BezpiecznaCiaza112023

Tachykardia a ciąża

14 lata 2 miesiąc temu #32891 przez sylka
Witam dzieczwczyny, czy którś z was ma stwierdzoną tachykardię? Przed ciążą przyjmowałąm leki (betaloc ZOK) ponieważ mam tachykardię - nadkomorowe zaburzenia pracy serca. Wczoraj trafiłam na SOR z bólem w klatce piersiowej. W czasie badań stwierdzono tachykardię i hipokalemię. Podano kroplówkę do domu wróciliśmy po 24.00. Przepisamo mi 2 leki magne B6 i kalipoz. Po kontakcie z lekarzem prowadzącym wiem że mogę je przyjmować. W poniedziałek jadę do Anina na konsultacje z kardiologiem bo nie wiem jakie leki brać. Odkąd jestem w ciązy odstawiono mi betaloc. Dziewczyny czy któraś z was ma podobny problem? Jakie macie zalecenia od lekarzy? Chciałabym porównać ewentualnie z zaleceniami moich. Martwie się o maleństwo gin mówi że betalok będę mogła brać, jednak to betabloker który przenika do łozyska i może zaszkodzić dziecku a kardiolodzy niechętnie przepisują ponoś te leki kobietom w ciązy. Błędne koło. :( :unsure: Niewidomo co jest mniejszym złem leki czy nieleczone napady tachykardii i obciążanie serca. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i wskazówki.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 1 dzień temu #46915 przez petram3
Sylka,niestety nie umiem ci nic doradzic,bo tego typu problemy mnie nie doswiadczyly.
moja kolezanka ma tez problemy z serduchem,i w ciazy odstawiono jej wszystkie tabletki,i,polozono na oddzial,takze z przerwami niemal cala ciaze spedzila w szpitalu.urodzila w 35tyg.a dzidzia jest zdrowa jak ryba,musieli podkurowac mamusie i obie panie sa juz w domku.
duzo nerwow wszyscy stracilismy,ale dobrze,ze happy end nastapil.
a u ciebie jak sytuacja wyglada?
3mam kciuki!!!
pozdrawiam.

14 lata 1 dzień temu - 14 lata 1 dzień temu #46966 przez sylka
Narazie sytuacja jest dobra mimo odstawienia zupełnie leków nie miewam napadów tachykardii a to już 7 mies. Wcześniej na początki ciąży miewalam i obawiałam się co będzie dalej. Okazało się że mam niedoczynność tarczycy i odkąd przyjmuję lek serce się uspokoiło, więc moze od tego wariowało a niedoczynność wyszła na jaw dopiero w ciąży (wcześniej miaąłm też badaną i mówiono że ok) Synek rośnie zdrowy więc i ja spokojniejsza już jestem :). Oczywiście pozostaję pod stałą kontrolą kardiologa i mam już zlecone badanie holterowskie, by sprawdzić jak pracuje serducho przy obciążeniu dzieciaczkiem. Dzięki za ciepłe słowa. Pozdrawiam :D

14 lata 1 dzień temu #47034 przez petram3
witam. no to jeszcze dwa miesiace i po stresie!
a rozmawialas juz z pipologiem o porodzie?
pewnie cesarka bedzie,co?
:laugh:
zreszta czy to wazne jak? byleby wasza dwojka miala sie dobrze!!!
pozdrawiam

14 lata 1 dzień temu #47046 przez sylka
Wszystko zależy jaki będzie wynik badnia holterowskiego, jeśli ok to mogę rodzić naturalnie a w razie czego podadzą mi lek który mogę brać w ciąży. Jeśli wynik będzie zły to wiadomo cc. w sumie nie jestem jakoś specjalnie nastawiona na cc.

13 lata 11 miesiąc temu #47574 przez petram3
czesc,
no to dobrze byloby gdyby badanie wyszlo ok,trzymam kciuki!!!
nikt chyba nie jest jakos specjalnie pozytywnie nastawiony do cc.,ale wiadomo jak muss to muss. :laugh:
trzeba zawsze byc dobrej mysli i nie myslec o najgorszym.
serdecznie pozdrawiam

13 lata 11 miesiąc temu #47827 przez asus
witam wszystkich

mam mały problem jestem w 29 tyg. ciazy od pewnego czasu czuje delikatne ruchy mojego dziecka kiedys były bardziej mocne czy to cos powaznego ????prosze o szybka odpowiedz :(

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka