BezpiecznaCiaza112023

pomocy

11 lata 8 miesiąc temu #653082 przez jovita184
Witam.
Mam problem i sie obawiam ... Po wykonaniu testów ciążowych okazało się iż jestem w ciąży. Oboje z moim facetem chcieliśmy dziecka, jednak teraz przeraża wielki strach, że nie dam sobie rady jako "MAMA" to dopiero 2 tydzień a ja bez przerwy o tym myśle zamartwiając sie, że nie będę dobra matka ... Mam 23 lata kompletnie nie wiem nic o wychowywaniu dziecka oboje z partnerem mieszkamy w innym kraju z dala od rodziny ... Wiadomo zawsze mogła bym prosić o pomoc moją mame, przyjaciółkę ... a tutaj nie mam nikogo . Czy, ktoś z was był w takiej sytuacji, bądź jest ? Jak sobie radzicie ?
Bardzo prosze o pomoc ...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #653087 przez Hania84
Witaj Jovita :)
Nic się nie martw...dasz sobie radę na pewno...większość kobiet na początku (głównie przy pierwszym dziecku) ma takie wątpliwości jak Ty teraz :) Instynkt obudzi sie w Tobie na pewno...gwarantuję :)
Ja z moim też chciałam mieć bardzo dziecko...staraliśmy się...później jak doszliśmy do wniosku, że może jednak zaczekamy trochę jeszcze to zobaczyłam na teście dwie kreski :) Ucieszyliśmy się bardzo :)
Mieszkamy od dwóch lat w DE i nie boje się że sobie nie poradzę :) Jesteśmy tu też kompletnie sami :) To moje pierwsze dziecko :)
Bez obaw...DASZ RADĘ NA PEWNO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Gratuluję i ciesz się tym stanem :)

11 lata 8 miesiąc temu #653088 przez Mirella
Hormony Ci szaleją norma, a na przyszłość załóż wątek o jakimś konkretniejszym tytule, np wychowywanie dziecka bez pomocy rodziny albo coś w tym stylu. Od siebie powiem, że chociaż za granicą nie mieszkam, to też nie bardzo mam na kogo liczyć, radzimy sobie z mężem sami i dajemy radę, także nosek do góry :) A wiedza o dziecku przychodzi razem z dzieckiem także sie nie bój, jak już zobaczysz szkraba będziesz wiedziała wszystko, wiem coś o tym :lol:

11 lata 8 miesiąc temu #653289 przez jovita184
My też mieszkamy w DE :)
Boje sie strasznie , ale to jest coś cudownego wiedząc , że będzie taki mały szkrab latać po mieszkaniu :) Miejmy nadzieje , że mi to szybko przejdzie i nie będę chodzic taka spieta ... bo aż z tego wszystkiego mnie brzuch tak rozbolał ,że ciągle leże plackiem ...
Najbardziej przeraza mnie to , że nie znam języka , że nie dam rady porozumieć się z lekarzami ohhh to jest moja czarna dziura ... Dziękuje wam kobietki , że odezwałyście się dodałyście mi otuchy :) Przez ten cały czas dużo będę czytać , żebym nie popełniła żadnego błędu :)

11 lata 8 miesiąc temu #654535 przez Mirella
Dołącz lepiej do wątku mamuś z Twojego miesiąca, nie będziesz się samotna czuła... a co do czytania... wszystko co przeczytałam w ciązy zapomniałam jak tylko Duśkę na ręce wzięłam. Uczyłam się od nowa :) Co nie znaczy, że uważam, że nie warto czytać :)

11 lata 8 miesiąc temu #655199 przez Hania84
jovita mój niemiecki tez nie jest jakiś perfekcyjny...ale jakoś powoli daję radę :) Najlepszym sposobem jak dla mnie jest translator google ;) wpisujesz po polsku tłumaczy ci na niemiecki i masz :) A z lekarzem to ja mam akurat dobrze bo trafiłam tu na polkę i położną mam też polkę...rozejrzyj się na pewno w twoim mieście (albo gdzieś koło twojego miasta) jest jakas polka ginekolog. One zazwyczaj tez mają listę położnych ( hebamme) :) Będzie dobrze :)

11 lata 8 miesiąc temu #655498 przez Kaś_O
Jovita184 będzie dobrze, prawie każda początkująca mama ma takie obawy. Jeszcze daleko od domu zawsze są większe. Ale teraz masz przed sobą wspaniałych 9 miesięcy kiedy Twoja świadomość poradzi sobie ze strachem a napełni się miłością i tajemnicza wiedzą jak się opiekować i zajmować maleństwem. I z tego co sama piszesz że to niesamowite i cudowne widząc szkraba biegającego po mieszkaniu :) Pamiętaj jesteś mamą w głębi od zawsze to instynkt. Teraz się w Tobie obudzi a jak weźmiesz dziecko w ramiona to już wszsytko będziesz wiedzieć.. trzymam kciuki za spokoją i bezproblemową ciężę :)

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=64867http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=54914

11 lata 7 miesiąc temu #690318 przez KarolciaZumba
jovita184 po pierwsze po gratuluje :)))
Ja również mam 23 lata i mieszkam na obczyźnie ale w Irlandii , słabo znam język ale jakoś idzie do przodu :)

Też uważam,że to sprawka hormonów , ja pomimo,że była to ciąża planowana to też pierwsze dni przepłakałam :D

Dasz radę zobaczysz, ważne ,że macie siebie nawzajem ;)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka