- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE 2009 :)
MAMUSIE 2009 :)
- Manga
- Wylogowany
- gadatliwa
- Mama szczęsliwa to mama trochę leniwa
Z zaległości ta najważniejsza - Klaudii urodzinki - składamy życzenia zdrówka, radości i chęci do odkrywania świata (włącznie z poznawaniem smaków )`
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Mirella
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
- Otrzymane podziękowania: 72
Płaczą Wasze dzieci w nocy? Klaudia ostatnio drze się w niebogłosy przez sen, nie sposób dobudzić, chyba jej się coś śni wtedy niefajnego. Co ciekawe zaczęło się jak zaczęla bajki oglądać, dopóki pozwalałam oglądać "dorosłe" filmy nic takiego nie miało miejsca
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
- jedynaczka
- Wylogowany
- gadatliwa
- mamuśka Mikołaja ^^
Ale z tymi bajkami moze coś być.. ostatnio oglądaliśmy wspólnie z eM bajke "na fali" bodajże, o tych pingwinach i Mikołaj okropnie ją przeżywał.. śmiał się w głos, cały czas coś nam pokazywał, tłumaczył, a nawet płakał w odpowniednim momencie...
byłam w szoku, ze az tak na to reaguje
- Mirella
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
No właśnie te bajki... a nic strasznego niby, Kubuś Puchatek i gdzie jest Nemo?.... Nemo uwielbia, jak chodzi po domu i krzyczy tato tato, a potem "pljota" to znaczy że pora włączyć Nemo Tylko tak mi się wydaje, że rekiny jej się potem śnią
A jakie bajki Wasze szkraby oglądają?
My dziś idziemy do lekarza bo się panienka jakoś przeziębiła albo coś, niby juz jej przeszło, ale jak wizyta umówiona to pójdziemy, niech ją osłucha dla świętego spokoju. No i ciepło się zrobiło znowu to się okaże czy pyłki przeszkadzały, czy rzeczywiście się przeziębiła, bo przeszło jej jakoś razem z deszczem
- jedynaczka
- Wylogowany
- gadatliwa
- mamuśka Mikołaja ^^
rano po przebudzeniu i na wieczór po kąpieli...
w końcu i to sie odstawi
- Manga
- Wylogowany
- gadatliwa
Ale kiedyś oglądał Sam Sama i tam bał się złego pirata, a potem budził się w nocy. Skojarzyłam te nocne pobudki z tą właśnie bajką.
Myślę, że trzeba bardzo uważnie dla naszych dwulatków dobierać bajeczki. Chyba są jeszcze za małe na czarne charaktery i walkę dobra ze złem.
A co do fotek znad morza, jak tylko się ogarnę po wyjeździe to na pewno coś wrzucę.
Zauważyłam, że dużo konkursów ostatnio na naszym forum Podoba mi się ten na wymyślenie wierszyka - fajne nagrody, bo takie dla starszych dzieci, a nie dla niemowlaczków.
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
Odkad Julka spi mi po 3h w ciagu dnia zasypia troche pozniej i raz budzi sie na mleko- czasami 2 razy- zalezy to od tego ile zje na kolacje. W nocy dostaje mleko z butelki, bo pije na lezaco. Pobowalam dac Jej z kubeczka, ale nie chciala siedziec i probowala na lezaco no i krztusila sie, wiec postanowilam pozostac przy butelce do czasu az nie przestanie pic w nocy.
Wasze dzieci lubia jak sie im czyta bajki?? Moja Julcia jest niecierpliwa i nie zdaze przeczytac , a juz mi kartki przewraca :/
- Manga
- Wylogowany
- gadatliwa
A co do nocnego karmienia, jestem wyspaną mamą Aleks odkąd skończył z cycowaniem, to w nocy nie je. Dopiero rano śniadanko - dziś tost z serem i kakao, bo wreszcie polubił mleko!
Aga, Aleks ostatnio też śpi po południu 3 godziny!
No i obiecana fotka znad morza.
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Mirella
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Klaudia nie lubi czytania, zdecydowanie bardziej ją interesują obrazki, chce wiedzieć co jest czym, potem sama pokazuje i nazywa. Ostatnio udało mi się przeczytać jej dwa wierszyki i uznałam to za sukces
W dzień śpi różnie, koło dwóch godzin ostatnio, ale i trzy się zdarzały, zależy jaki dzień. Co ciekawe w nocy wcale nie zasypia przez to później, właściwie jak my się położymy i ona między nami, to już jest nocne usypianko, a nawet pierwszej w nocy nie ma. Wiem że to dla Was kosmos, no ale ja jeszcze niedawno do trzeciej siedziałam.
Niestety prawdopodobnie jest uczulona na pyłki traw, i instynktownie ucieka do domu, dlatego malo na dworze jesteśmy. Jeszcze do niedawna budziła się i mówiła "buciki" teraz jak uda mi się ją na dwór zabrać to zaraz slyszę "do domku". W ogóle zauważyłam przy okazji tych obrazków, że zaczęła odpowiadać na pytania, a nie tylko powtarzać po mnie, więc jak pytam "co to jest?" to nie powtarza już "cio to jeśŧ" tylko mówi "kaciuszka" "kjowa" "motoj" "siamokód" i co tam jeszcze się trafi. Sporo już nazywa. Przynajmniej mnie się wydaje że sporo, bo nie mam porównania z innymi szkrabami Jak to u Was wygląda?
Jedynaczka i Manga, zamiast styczniówkom zazdrościć przyjdźcie na staraczki, sukces gwaratnowany, a jakie humorki tam dziewczyny mają to głowa mała
- Manga
- Wylogowany
- gadatliwa
Dziś byłam na bilansie dwulatka i panie pielęgniarki myślały, że przyszłam na bilans czterolatka - duży ten mój chłopak rzeczywiście - 90 centyl wzrostem i 97 wagą. Zdziwiło mnie natomiast to, że Aleks zawsze otwarty na ludzi i uśmiechnięty, po wejściu do gabinetu, gdzie się mierzy, waży - rozpłakał się. Czyżby wspomnienie szczepienia?
Współczuje tego uczulenia Klaudii; alergie bardzo utrudniają życie. Buziaki dla Malutkiej! Z drugiej strony jak są upały, to i tak lepiej siedzieć w domku.
Aleks odpowiada podobnie jak Klaudia. Wg mnie ma bogate słownictwo, ale przekręca po swojemu strasznie Czasem takie śmieszne rzeczy wychodzą. Ale postępy są ogromne - np. niedawno mówił "dziadzia Adin", a dziś "dziadek Andzej". Do mnie czasem zwraca się po imieniu "Basiu", bo klika dni temu zaskoczył z moim imieniem. Nie mówi natomiast literki "K". No i składa już zdania - dziś zaskoczył nas: "Mama, tatuś, Aleks adą susi odem" (Mama, tatuś i Aleks jadą na sushi samochodem"
A o tych staraczkach to pomyślę. Bo ja już w ogóle myślę... intensywnie. Tylko ten mój mężuś jakiś taki niewzruszony ciągle. Wczoraj wróciłam do tematu braciszka/siostrzyczki... słuchał, nic nie mówił... ech... może to dobrze rokuje?
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Mirella
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
A tak w ogóle to cuuuudna jest i ślicznie się bawi w suchym basenie
i pięknie sama je, do czego mojego dziecka namówić nie potrafię, jedzenie to zło konieczne
Klaudia zaczyna mówić jak czegoś chce, np. jęćniciek, jak chce wyjść z wody, pociejadjo jak trzeba łóżko ścielić, i wiele innych, ale na pytania nie odpowiada, nie rozumie ich, i ciężko mi się czegoś od niej dowiedzieć w sensie czy chcesz jeść albo pić, bo jak pytam co to jest, to potrafi powiedzieć. Widocznie to co niewidzialne trudniejsze
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa