BezpiecznaCiaza112023

Sierpniówki 2014

10 lata 7 miesiąc temu #877310 przez marsi
Cześc mamuski, czytam was regularnie ale mam ostatnio problem z forum. albo coś napiszę i wyskoczy mi zły kod, albo wyrzuci, albo poprostu nie moge się zalogować MASAKRA :(
Dzisiaj się udało jupi :)
Na pomorzu pieknie od poniedziałku, oby majówka też taka była. Wybieramy się z rodzinką pod domek, mam nadzieję że troszeczkę słonecznych kolorków nabiorę :laugh: człowiek wtedy zdrowiej i ładniej wygląda.
Pisałyście o letnich ciuszkach, muszę powiedzieć że z niekórymi sukienkami w tym sezonie musze się pożegnać, ale spora gromadka jeszcze została :)
Brzuszki macie śliczne i widzę, że zaczynają Wam rosną. Jak ostatnio pisałam w 25tygodniu że mam juz 98cm to żadna z Was nie miała jeszcze takiego obwodu, dogoniłyście mnie. U mnie rośnięcie puki co stoi w miejscu. Już 28 tydzień a obwód nadal 98cm.
Widzę że niektóre z was, kupują staniczki. Ja poczekam, kupie na krótko przed porodem. Boję się że teraz mogłabym kupić a później będą za małe. Na szkole mówili, że piersi mogą jeszcze sporo urosnąć, gdy pojawi się laktacja-tuż po porodzie.
Mam do Was pytanko zauważyłyście u siebie nieregularne, drobniusieńkie, jak kropelki rosy wycieki mleczka????

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 7 miesiąc temu #877312 przez marsi
słuchajcie od przeszło tygodnia mam wrażenie, że maluch ułożył mi się poprzecznie. Jak się wygina to brzuszek robi mi sie kwadratowy, mam wrażenie jakby po jednej stronie była główka, po drugiej pupka a z boku nóżki. Na połówkowym był główką do dołu. Do lekarza idę za 3tygodnie więc nie mam 100 procentowej pewności, że jest tak jak czuję. Boję się, że tak już zostanie i będe miała cc, a ja nie nie chcę. Myślicie, że zdoła sie jeszcze obrócić?

10 lata 7 miesiąc temu #877318 przez nataliaa87
marsi ja myślę, że nie masz co się martwić. Na tym etapie maluszki jeszcze ciągle zmieniają pozycje. Co innego gdyby to były krótko przed porodem. A co do wycieków, to ja nic nie mam. Ale to normalne podobno :)

10 lata 7 miesiąc temu #877326 przez Wiki
Hej Dziewczynki :)

Jak to cudownie, że dzisiaj już środa i przed nami długi weekend :) Jutro rano jedziemy do moich rodziców na działkę pod Wawę i mam zamiar odpocząć :) zobaczymy tylko jak ta przepowiadana pogoda się sprawdzi.

nataliaa87 szarlotka wygląda bardzo apetycznie Powiem tak ja bym była idealnym kompanem do jej zjedzenia :laugh:

asienka87 ja podobnie jak Ty mam zamiar liczyć III trymestr od 28 tyg, który zacznę za tydzień we wtorek :) i akurat zostanie mi 3 m-ce do 05.08 :)

aggi Widzę, że z tym spaniem to obydwie się bujamy Choć ostatnio widzę postępy bo
bo już parę razy obudziłam się w nocy w pozycji na wznak :laugh: co kiedyś byłoby nie możliwe a spanie na prawym boku w ogóle nie wchodzi w grę :)
Powiem Ci że 84 cm w pasie to super ja mam 98 Musiałaś być chudzinką przed ciążą - ile miałaś w pasie? bo ja jakoś 73-75 i już sobie wyobrażam jak ciężko będzie wrócić do tego obwodu tym bardziej, że na początku nie ma mowy o odchudzaniu bo przy pierwszym kończyło się to bardzo małą il. pokarmu

marsi tzw siary jeszcze u siebie nie zauważyłam choć piszą, że może się już u niektórych pojawić ale to normalka więc nie ma się czym martwić :)

Dziewczynki a jak tam Wasze ustrzeganie się przed rozstępami? ja narazie daję radę W pierwszej ciąży też dawałam ale po urodzeniu gdy piersi były nabrzmiałe od mleka to trochę poluzowałam bo wiadomo karmienie i żeby dziecko tych smarowideł nie jadło i wtedy na jednej lekkie mi się zrobiły ale są prawie, że nie widoczne więc na tą cześć ciała Was uwrażliwiam, że mimo że taraz sporo urosły to potem będzie jeszcze gorzej i wtedy trzeba naprawdę smarować :)
Czy oglądałyście już swoje nogi bo ja mam wrażenie że od tego ciężaru mama na jednej łydce małe pajączki delikatne, ale są i boje się co będzie dalej bo tu człowiek tylko cięższy będzie a na dworze coraz cielplej :( i ciekawe czy coś takiego po ciąży znika? :(

10 lata 7 miesiąc temu - 10 lata 7 miesiąc temu #877328 przez dziulka
Witam się od rana

Aggi ja też miałam dziś ciężką noc, obudziłam się o 2:00 i zasnąć już nie mogłam. Na lewym boku źle, na prawym też, na plecach jeszcze jako tako, z tym że lekarz nie każe mi spać na plecach. Udało mi się chwilę zdrzemnąć ale obudziłam się w poprzek łożka i połamana jak parasol.
Wczoraj teść zakładał na płytki na balkonie i niby tylko płytki a syf w domu straszny, pełno kurzu. Dziś czeka mnie dalszy ciąg sprzątania i mycie oknien bo wczoraj już nie miałam siły. Po mału czuje się jak babcia 80-letnia :)

marsi zupełnie nie musisz się martwić ułożeniem maluszka. Moja jest cały czas ułożona podłużnie miednicowo . Ale lekarz zawsze mówi że na tym etapie ciąży nie ma to znaczenia. Czasem tak jest że dziecko jest już wcześniej główką w dół a potem okręca się miednicowo, ale do porodu jeszcze nie raz się obróci :)Co do wycieków to płynu nie zauważyłam ale czasem mam takie żółte zaschnięte jakby strupki wyciskające się z sutków. Nie wiem czy to jest to.

Wiki jeżeli chodzi o rozstępy to ja smaruję się tylko oliwką i na razie nie zauważyłam żadnych zmian. Mam nadzieję że nic się nie pojawi. A kiedy te paskudne rozstępy najczęściej się pojawiają?

Jeżeli chodzi o obwód brzuszka to muszę dziś kupić sobie miarę i zacznę się też mierzyć. Napiszę Wam jaki jest mój obwód brzuszka:)

miłego dnia dziewczynki :)

10 lata 7 miesiąc temu #877333 przez Wiki
dziulka - w zasadzie to już się mogą pojawiać Brzuszki rosną, piersi też więc trzeba się smarować i mieć nadzieję, że się człowiek przed nimi ustrzeże

10 lata 7 miesiąc temu - 10 lata 7 miesiąc temu #877337 przez nataliaa87
Wiki ja w sumie smaruję się codziennie od 3 m-ca i jak na razie nic nie mam, ale wiem, że nie ma się z czego cieszyć. Mojej koleżance wyskoczyły dopiero w 9tym miesiącu. Podobno duży wpływ ma tu też genetyka, a moja mama miała straszne rozstępy :/ Strach się bać. W kazdym razie na razie brzuszek jest mocno nawilżony i czuję, że skóra jest elastyczna, więc ciągle mam nadzieję, że jak najdłużej los mnie będzie oszczędzał :D
Jeśli chodzi o nogi, to na razie nic niepokojącego nie zaobserwowałam.

Dziewczyny szalejecie z tymi oknami :) Dziulka kolejna. U mnie oknami i firankami zajmuje się mąż. Wiem, że ciąża to nie choroba, ale od wielu osób słyszałam, żeby nie ryzykować z myciem okien.

10 lata 7 miesiąc temu #877373 przez marsi
natalia, dziulka dzięki za odpowiedz :) mam nadzieje że Antek w ostateczności odwróci się w końcu do porodu pozostały 3 miesiące, dokładnie od 1 maja :) ale ten czas leci.
wiki jeśli chodzi o rozstępy to chyba indywidualna sprawa. Jestem też zdania że jeśli kobieta ma genetyczne uwarunkowania do rozstępów, mało elastyczną skórę to żadne środki nie pomogą. U mnie na jednej piersi już tydzien temu pojawiły się rozstępy. Dodam że smaruje się oliwką od kiedy dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Dodatkowo od 4miesiąca stosuję bio oil. Jednak ja od początku liczyłam się z tym, że rozstępy pojawią się. Ponieważ już kilka mam na swoim ciele, pozostałości po okresie dojrzewania-mało elastyczna skóra.
dziulka myślę, że te zaschnięte strupki to własnie siara. Ja przypadkowo zaobserwowałam wyciek, a właściwie poczułam mokre. No i na piżamce zauważyłam żółte kropeczki,a dopiero poźniej przyuważyłam kropelki.

10 lata 7 miesiąc temu #877404 przez Ewcia87
Witajcie po dłuższej nieobecności :)

Pożegnałam się już z Zamościem i w niedziele wróciłam do Goleniowa. 11 godzin w samochodzie to już nie dla mnie :( Dobrze, że chociaż synek nie marudził i całą drogę był grzeczniutki jak aniołek. Mąż stwierdził, że jestem gorsza niż dziecko. No ale cóż, jestem w ciąży to mam prawo sobie trochę ponarzekać. Ciekawe jak taka podróż będzie wyglądała z dwójką dzieci. Jak na razie nie potrafię sobie tego wyobrazić.

marsi U mnie już 2 tygodnie temu w jednej piersi pojawiła się siara, w drugiej jak na razie nic nie zauważyłam :) Moja córcia od samego początku ma ułożenie podłużne miednicowe, ale na tym etapie jeszcze się tym nie martwię, mam nadzieję, że zdąży się odwrócić bo też nie uśmiecha mi się cc.

Wiki Ja od 3 miesiąca również smaruję się tylko oliwka i jak na razie nie mam ani jednego. W pierwszej ciąży pojawiły mi się tylko trzy rozstępy, ale takie delikatne jeden na brzuchu, drugi na piersi a trzeci na pośladku :)

asienka87 Śliczny brzusio :) Ja nie robiłam od początku zdjęć i teraz żałuję niezłe porównanie w jak szybkim tempie rośniemy :)

kakadu Ja również mam dziecko w podobnym wieku (sierpień 2011) Mój synek już teraz bardzo rzadko jeździ w wózku, a nawet jak już weźmiemy gdzieś wózek to bardzo szybko z niego wychodzi i sam chce go pchać, więc stwierdziłam, że nie ma sensu już w nim go wozić. Zresztą on już cały czas mówi, że to wózeczek dla małej dzidzi ;)

W poniedziałek byłam na badaniach, wczoraj miałam wizytę u ginekologa. Wszystko w jak najlepszym porządku. Morfologia idealna, żelazo też w normie. Teraz dostałam skierowanie na glukozę widzę, że sporo z Was ma już ją za sobą.
Lecę gotować obiad :) Miłego dnia

[/url]

10 lata 7 miesiąc temu #877483 przez missyy
weekend się zaczyna to znowu pustki na wątku :P hihi

Jutro wypad na cały dzień, wszystko super, pieknie... Tylko jeden problem, co założyć. W niczym się nie czuje, spodnie to jeszcze pół biedy, a góra to już historia. W tym za grubo, to za obcisłe, to za szerokie. AaaaaaaaaaaaAAAAAAAAaaa :blush: :blush:
A dupcia nadal rośnie :(

jeszcze głupol wymyśliłam sobie dziś takiego szybkiego grilla wieczorem. Dziś ostatni dzień ta ładnej pogody to czemu nie :P :P Małż mnie zabije, się dowie co go czeka po pracy :P
Kiełbaski już doprawiłam, a ja się rozpływać będę nad szaszłykami z warzyw. Mhmmm :lol:

Potem zdam relację jak wyjazd :)

Życzę miłego weekendu :kiss:

Mój Mały Aniołek, 15/08/2013,13 tc[*]

10 lata 7 miesiąc temu #877484 przez nataliaa87
missyy ja jeszcze jestem, chociaż w sumie zaraz mogę walnąć głową o klawiaturę, bo chyba ciśnienie mi spada i zasypiam :D
Też mam ochotę na grillka! Zazdroszczę każdemu, kto ma gdzie go robić.. Nie nawidzę mieszkania w bloku :P Ja żeby wypocząć muszę jechać do mamusi albo teściów :D

Dobrej zabawy jutro! I oczywiście pięknej pogody :D

10 lata 7 miesiąc temu #877504 przez aggi
Jestem wróciłam i mam się dobrze :-)
Teraz czekam na męża. Pogoda świetna, aż ZA świetna - 28 stopni w słońcu :cheer:

Aaaaaaaaa mam Ann wytłumaczyć tutaj u nas, że ona się wakacjuje teraz - SPA i inne tajskie masaże B) :lol: same rozumiecie :D ale wszystko u niej dobrze (no przy takim wypasie to ja nie wątpię kochana :S :blush: ) i się odezwie jak wróci :)

natalia ja tam lewa z pieczenia jestem, muszę mieć przepisy krok po kroku :D moje dziecię jest całkiem wielkie kurczę :S i brzuszek też wydaje mi się być duży :S

marsi udanej majówki :) ja tak samo sądzę ze stanikami - przecież biust ciągle ciągle rośnie. I nie wiadomo na jakim etapie zakończy :) ja jak ścisnę sutki to wypływają mi bezbarwne kropelki. Ale to już dość długo. Co do położenia to maluch jeszcze tysiąc razy się obróci nic się nie martw - nawet jeśli jest poprzecznie to ma jeszcze dużo czasu by zmienić położenie :)

Wiki właśnie nie pomierzyłam się ile miałam na samym początku :dry: ale ja mierzę przez pępek - nie wiem czy dobrze? :S co do rozstępów to na udach i piersiach mam już stare - białe. Ale żadnych nowych nigdzie nie mam :) masuję brzuszek, uda, boczki i pośladki dziennie pod prysznicem :P I mam nadzieję że to zdziała cuda :S bo w kremy nie wierzę.

dziulka ja też czuję się czasem jak stara babuleńka :blush:

Ewcia ważne że podróż udana :)

missyy ja znów mam odwrotnie - spodnie masakra a góra ujdzie :P

Miłego popołudnia :blush:

10 lata 7 miesiąc temu #877546 przez dziulka
Dziewczynki kupiłam centymetr i zmierzyłam dziś swój brzuszek. W najszerszym miejscu 95 cm :) chyba zaczął rosnąć bo jeszcze 2-3 tygodnie temu nie było prawie nic widać :)

Oto mój brzuchol :)

Jak oceniacie? Chyba jest dość duży :)
Załączniki:

10 lata 7 miesiąc temu #877579 przez asienka87
Witam Słoneczka ;)

Natalia masz jakiś sprawdzony przepis :)? bardzo lubię szarlotkę, szczególnie na ciepło z lodami, ale sama jeszcze nie piekłam ;) chętnie spróbuje :laugh: też bardzo lubię piec, kiedyś jednak, tak jak Ty piekłam więcej, teraz albo mi sie nie chce :P albo piekę tylko jak mamy mieć gości, albo jedziemy gdzieś, bo dla 2 osób sie opłaca sie piec całej blachy, bo zwyczajnie nie zjemy :P

Aggi malutki ten Twój brzuszek ;) a co do ułozenia sie do snu, to mam to samo :angry:

Marsi witaj ;) ciesze sie, ze w końcu udało Ci sie napisac ;) nio , ja na koniec 27 tc mam już 100 cm a brzuszku :) a wycieku mleczka póki co , zadnego jeszcze nie mam.. nie wiem, czy to dobrze, czy źle ?
Co do ułożenia dzidzi nic sie nie martw, moja szwagierka do samego końca była obiciążona cc, bo mała nie chciała obrócić sie główką w dół, a obróciła sie jakieś 4 tyg przed porodem :)

Wiki no ja zaczynam juz w piątek :) 2 maja i właśnie zostanie mi 3 miesiace do 2 sierpnia.. jeju, ale ten czas leci :laugh:

Wiki ja też zauwazyłam popękane naczynka na nogach.. jak gin pytał czy mam obrzeki, badź żylaki, to powiedziałam mu, ze nie, ale mam popekane naczynka i nie wiem, zy to z powodu ciąży.. powiedział, że tak, ale z tym nie da sie nic zrobić.. a jak to będzie po ciaży, to nie wiem..

Dziulka miałam to samo po remoncie :) sprzątałam kilka dni :) dobrze, ze mój Ł mi dużo pomógł, bo tak, to nei wiem , kiedy bym skończyła :)
a jaką masz oliwke ? ja mam delikatną nawilżajaca z nivea i strasznie wysusza mi skóre :angry: zaczęłam sie smarować po prostu balsamem nawilżającym.. nie wiem, czy kupowac specjalny preparat na rozstępy... na razie ich nei zauwazyłam..
a brzusio śliczny :laugh: mam podobny, wiec chyba taki w sam raz :laugh:

Ewcia 11 godz, to sporo.. współczuje .. ja ostatnio jakieś 3 godz spedziłam w samochodzie i już nie mogłam usiedzieć.. ;/ całe plecy mnie bolały..
co do zdjeć, to ja własnie tez nie robiłam od początku... dopiero od 18 tc..ale w sumie wczesniej nie było tak widać różnicy, dopiero teraz widać, wiec nawet ten 18 tc wystarczy, aby zobaczyć różnice :)

Missy my dziś byliśmy na zakupach i tez wymysliłam grilla, tylko na jutro ;) u mnie białe kiełbaski- moje ulubione :S tylko, że mój maż to uwielbia grilla i nei musze go namawiać, raczej on mnie :P

Natalia też mieszkam w bloku, a grilla robimy jakieś 3 km od nas, nad rzeczką pod mostem :laugh: tak wiec nawet deszcz nam niestraszny :laugh: , a jak mamy checi i czas, to jedziemy do moich rodziców na wieś- tylko to jakeis 25 km :)

Życzę wszystkim udanych wypadów jutro i świetnej pogody :)

10 lata 7 miesiąc temu #877583 przez dziulka
Asienka ja mam oliwkę Johnson's w żelu z rumiankiem i mi bardzo fajnie nawilża skórę. Na razie nie zauważyłam rozstępów i mam nadzieję że się nie pojawią. Zauważyłam tylko dziś jedną czerwoną kreskę na brzuchu ale wygląda to jakbym się udrapnęła więc mam nadzieję że to nie pierwszy rozstęp :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka