BezpiecznaCiaza112023

CZY TO EGZEMA?

14 lata 6 miesiąc temu #18273 przez kasiao1981
Moj synek ma 6 miesiecy jest karmiony piersia i mlekiem modyfikowanym,wprowadzilam rowniez pokarmy stale.Od kilku miesiecy wystepuja na jego skorze zaczerwienienia glownie pod kolankami,na kostkach,lokciach i szyjce.Mieszkamy w Anglii doktorka stwierdzila,ze to egzema,przepisala krem Oilatum i emulsje do kapieli.Zmiany na skorze zanikaja i na nowo powracaja.Czy jest mozliwe wykonanie testow alergicznych w Polsce 6miesiecznemu dziecku?Ja juz jestem bezsilna,a chcialabym stwierdzic na co jest tak naprawde uczulony.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 6 miesiąc temu #18283 przez Scholastyka21
mój synek ma prawie roczek, od kilku dni zauważyłam narastające czerwone plamy takie jak by liszaje, na pleckach, w zgięciach i okazało się, że go za grubo ubierałam ponieważ po 3 dniach chodzenia w cieńszych ciuchach wszystko ustąpiło i ulga jak nie wiem co :)
byłam u lekarki już dawno i również zapisała mi oilatum i eulatum do smarowania(na sterydach!), ale to nic nie pomogło.
Jednak nic mi nie powiedziała że to egzema, jak już to że to atopowe zapalenie skóry.
Mam nadzieję, ze u ciebie również to nic poważnego i wszystko będzie dobrze :) Pozdrawiam

14 lata 6 miesiąc temu #18293 przez iwonan12
kasiao1981 u nas testy alergiczne wykonuje się jak dziecko skoczy 3 lata dowiadywałam się bo niestety mój synek jest alergikiem i niestety ciężka walka nas czeka przez te 2,5 roku na razie wprowadziłam nowy płyn do kąpieli Balneum Hermal plus bardzo fajny i łagodzi swędzenie i mały już się tak nie drapie,ale niestety muszę uważać na jedzonko jakie mu podaję

[url=http://w

14 lata 6 miesiąc temu #18297 przez Manga
kasiao1981, u maluszków alergie pokarmowe widoczne są na skórze. Ale jedyne testy, jakie można w tym wieku robić, to te na zasadzie prób i błędów żywieniowych.

Egzema to chyba stara nazwa na atopowe zapalenie skóry, czyli pod wpływem czegoś co uczula następuje reakcja obronna objawiająca się stanem zapalnym skóry. Niestety jest to bardzo popularne w dzisiejszych czasach u dzieciaczków. Mój Żółwik też niestety się przed tym nie uchronił. Najgorzej było właśnie gdy miał pół roku. Teraz jest tylko jedna szorstka plamka, z którą walczę od tygodni.

Oilatum powinno pomóc, a na pewno załagodzić. Są też inne emolianty, poszukaj w aptekach tego, co najbardziej będzie odpowiadało skórze Twojego synka.

14 lata 6 miesiąc temu #18354 przez kasiao1981
iwonan12 ,a czy Belneum hermal plus mozna kupic w Polsce bez recepty?Pozdrawiam :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka