo stwierdziliśmy, że wśród męskich nie ma żadnych ładnych :dry: Dla dziewczynki dwa typy już niezmiennie czekają :blink:

Mój Mały Aniołek, 15/08/2013,13 tc[*]

10 lata 10 miesiąc temu #836437 przez aggi
Hej :) Witam się z katarem lekkim, ale kurde muszę to powiedzieć - chyba trochę się wyspałam :)

Ann to mnie pocieszyłaś. Bo naprawdę jak naczytałam się jakie są skutki zbyt małego przyrostu wagi to strach w oczach.

missyy u mnie pogoda taka sama :blush: mam to samo czekam z niecierpliwością aż maluszek się pokaże :D Chcę się cieszyć wyprawką, zakupami. A nie kupować tak 'bezosobowo' a z tymi imionami to się w 100% zgadzam !

10 lata 10 miesiąc temu #836445 przez katsi87
Hej dziewczynki:D
aggi U Ciebie słoneczko a u mnie nie dość,że pada; to szarówa i wstrętnie;/

ann sunshine: dziękuje, że Nas dopisałaś w spisie:D

co do imion Ja w męskich niestety też, tak jak missy napisała miałam problem z męskimi:D a dla dziewczynek mam już podwójny zestaw:) Dominisia i Jagódka. u chłopaczków podoba mi się Fabianek a siostra proponowała Natan:). Nie wiem, może jak już poznam ich płeć i będzie chłopczyk to doznam objawienia ;p.
Miałam sen ostatnio, że w moim brzuchu mieszka dwóch chłopaczków. Ciekawe jak to będzie:)
Ja już odliczam dni do kolejnej wizyty(w sobote). Robiłam sobie wyniki: wszystko mam dobrze, tylko niestety Ja niemądra, zamiast pojechać na czczo to zjadłam rogalika. A potem robiłam glukozę... Pytania?:) glukoza 130: a normy do 99:) i niestety muszę powtórzyć badanie. Tylko, że na czczo to odrazu mi niedobrze i rewolucja murowana:)

Dziś mój B wraca do domu. Niestety dopiero po 17;/ i mamy iść na kolację:) w sobotę minęły 3 lata jak się poznaliśmy:) a na pierwszą rocznicę ślubu która będzie 7 września będą z nami nasze bobaski:)

10 lata 10 miesiąc temu #836483 przez ann-sunshine
Uuuu Katsi to niezłe plany :-)

Dobra, poniżej macie moją subiektywną listę wyprawkową. Nie bierzcie jej jako wytycznej, tylko jako wskazówka, bo każda mama ma nieco inne potrzeby i upodobania.

UBRANKA:
body – albo rozpinane na całej długości, albo zakładane przez głowę i rozpinane tylko w kroku – po 5 – 6 sztuk z krótkim i z długim rękawem
koszulki – dla mnie bezużyteczne, bo trzeba zakładać przez głowę i podwijają się w pasie
śpiochy i półśpiochy – lubię śpiochy ale takie rozpinane w kroku, dużo łatwiej zmienić pieluchę, co na początku robi się często, albo wygodniejsze i chyba praktyczniejsze na lato półśpiochy z szeroką bezuciskową gumką w pasie – 5-6 sztuk
pajacyki rozpinane na całej długości i na obydwu nogawkach – moje ulubione – 5-6 sztuk
kaftaniki lub sweterki – jako druga warstwa na wierzch na body – gdy jest chłodniej, lub na spacer – 4 sztuki (jeden cieplejszy polarkowy np)
skarpetki – nawet jeżeli używasz śpiochów z zakrytymi stópkami, to początkowo noworodkowi jest często zimno i dodatkowo zakłada się też skarpetki – 3-4 pary
czapeczki – dla noworodka bez wiązania pod szyją (te wiązane przydają się na spacery u ok. półrocznego dziecka jak już siada i łapie rączkami czapkę i ściąga) – cienkie czapeczki 4 sztuki
niedrapki – ochraniacze na rączki bo przez pierwsze dni nie obcinamy paznokci i zakładamy na dłonie, żeby dzidzia się nie podrapała – 2-3 pary
DO SPANIA I DO WÓZKA
cienki kocyk i gruby kocyk
rożek – są usztywniane i nie. Rodzice szybko się wprawią w obsłudze noworodka i usztywniany nie jest potrzebny. Usztywnienie przyda się tylko, gdy wręczycie dziecko niewprawnej cioci lub wujkowi maluszka ;-p
ŁÓŻECZKO
z regulowaną wysokością, na początku dzidzię macie na samej górze, a w miarę ruchliwości dziecka, obniżacie poziom, wyjmowane szczebelki też się przydają
materac – wybór duży, w zależności od zasobności portfela, piankowe, pianka – kokos, kokos-gryka
prześcieradła frotte lub bawełniane na gumkę 2-3 sztuki
poduszka i kołdra – do spania na początku zupełnie zbędne, mnie kołdra przydawała się zimą do wózka jako ocieplacz na spód, a poduszkę używałam do karmienia – układałam sobie na niej dziecko i przystawiałam do piersi
ochraniacz na łóżeczko – niezbędny, ciągle go używam mimo że Marta ma już swoje „dorosłe” łóżko i chyba będę musiała zainwestować w drugi
przewijak
DO KĄPIELI:
wanienka – ja mam ze stojakiem, bo nie mamy warunków do kąpieli w łazience i kąpaliśmy w pokoju – wygoda, bo nie trzeba się nad dzieckiem pochylać, a jeżeli mama jest po cesarce, to początkowo jest to trudne
ręcznik z kapturkiem – 3 sztuki (lepiej zainwestować w większe, na dłużej starczą)
myjka lub gąbka – na początku zbędna, bo wystarczy dotyk dłoni rodzica, potem się przyda,
płyn do kąpieli – emolient
KOSMETYKI
nożyczki do paznokci, szczotka do włosów,
krem na odparzenia,
oktanisept do pielęgnacji pępka – tu dopytajcie co poleca wasz szpital i położna, bo są różne szkoły
jałowe gaziki – do przemywania pępka i do czyszczenia jamy ustnej (taka namiastka mycia zębów)
nawilżane chusteczki – trzeba wypróbować i znaleźć te, które odpowiadają najbardziej
proszek do prania specjalnie dla maluszków
pieluchy jednorazowe
pieluchy tetrowe i flanelowe – do wycierania buzi, przy ulewaniu na ramię rodzica, do przykrywania w czasie upałów, przydają się też w przychodni na wizytach, ja kładłam też na przewijak, bo nie miałam specjalnego pokrowca – 10-15 sztuk
krem ochronny z filtrem UV
termometr elektroniczny
frida – do czyszczenia noska (przydatne przy pierwszym katarze) oraz woda morska do noska
nieprzemakalne podkłady – dla mamy w szpitalu po porodzie, ale również w domu, gdy przebieramy dziecko na naszym łóżku, lub na spacerze w wózku

POZOSTAŁE:
wózek z parasolką i osłoną przeciwdeszczową – w lecie niezbędna, choć czasami łatwiej zasłonić dziecko pieluszką tetrową
fotelik do samochodu
śpiworek do spania – po kilku miesiącach akurat na późną jesień jak już dzidzia zacznie się wykopywać, zapina się delikwenta, wkłada do łóżeczka i nie martwimy się że się rozkopie
smoczek uspokajacz
choć jedna butelka ze smoczkiem dla noworodków i paczka mleka modyfikowanego (może się okazać, że mleko u mamy pojawi się po kilku dniach, i w momencie kryzysu nie ma się co zastanawiać tylko podać bez wyrzutów sumienia sztuczne. Butelka też może się przydać, jeżeli będziecie chciały podawać herbatkę koperkową na brzuszek lub wodę w upały
laktator – w pierwszym miesiącu użyłam tylko dwa – trzy razy, ale przy odstawianiu od piersi był niezbędny, do waszej decyzji
podgrzewacz – radziłam sobie bez, dla mnie za duży wydatek pieniężny

Jest jeszcze lista dla mamy do szpitala i po porodzie, ale to może później.
Jeżeli chodzi o rozmiar ciuszków na początek, to bywa różnie. Jeżeli urodzi się wcześniaka to rozmiar 56 może okazać się za duży, jeżeli natomiast urodzimy duże dziecko, to może się okazać, że po tygodniu będziemy już zakładać rozmiar 62, warto zaopatrzyć się w oba rozmiary po trochu.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka