BezpiecznaCiaza112023

ból pod prawą piersią

10 lata 10 miesiąc temu #838707 przez magda86lena
Witam jestem w 19 tygodniu i od ok 2 tygodni boli mnie coś pod prawą piersią (jak jest pierś i zaczyna się brzuszek to ok 2cm pod) jak chodzę to nie zawsze to czuje. Głównie nasila się przy siedzeniu, albo w trakcie leżenie. Ból jest dość męczący. Bardzo proszę o pomoc jaka może być tego przyczyna myślałam, że to od biustonosza, ale nie jestem pewna.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 10 miesiąc temu #845112 przez MarzenaBZ
Cześć magda86lena
Szkoda, że nikt "doświadczony" lub "kompetentny" nie odpowiedział Ci na to pytanie, bo to w sumie ciekawy i ważny temat.
Ja oprócz obolałych piersi, mam nieprzyjemne swędzenie sutków. Teraz, gdy trafiłam na Twoje pytanie, znalazłam na ten temat artykuł. Przynajmniej wiem, że moje swędzenie jest typowe i nie muszę się martwić. Dla Ciebie poniżej kopia z artykułu. Chyba, że ten ból to raczej nie piersi. Najlepiej skontaktować wszystko ze swoim lekarzem:)
Pozdrawiam :)

"W czasie ciąży piersi przestawiają się na produkcję mleka. W tym czasie zachodzi w nich wiele skomplikowanych zmian. Ból jest skutkiem ich powiększania się, ale pojawia się też wskutek niedoboru oksytocyny – neuroprzekaźnika, który steruje zmianami zachodzącymi w piersiach. Zjawisko to jest dość skomplikowane, choć zupełnie normalne. Jednak zdarza się, że wskutek ciążowych zmian może dojść do pojawienia się stanu zapalnego, co objawia się obrzmieniem i zaczerwienieniem piersi oraz silnym bólem. Wtedy konieczne jest natychmiastowe skonsultowanie się z lekarzem i wyleczenie stanu zapalnego."

10 lata 10 miesiąc temu #847299 przez magda86lena
Dzięki wielkie MarzenaBZ za odpowiedź. Też zgadzam się z tym, że ten temat jest ważny. Miałam zrobione USG piersi i piersi rozwijają się i przygotowują na produkcje mleka prawidłowo mam tylko torbiel w lewej piersi, ale jest nie groźny miałam już taki jak rosły mi piersi w wieku ok 14 lat tylko ten torbiel akurat uaktywnił się i miałam zrobioną biopsje i był nie groźny. Prawdopodobnie to już taki ich urok. Akurat ból u mnie skupia się bardziej pod prawą piersią lekarz powiedział, że jest możliwe iż jest to woreczek żółciowy. Ja też zauważyłam fakt, że moja mała córusia naj prawdopodobniej kopie mnie w tym miejscu chyba jest jej nie wygodnie. Ostatnio poprawiałam się bo było mi nie wygodnie i dostałam właśnie w tym miejscu kopniaczka :). Idę do lekarza w przyszłym tygodniu i dopytam się wszystkiego jeszcze raz i jak odpowie mi coś bardziej konkretnie to napisze. POZDRAWIAM

10 lata 10 miesiąc temu #852012 przez magda86lena
Witam i już wiem prawdopodobnie to Małej jest ciasno i kopie mnie w to miejsce tak żeby bolało. Niestety, ale większym prawdopodobieństwem jest woreczek żółciowy dostałam wskazania dieta bez tłuszczowa i podstawa nie jedzenie nic smażonego.

Moderatorzy: kasiora
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka