- /
- /
- /
- /
- Złodzieje dzieci w Norwegii
Złodzieje dzieci w Norwegii
- Katarzyna
-
Autor
- Wylogowany
- Położna
-
Artykuł można przeczytać tutaj:
www.przekroj.pl/wydarzenia_swiat_artykul,6383.html
Chciałam skorzystać z okazji i zapytać się mam z Norwegii czy rzeczywiście tak jest?
U nas w Polsce znowelizowano ustawę o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie. O tym, można przeczytać tutaj .
Wynik spór na temat tej ustawy i ukazał się artykuł w Polityce:
www.polityka.pl/kraj/analizy/1504098,1,s...mocy-w-rodzinie.read
Polecam: Blog o ciąży, porodzie i macierzyństwie , Dzienniczki dla mam , Organizer Mamy , nowość: Dzienniczek Ciąży
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Mirella
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
- Otrzymane podziękowania: 72
- Katarzyna
-
Autor
- Wylogowany
- Położna
-
Poza tym Mirella, tutaj chodzi o coś innego. W Norwegii jest Barnevernet, który czuwa nad bezpieczeństwem dzieci. Jeśli zauważą coś niepokojącego w rodzinie mogą zabrać dziecko do rodzinny zastępczej. Artykuł w Przekroju ma kontrowersyjny tytuł, ale warto przeczytać.
Polecam: Blog o ciąży, porodzie i macierzyństwie , Dzienniczki dla mam , Organizer Mamy , nowość: Dzienniczek Ciąży
- Mirella
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- kasiora
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Otrzymane podziękowania: 0
Poza tym Mirella, tutaj chodzi o coś innego. W Norwegii jest Barnevernet, który czuwa nad bezpieczeństwem dzieci. Jeśli zauważą coś niepokojącego w rodzinie mogą zabrać dziecko do rodzinny zastępczej. Artykuł w Przekroju ma kontrowersyjny tytuł, ale warto przeczytać.
tak samo jest w szwecji

teraz nie wiadomo co jest lepsze? taka nadgorliwosc jak w norwegii czy olewanie wszystkiego jak to sie czasami dzieje w polsce (puki dziecko nie trafi do szpitala pobite)

- iwonan12
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- basik_twins
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 21.07.2010 - Najpiękniejszy dzień w moim życiu
I jeżeli takie dziecko 'za kare' pujdzie nagadać pedagogowi lub wychowawcy?
To później bedzie miał zdezo bo nigdy rodziców już nie zobaczy?
Bo przecież małe dziecko myśli prosto - czyli pozniej powiem ze kłamałem to nic się nie stanie, a tu ZONK!
Porąbane
Ja już mojemu Szymkowi zapowiedziałam, że co by w przyszłości nie było i jakich propozycji kuszacych do Norwegi nie jade!
Nie po to dzieci robiłam żeby mi je zabrali.
Jak Np. różnie sie w domu zdaża coś bede robić i np moja bedzie miec ze 3 latka i niechcacy gdzies ja łokciem pacne bo podejdzie ja jej nie zauważe czy cos i jakis siniaczek.
Zapytaja sie skad, a taki maluch nie rozumie przeciez i powie mamusia lokciem mnie uderzyla
Nie wyobrazam sobie
Kivi uciekaj!

Pewnie przedramatyzowałam jak zwykle
- Mirella
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
bez komentarza
- Katarzyna
-
Autor
- Wylogowany
- Położna
-
no tak, buziek nie powstawiałam i strasznie poważny post mi wyszedł, a wcale nie miał taki być (...)
Nic się nie stało

Chciałam się dopytać czy tak rzeczywiście jest?
Z tego, co napisała Kasiora wynika, że nie tylko w Norwegii tak jest, ale i w Szwecji.
Czy u nas też tak będzie? Czy popadniemy ze skrajności w skrajność?
Na stronie Stowarzyszenia Rzecznika Praw Rodziców pojawił się protest dotyczący nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie, szczegóły:
www.rzecznikrodzicow.pl/20100225_sprzeciw.php
- kasiora
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- andziaa35
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- www.pajacyk.pl glodne dzieci nie mysla o nauce!
Cytat z wyborcza.pl "Ustawę kilka już razy zaostrzano - w efekcie potrząsanie niemowlęciem jest dziś w Anglii tak samo zakazane jak bicie czy przekarmianie (o głodzeniu nie wspominając). Za klapsy, które pozostawią na ciele dzieci "wyraźne ślady", rodzice mogą trafić na pięć lat do więzienia.
- Jeżeli matka nie zaangażuje opieki dla niemowlaka, nie wolno jej pracować dłużej niż cztery-pięć godzin dziennie. Maluchy muszą być odprowadzane pod szkoły do 11. roku życia. Jeżeli 10-latek przyjdzie na lekcje sam, dyrekcja wzywa rodziców. Jeśli rodzice zarabiają zbyt mało i nie stać ich na zapewnienie dziecku należytego "standardu socjalnego" - choćby własnego pokoju - państwo otacza dziecko opieką, a rodziców - kontrolą pracowników socjalnych. Źle jest odmawiać dzieciom za karę łakoci, jeszcze gorzej zmuszać do jedzenia. Od 2000 roku kilkunastu matkom sądy rodzinne postawiły zarzut przekarmiania pociech, w jednym przypadku rodzice stracili prawo do opieki."
bham.pl/en/aktualnosci/opieka_spoleczna_...rantom_dzieci_2.html
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,...ice_nie_chcieli.html
Dzieci zabieraja z byle powodu! Szok