- Otrzymane podziękowania: 1
Znaczenie imion
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #401489 przez Emme
są ludzie którzy wszytko odbierają jak atak na nich szukając aluzji- trudno się z tym żyje (tak myślę), ale to chyba świadczy o tym, że nie są do końca przekonani o swoich wyborach
Ale wracając do tematu mnie też takie połączenia się nie podobają i wg mnie brzmi to komicznie, wszystkie polskie głoski, zwłaszcza te "szeleszczące" w połączeniu z tymi oryginalnymi imionami to brzmi śmiesznie (o ile nie ośmieszająco)np, Chantel Maciaszek
A Tola to pełne imię (pochodzi od Tolisławy, ale już funkcjonuje jako samodzielne imię, Tola to też imię Biblijne choć męskie ). Mówimy do niej Tolcia, Lusia, Tolusia, Tolinka, Tusia
Ale wracając do tematu mnie też takie połączenia się nie podobają i wg mnie brzmi to komicznie, wszystkie polskie głoski, zwłaszcza te "szeleszczące" w połączeniu z tymi oryginalnymi imionami to brzmi śmiesznie (o ile nie ośmieszająco)np, Chantel Maciaszek
A Tola to pełne imię (pochodzi od Tolisławy, ale już funkcjonuje jako samodzielne imię, Tola to też imię Biblijne choć męskie ). Mówimy do niej Tolcia, Lusia, Tolusia, Tolinka, Tusia
Ostatnio zmieniany: 12 lata 4 miesiąc temu przez Emme.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- emma
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- ♥ Zosieńka ♥ 01.03.2012.
Mniej Więcej
12 lata 5 miesiąc temu #401493 przez emma
ladnie, fajnie, ze mozna nadawac teraz takie krotsze wersje, np. Pola zamiast Apolonii. chociaz Tosia czy Kasia byloby juz chyba za malo powaznie w doroslym zyciu . Tusia mi sie kojarzy z Trusią, tak sie chyba kiedys mowilo na male kroliczki .
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
12 lata 5 miesiąc temu #401497 przez Emme
edytowałam a tu już nowy post
Głównie mówimy Tola, bo imię samo w sobie jest zdrobnione
Głównie mówimy Tola, bo imię samo w sobie jest zdrobnione
- natmur11
- Wylogowany
- Moderator
Mniej Więcej
12 lata 4 miesiąc temu #424446 przez natmur11
moja córcia ma na imię Klaudia co pochodzi od Klaudiusza a oznacza Kulawy... wiec Klaudia - kulawa. Właściwie wiedziałam o tym wcześniej ale jakoś nie przywiązałam do tego wagi i nie uważam że to jakaś ujma dla jej osoby.
- Mirella
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 72
12 lata 4 miesiąc temu #424448 przez Mirella
W starożytnym Rzymie był sławny ród Klaudiuszy, patrycjuszy arystokratów, z którego pochodzili nawet cesarze. Imię Klaudia (Claudia) oznaczało córkę z tego rodu. Imię to od początku było związane z najwyższymi sferami i arystokratyczny blask pozostał przy nim do dziś.
Liczba imienia Klaudia równa jest dziewięć. Dziewiątka oznacza ludzi, których ambicje sięgają wysoko i którzy budują swoje kariery, nie przejmując się tym, co powiedzą ich rodzice i nauczyciele.
Imię to ma charakter powietrzny i właściwy dla planety Wenus, dlatego Klaudie nie tylko mają wrodzony wdzięk i znają się na modzie, tańcu i sztuce, lecz ponadto bywają romantycznymi idealistkami. Zwykle trafiają na sprzyjające okoliczności, dzięki czemu wiele z ich młodzieńczych marzeń szybko staje się rzeczywistością. Klaudie łatwo zjednują sobie przyjaźń i sympatię innych ludzi; często mają wpływowych przyjaciół, na których w potrzebie mogą liczyć.
Imię Klaudia pozostaje w najlepszej zgodzie z powietrznym znakiem planety Wenus, czyli Wagą; odpowiednie jest także dla Wodnika i Ryb. Ze względu na zakodowane w nim dążenie do doskonałości może też być z powodzeniem nadane Pannie lub Koziorożcowi; ze względu na związki z życiem wyższych sfer odpowiednie będzie dla dziewcząt ze znaków Lwa, Byka i Strzelca. Wydaje się też, że tym imieniem nie będą zachwycone Barany, Raki ani Skorpiony.
ja wolę to tłumaczenie zresztą ono bardziej pasuje, prawda natmur?
Liczba imienia Klaudia równa jest dziewięć. Dziewiątka oznacza ludzi, których ambicje sięgają wysoko i którzy budują swoje kariery, nie przejmując się tym, co powiedzą ich rodzice i nauczyciele.
Imię to ma charakter powietrzny i właściwy dla planety Wenus, dlatego Klaudie nie tylko mają wrodzony wdzięk i znają się na modzie, tańcu i sztuce, lecz ponadto bywają romantycznymi idealistkami. Zwykle trafiają na sprzyjające okoliczności, dzięki czemu wiele z ich młodzieńczych marzeń szybko staje się rzeczywistością. Klaudie łatwo zjednują sobie przyjaźń i sympatię innych ludzi; często mają wpływowych przyjaciół, na których w potrzebie mogą liczyć.
Imię Klaudia pozostaje w najlepszej zgodzie z powietrznym znakiem planety Wenus, czyli Wagą; odpowiednie jest także dla Wodnika i Ryb. Ze względu na zakodowane w nim dążenie do doskonałości może też być z powodzeniem nadane Pannie lub Koziorożcowi; ze względu na związki z życiem wyższych sfer odpowiednie będzie dla dziewcząt ze znaków Lwa, Byka i Strzelca. Wydaje się też, że tym imieniem nie będą zachwycone Barany, Raki ani Skorpiony.
ja wolę to tłumaczenie zresztą ono bardziej pasuje, prawda natmur?