- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- Witajcie! Błagam doradźcie z własnych doświadczeń!
Witajcie! Błagam doradźcie z własnych doświadczeń!
- Monita20
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
Mniej Więcej
11 lata 1 tydzień temu #829838 przez Monita20
Jestem teraz w stresie jak cholera.. Dzis mamy srode. A mnie w niedzielę zaczal tak stopniowo zab bolec, aż skonczylo sie na takim bolu ze nie umialm wytrzymać, teraz na szczęście juz nie mam takiego bolu ale spuchłam;( ale co chce powiedzieć.. Co mnie najbardziej nie pokoi i sie denerwuje, ze cos moze sie stać maluszkowi ;( Jestem 21 tyg ciąży, i podczas tego strasznego bólu zęba, wzielam paracetamol ale malo zdzialal, wiec wzielam ibuprom caps, wiem ze jest to bardzo mocna tabletka, ale nie umialam wytrzymać z bólu. Wzielam tylko jedna, bo balam sie wziąć wiecej. Ale jedna mi cos nie cos zdziala i pomogła i bol ustal. Teraz jestem spuchnięta i płukam caly czas szalwia, mialam dzis isc do dentysty ale nie wziela mnie b miala ' dużo roboty' wiec idę jutroa wizyte mam w piątek u ginekologa. Mam powiedzieć wszystko co mnie na potkało ginekolog ? I powiedzcie z wlasnych doświadczeń, czy moze cos byc nie tak z moim aniolkiem w brzuszku? ;(( strasznie się boje ;(
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- OlgosAmigos
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 4
11 lata 1 tydzień temu #829843 przez OlgosAmigos
Paracetamol to spoko dozwolony,ibuprom niby nie,ale to już drugi trymestr...myślę,że nię ma co dramatyzować...oczywiście ginekologowi powiedz,powinien wiedzieć...ja brałam ibuprom zatoki i to nię jeden(!) na początku pierwszego trymestru bo nię wiedziałam że jestem w ciąży i póki co na usg wszystko jest w porządku,mam nadzieję że tak zostanie a i u Ciebie też na pewno będzie wszystko ok!
- Monita20
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
Mniej Więcej
11 lata 1 tydzień temu #829846 przez Monita20
Boooziuu, obyś miala rację. Bo ja juz dostaje hopla, nie mogłam znaleźć z podobnym tematem do mojego, wiec musialam napisać, bo żyć normalnie nie umiem, tak sie boje ze cos moze cos stać, ale dzieciątko tak sie rusza i rusza.. To jest moja pierwsza ciaza, i sie czasmi zastanawiam od czego to zależy i czy dobrze ze jest takie aktywne
- OlgosAmigos
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 4
11 lata 1 tydzień temu #829860 przez OlgosAmigos
Moja też pierwsza ciąża i panikuje co krok;) co do aktywności dzidziusiów to myślę że lepiej jak za bardziej aktywne niż za mało wtedy to dopiero byłaby panika a intensywność to chyba zależy od ułożenia dziecka bo mój Bąbel się obrócił i zupełnie inne ruchy czuję
- Mirella
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 72
11 lata 6 dni temu - 11 lata 6 dni temu #829873 przez Mirella
Przeżyłam ból zęba w ciąży w najgorszym możliwym okresie, bo Wielkanoc, więc tydzień wyjęty z życia, nijak się nigdzie dostać, ratowałam się lodem na twarzy, nawet spałam tak, naprawdę przynosi ulgę. Kilka kostek lodu w chusteczkę do nosa (o ile ktoś ma w domu takie zabytki) albo w ściereczkę, twarz praktycznie zamarzała, ale nic sobie nie odmroziłam, ulga niesamowita. Myślę, że jeden ibuprom nie powinien zrobić krzywdy, gorsze leki się bierze w ciąży jak jest potrzeba.
Ostatnio zmieniany: 11 lata 6 dni temu przez Mirella.
- Monita20
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
Mniej Więcej
11 lata 6 dni temu #829899 przez Monita20
Dzięki dziewczyny za pomoc, bo ja tu juz od zmyslow od chodzilam.. Oczywiscie powiem o wszytskim ginekolog w piątek, bo roznie bywa, tzn.. Ciąża przebiegała prawidlowo, wiec myśl że wszystko będzie dobrze. Wspolczuje i to jeszcze wielkanoc, masakra.. A my mamy taka nie ogarnięta ta dentystkę ze aż si boje do niej isc..
- alisek
- Wylogowany
- gaworzenie
- "Kto pyta nie błądzi .."
Mniej Więcej
11 lata 6 dni temu #830222 przez alisek
podobno najlepszym momentem na wizytę u dentysty w ciąży jest właśnie 2 trymestr.Czytałam niedawno artykuł na ten temat i bardzo ważne jest żeby leczyć uzębienie w ciąży bo bardziej zaszkodzi dziecku np.próchnica czy zepsuty ząb niż np.znieczulenie,a nie lecząc się dodatkowo się stresujemy życzę.
Przydatne
Wykaz dodatkowych świadczeń zdrowotnych lekarza dentysty przysługujących kobietom w ciąży i w okresie połogu
Leczenie chorób przyzębia:
kiretaż (,,czyszczenie patologicznej kieszonki zęba'') otwarty - w obrębie 1/4 uzębienia (nie obejmuje znieczulenia oraz zaopatrzenia rany),
założenie opatrunku parodontologicznego - każde 3 kolejne przestrzenie międzyzębowe,
usunięcie złogów nazębnych - nie częściej niż 1 raz na 6 miesięcy w obrębie całego uzębienia.
Badania kontrolne nie częściej niż 1 raz na kwartał
Leczenie endodontyczne:
leczenie endodontyczne (,,kanałowe'') zęba z wypełnieniem dwóch kanałów - nie obejmuje opracowania i wypełnienia ubytku korony zęba,
leczenie endodontyczne (,,kanałowe'') zęba z wypełnieniem trzech kanałów - nie obejmuje opracowania i wypełnienia ubytku korony zęba,
leczenie endodontyczne (,,kanałowe'') zęba z zakażonymi kanałami z wypełnieniem dwóch kanałów - nie obejmuje opracowania i wypełnienia ubytku korony zęba.
Przydatne
Wykaz dodatkowych świadczeń zdrowotnych lekarza dentysty przysługujących kobietom w ciąży i w okresie połogu
Leczenie chorób przyzębia:
kiretaż (,,czyszczenie patologicznej kieszonki zęba'') otwarty - w obrębie 1/4 uzębienia (nie obejmuje znieczulenia oraz zaopatrzenia rany),
założenie opatrunku parodontologicznego - każde 3 kolejne przestrzenie międzyzębowe,
usunięcie złogów nazębnych - nie częściej niż 1 raz na 6 miesięcy w obrębie całego uzębienia.
Badania kontrolne nie częściej niż 1 raz na kwartał
Leczenie endodontyczne:
leczenie endodontyczne (,,kanałowe'') zęba z wypełnieniem dwóch kanałów - nie obejmuje opracowania i wypełnienia ubytku korony zęba,
leczenie endodontyczne (,,kanałowe'') zęba z wypełnieniem trzech kanałów - nie obejmuje opracowania i wypełnienia ubytku korony zęba,
leczenie endodontyczne (,,kanałowe'') zęba z zakażonymi kanałami z wypełnieniem dwóch kanałów - nie obejmuje opracowania i wypełnienia ubytku korony zęba.
- Monita20
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
Mniej Więcej
11 lata 6 dni temu #830405 przez Monita20
No wlaśnie .. Ten zab co mnie bolal,to mi go oczyscila i zakleiła dziurę, bo wyrwać go nie umiała tak sie trzymam a ja nie unialam wytrzymać z bólu, ale przy tym zębie byly dwa male które wyrwała bolało strasznie Malo co sie nie popłakałam;( i powiedziala ze nie chce mnie męczyć, a spróbujemy usunąć go pod koniec ciąży, mowila zebym brala antybiotyk duomox ;( juz na szczęście nie boli tak jak przedtem, bo naruszyła mi tego zęba co nie dalo sie wyrwać. Mam przekichane z tymi zębami, tak zawsze jest wszystko na raz ;( mieliście podobnie ?! ;( jutro wizyta u ginekologa, opowiedzieć musze raczej o tym wszystkim co mnie dzis spotkało, prawda ?