BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #467608 przez Madlen
2 tygodnie opieki po porodzie- wypisuje gin w szpitalu, bez wzgledu na porod. i 2 tyg ojcowskiego do roku życia dziecka.
W 2013 ojcowski chcą jeszcze wydłużyć.
U mnie wszyscy koledzy w pracy wybierają te opiekę po porodzie, nalezy się jak psu micha :)
No i okolicznościowy oczywiście.
I opieka na chore dziecko, ale to wiadomo..

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #467612 przez DOMI
Tylko te dwa dni opieki nad dzieckiem to może wykorzystać albo mama albo tata więc jeśli mama wraca szybko do pracy to nie warto tak natychmiast ich brać bo tylko dwa dni na rok.
Urlopu tacierzyńskiego nie wypisuje ginekolog. Mąż składa wniosek w pracy.

12 lata 1 miesiąc temu #467620 przez Pliszka
DOMI, oczywiście masz rację i ja bardzo doceniam to że się tak dobrze czuję. To wielkie szczęście i bardzo współczuję wszystkim mamom, które muszą się zmagać z różnymi dolegliwościami :(

Jeśli chodzi o koła, to też zdecydowanie pompowane, a przy tym duże :) Tak mi koleżanki wbiły do głowy i jestem zakochana w naszej Emmaljundze :laugh:

Olek dziś nie leniuchuje :) Fika jak szalony, cały brzuszek podskakuje :) Byliśmy dziś u brata mojego Misia posłuchać muzyki na jego nowych mega fajnych głośnikach, rzeczywiście słychać różnicę, taki fajny czysty dźwięk i chyba Oluś też będzie melomanem, bo tańczył sobie w brzuszku i chyba mu się bardzo niektóre kawałki podobały :laugh:

Jadzia, trzymam kciuki, żeby Cię Ameryka powitała z otwartymi ramionami :laugh: Takiego fajnego Hubiego im wieziesz :) A Twój starszy sen też z Tobą leci?

Zapomniałam, ze jutro święto i miałam w planach zakupy... Ech, trudno. Miałam plan iść rano po rogaliki marcińskie, bo otworzyli takie stoisko w pobliskiej galerii handlowej i sobie pomyślałam, że to by było niezłe drugie śniadanko... Będę musiała Olkowi co innego zaserwować, a tak się na te rogaliki nastawił :laugh:

Dobrej nocki!!! :)

12 lata 1 miesiąc temu #467621 przez kasia123m
Mamy lodkie blagam mi napizcie mi co jecie na ten posilek wieczorem.bo widze tu kawalek bulki i pol szklanki mleka.a cos innego.podsuncie mi kilka pomyslow.bo z tego co widze to nie moge zjesc tego co na posilek wczesniejszy czy li cos plus owoc a musze zjesc cos pozywnego.dziwne ze tak na noc bulka z serem.glodna jestem jak diabli.po kolacji teraz co jadlam o 20 mam 110 wiec ok.choc kolacja glodowa.1,5 kromeczki z salata i szynka.

12 lata 1 miesiąc temu #467624 przez Madlen
należą się 2 dni na zdrowe dziecko, i zasiłek opiekuńczy do 60 dni w roku kalendarzowym na chore- do podziału m. rodzicami

12 lata 1 miesiąc temu #467628 przez Paulaaa
Mrufka, tak ja będę miała planowe cc. :) Najpewniej w 38tc, ale okaże się w Środę.
Po pierwszej cc wyszłam ze szpitala w trzeciej dobie i pojechałam sobie do dziecka do szpitala. Ogólnie to jakiś dyskonfort czułam 7 dni do czasu zdjęcia szwów. Jak już zdjęli to było lajtowo. :) Ale wiadomo, że każda z nas inaczej to znosi...
Teraz trochę się naczytałam w necie jak to jest przy drugim cc i trochę zaczynam się stresować. Wyczytałam, że zakładają jakieś klamry na brzuch zamiast szwów. Niefajnie to brzmi, ale zapytam gina w środę jak to jest. :P
A tak w ogóle jak urodziłam Oli to mówiłam ''następny raz to tylko sn, chcę poczuć ten ból etc.'', zaszłam w ciążę i przerażenie :) oby tylko nie sn. Jak gin pow. ze tylko cc wchodzi w grę to było wielkie uffff. :P
Wiem co mnie czeka i zawsze to inaczej niz taka niewiedza.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #467653 przez vini-miki
czesc:)
A ja odwrotnie, strasznie sie boje, gdybym musiala miec cesarke, kiepsko by bylo, bo musze byc szybko na chodzie, zeby chlopakow do szkoly wozic. pozyjemy - zobaczymy.

Skonczylam rozdzielnik szyc, wiec sie pochwale :silly: jedna mniejsza, druga wieksza kieszonka :). Mam komplecik teraz :)
Załączniki:

12 lata 1 miesiąc temu #467656 przez Madlen
cuda tworzysz Vini..

12 lata 1 miesiąc temu #467657 przez jadziatopol
Pliszka :lol: z synem jade oczywiscie :lol:
Kasia na noc jem czasem owsianke z mlekiem :) a dzisiaj zjem bulke wielozarnista z mlekiem i zobaczymy co bedzie ;)
Vini :ohmy: piękne :)

[/url]

12 lata 1 miesiąc temu #467665 przez mrufka
Vini przepięknie :)

Paula no ja też właśnie słyszałam że kolejna cesarka jest cięższa dla organizmu więc ja jak Vini boję się tylko żeby jej nie mieć. Dla mnie pierwsza była okropna ale już mówiłam jak to było i mam nadzieję że uda sie naturalnie mogę mieć największe bóle popękać i w ogóle tylko nie cc.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #467672 przez anoda89
Hej dziewczyny. Widzę że piszecie o CC a ja mam problem. Od kilku dni boli mnie kręgosłup właśnie w tym miejscu gdzie miałam robione wkłucie, jak sobie z tym radzić i czy możliwe że to od tego?
Ja jestem na świeżo więc mogę powiedzieć że dla mnie CC nie była jakaś straszna. Dopóki miałam szwy to było ciężko chodzić bo ciągnęły ale jak je zdjęli to spoko. Ja się wcześnie też bałam bo się nasłuchałam dziewczyn że masakra i w ogóle a teraz ma inne zdanie. Jak byłam na zdjęciu szwów to przyszła dziewczyna po porodzie naturalnym i siedzieć nie mogła a wyglądałam masakrycznie. Każdy organizm inaczej się regeneruję.

12 lata 1 miesiąc temu #467675 przez mrufka
Anoda ja od tego znieczulenia mam problem z kręgosłupem do tej pory więc nic ci nie poradzę a co do blizny bo tak mi się przypomniało to są takie plastry które się nakleja super się sprawdzają i ładnie się zabliźnia tylko nie pamiętam jak one się nazywają.

12 lata 1 miesiąc temu #467677 przez anoda89
mrufka gina się zapytam czy mam coś z tą raną robić i mi coś przepisze. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące miesiączki, długo czekałaś po cięciu?

12 lata 1 miesiąc temu #467679 przez princess
Domi ale w służbach mundurowych L4 (jeszcze) płatne 100%

Madlen, dzięki za info, im więcej wolnego tym lepiej :)

Pliszka dzięki za przypomnienie o jutrzejszym święcie, a mama miała mi z rana kupić sok mandarynkowy bo mnie dzika ochota naszła, a tu wszystko pozamykane będzie, mam nadzieję, że chociaż prywaciarz otworzy :)

Opieka nad dzieckiem, 2 dni w roku - albo bierze je mama albo tata. Jeśli bierze tata to musi dostarczyć do kadr oświadczenie, że żona z tego nie korzysta.

Mój młody przerwał lenistwo, teraz ciągle się wierci :)

12 lata 1 miesiąc temu #467684 przez mrufka
Anoda ja dostałam okres po 4 miesiącach

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka