BezpiecznaCiaza112023

Budowa domu w stanie pasywnym

5 miesiąc 1 tydzień temu #1164071 przez Meri
Drogie Panie,
Czy któraś z was ma jakieś doświadczenia z budową domu w standardzie pasywnym i mogłaby sie podzielić doświadczeniami - na co zwrócić uwagę wybierając firmę do realizacji? Może któraś może polecić albo nie polecić firme, z którą miała do czynienia. Najchętniej firmę która zajmie się wszystkim od przygotowania projektu po oddanie domu pod klucz.
Najbardziej interesuja mnie rozwiazania które zapewnia wystarczającą ilość energii nie tylko na potrzeby domu ale też naładowanie 1-2 samochodów na prad i całej aparatury typu pompy obsługującej basen.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

5 miesiąc 1 tydzień temu #1164075 przez nestera
Dom pasywny to bardzo pojemne pojęcie. 14 lat temu budowałam dom i dużo wtedy czytałam na ten temat. Pamietam, że bardzo ważna był mała zwarta bryła, odpowiednie ustawienie domu względem stron świata, ocieplenie. Mnie nie udało się wybudować domu pasywnego, chociaż ma 20 cm ocieplenia na ścianach i 30 cm pod dachem (co wtedy często wywoływało zdziwienie), wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła (rekuperator), duże okna od południa, właściwie brak okien od północy - jest tam garaż. Mam dwuspadowy dach, na którym od miesiąca mam fotowoltaikę - 4,96 kWh co zaspokaja potrzeby bieżące domu, jednak gdyby było więcej, to bym to wykorzystała. Ja zaczynałam budowę z firmą, kończyłam systemem gospodarczym. Wydaje mi się, że teraz jest jeszcze trudniej niż wtedy, jeżeli chodzi o firmy budowlane. W mojej miejscowości pojawiły się ostatnio oferty domów pasywnych - 90 m kosztuje 333 tyś, nie jest to stan pod klucz, miejscowość leży 80 km od Katowic. Nie bardzo, są to moim zdaniem, domy pasywne, ale dobrze się sprzedaje hasło "dom pasywny". Te w mojej wsi mają zbyt duże bryły, ich ustawienie jest dostosowane do drogi dojazdowej, a nie do nasłonecznienia.
Od siebie polecam zajrzeć sobie na stronę:
www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/por...-w-nowych-budynkach/
Jest tutaj więcej informacji o instalacji grzewczej w nowych budynkach i o tym na co warto jest tutaj zwrócić uwagę.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka