BezpiecznaCiaza112023

Dieta w ciąży

14 lata 10 miesiąc temu #4588 przez sloneczko
Masz racje i dlatego postaram sie odstawic slodycze jak sie nie uda to bede to jesc co bede chciala, a pozniej jak bede karmic to i tak jest dieta dla kazdej matki i wtedy musisz uwazac, wiec teraz jeszcze moge sobie pozwolic!!!!

p.s najwyzej bede miec slodziusie dzidzi ;) haha

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 10 miesiąc temu #4592 przez Moniq
jeśli bardzo martwi Cię waga, to postaraj się zamienić słodycze na owoce albo na lody :) ale nie daj się zwariować, lekarze czasem potrafią mocno zirytować swoje ciężarne pacjentki, niczym się nie martw, bo dzidzia też będzie smutna :)

14 lata 10 miesiąc temu #4628 przez becia*1980
powiem wam jeszcze tak, ze jak wspomnialam to jest moja 4 ciaza i bedzie drugie dziecko, ale czesto lezalam w szpitalu na patologii ciazy ze wzgledu na zagrozenie poronieniem. Zauwazcie jak w szpitalu karmia kobiety ciezarne, 3 posilki dziennie i to jeszcze jakie np. 8-9 sniadanie :3 kromki chleba mieszanego i jajko i wedlinka, czasem pomidor,ok 13 obiad i to dwu daniowy zupka i do tego drugie (co prawda czesto takie niedoprawione ale bylo tego duzo i dwa dania zjesc to nie moglam zawsze troche tego troche tego), potem ok 17 kolacja i znow podobny repertuar jak na sniadanie. I powiedzcie gdzie tu zdrowe odzywianie, 3 duze posilki a nie jak sugerujecie 5-6 malych, wiec czlowiek musial sie najesc aby do nastepnego posilku nie byc glodnym. Wiec jak ja jem 4 to chyba jest oki. tylko ze tyje i nie podjadam miedzy posilkami. Mysle ze winne sa hormony ktore towarzysza ciazy i wowczas mam tendencje do tycia co bym nie jadla, no chyba zeby nie tyc musialabym nic nie jesc ewentualnie chyba same owoce i warzywa, bez ziemniakow, chleba i wedlin i serkow, bez herbaty, slodyczy, jedynie woda do picia lub soki, plus platki kukurydziane, owsiane lub musli na mleku. to moze wtedy bym nie tyla. tylko bylabym chyba ciagle glodna i nie wiem jakby to sie odbilo na dziecku jak i na moim zdrowiu psychicznym.

14 lata 10 miesiąc temu #4632 przez Agnieszka
jest dokładnie jak napisała becia z tym szpitalnym jedzeniem.
ta kolacja to za wcześnie, zanim zasnęłam, to zdążyłam przynajmniej dwa razy zgłodnieć

Alicja ma już 16 ząbków :))

14 lata 10 miesiąc temu #4633 przez sloneczko
w Czestochowie tez tak robia, tragedia.
Mam nadzieje ze jak tutaj w Niemczech bede rodzic troche lepiej bedzie.

Milego dnia ;)

14 lata 10 miesiąc temu #4639 przez Mirella
Szpital to szpital, personel kuchni przychodzi na 8 godzin, a ty się kobieto martw co zjesz przed snem.... U nas było tak samo i na patologii i na położniczym, na szczęście była lodówka do dyspozycji i można było sobie coś przechować na później.
Z całą pewnością szpitalnego systemu żywienia nie można nazwać racjonalnym i wzorować się na nim nie ma sensu, pokażcie mi chociaż jednego lekarza, który taki system pochwali.
Słoneczko jedz, i nie żałuj sobie, ja już prawie nie pamietam tych dodatkowych kilogramów :)

14 lata 10 miesiąc temu #4640 przez sloneczko
Nie bede sobie zalowac :laugh: , po ciazy bede sie martwic.
Teraz jest wazne zeby mojemu dzidziusiowi bylo dobrze.

14 lata 10 miesiąc temu #4874 przez ewelka
Tak, też słyszałam (a raczej czytałam), ze sery pleśniowe, surowe mięso (tatar, który bardzo lubię) i produkty z niepasteryzowanego mleka są zabronione, ponieważ mogą zawierać bakterie, które mogą spowodować jakieś zapalenie, lub chorobę płodu (której nazwy nie pamiętam)dlatego w ciąży powinniśmy unikać tych produktów....no i oczywiście wszystkich używek :blink:

14 lata 10 miesiąc temu #4875 przez sloneczko
dokladnie tak jest.

ah te sery plesniowe.....<marzy> :silly:

12 lata 5 miesiąc temu #386770 przez patka1603
Witajcie moje drogie forumowicz-ki nigdzie nie mogę znaleźć wątku na temat odżywiania-diety w ciąży, a przede wszystkim na temat spożywania nabiału, czy ktoś może mi pomóc w tej kwestii?

12 lata 5 miesiąc temu #386779 przez sylka
W ciązy starałam się odżywiać zdrowo. Jadłam 5-6 posiłków dziennie mniejszych a częściej. Owoce warzywa, nabial w każdej postaci do tego mięso ryby itd. Do picia wybieraam tylko soki 100% lub własnej roboty i kompoty. Kawy nie piłam bo mi nie smakowała. Herbata czarna normalnie piłam. Do 12 tc p[rzyjmowałam sam kwas foliowy (i 3 mies przed przed roczęsciem staran o dziecko)a później juz odpowiednie witaminy dla kobiet w ciąży.

12 lata 5 miesiąc temu #386785 przez patka1603
a wiesz może czy preparaty witaminowe można przyjmować już na początku ciąży- czyli tak w 2 miesiącu, po wcześniejszych przejściach wole dmuchać na zimne i brać jakieś suplementy. oczywiście kw. foliowy już biorę

12 lata 5 miesiąc temu #386806 przez Mirella
www.zapytajpolozna.pl/10-objawy-ciazy-ro...5-dieta-w-ciazy.html

tak myślałam że gdzieś coś o tym było ;)

witaminy chyba już w drugim miesiącu brałam, ale też spotkałam sie z teorią że nadmiar witamin to tez przegięcie, szczególnie witaminy A

12 lata 5 miesiąc temu #386814 przez sylka
Mi lekarz powiedziałz e wystarczy sam kwas foliowy i nie ma co się na poczatek faszerowa bo i tak kwas jaest najwazniejszy w tym okresie a skoro jem wszystko warzywa i owoce i wyniki mam bardzo dobre to znaczy że organizm ma wszystko czego maluch potrzebuje.

12 lata 5 miesiąc temu #386818 przez lagatta
Mój lekarz też był zdania, że najważniejszy jest kwas foliowy, dopiero gdzieś tak od 26 tygodnia ciąży dostałam taki kompleks witamin dla ciężarnych ale też biorę tylko od czasu do czasu.Dodam ze pierwsze 3 miesiące miałam niepowściągliwe wymioty, które posiada tylko 2% kobiet w ciąży. Ale kazali mi sie nie martwić bo dziecko miało brać z moich zapasów. Teraz jest taki okres, że dużo witaminek jest w owocach dostępnych do jedzenia (świeże owoce , warzywa) gorzej zimą.
A co nabiału to jest on bardzo ważny! ale wiadomo jak wszystko inne w umiarze.
Najważniejsze to mieć różnorodną dietę aby niczego nie zabrakło maluszkowi.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka