- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- ciaza i porod w Hiszpanii
ciaza i porod w Hiszpanii
- larita
- Wylogowany
- budujemy zdania
a ja uzywalam Musteli,ale tylko balsamu do ciala,ale za mocny zapach jakos dla mnie.. zel do kapieli jeszcze znosny,ale za to krem do pupci jest dla nas najlepszy!! bo probowalam tez inne i wrocilam do musteli.
do buzi w lecie uzywalam kremu przeciwslonecznego dla dzieci,a teraz zima mama mi podala z PL krem Nivea Na kazda pogode, hipoalergiczny dla dzieci, super!! nie zawiera wody, idealny na zimno i wiatr, smaruje nim tez raczki, teraz juz na oparach lecimy bo sie konczy.
a do ciala zmienilam juz cala linie, jak dowiedzialam sie,ze ma piel atopica. teraz uzywamy Avene i od razu poprawa , no i do kapieli dolewam Oilatum. po urodzeniu tez uzywam Oilatum. agathe moja tez miala krostki na buzce przez pare dni, smarowalam ja jak tak zawsze i same zniknely, moze to te potowki, moze za cieplo ubierasz, albo w nocy sie poci, jesli bedziesz sie martwic to idz do pediatry, jesli to krostki, a jesli ma takie suche plamki na skorze to mozliwe ,ze piel atopica, sprawdz lepiej, bo na wiosne jest nasilenie zawsze i wtedy sie to pojawia,ale mam nadzieje,ze nie
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Lenita
- Wylogowany
- budujemy zdania
A ja dzis na wagarach. Tak wieje, a ja tylko mialam miec dzis hiszpanski, wiec postanowilam zostac w domu, choc uczyc sie jezyka powinnam. Na usprawiedliwienie mam, ze przede mna leza tylko i wylacznie materialy po hiszpansku.
Ania, wiem wiem, poprawilam pozniej na Kasiah, bo to do niej chcialam to napisac. Cos po nocach duzo o Tobie mysle , ze piszac do kogos innego, pisze Twe imie hihi . Hihihi truchcikiem? No to mi lepiej, choc pewnie Twoj truchcik, to moj sprint hihi. Wyszliscie na spacer z Daniello dzis?
Agathe, no to faktycznie poobserwuj i moze nie zmieniaj wszystkiego naraz, bo pozniej nie bedziesz wiedziala od czego to bylo. Jak na ciele tez ma, to moze byc od jedzonka wlasnie. Tak mi przynajmniej mowili jak Javi mial to swoje uczulenie (i mial tylko na twarzy, wiec jedzenie jako przyczyne wyeliminowalam). Tak czy siak balsam nam posluzyl i nie powinnas zalowac, ale ... jak beda mieli probke, to moze od tego zacznij? Ja musteli tez uzywam do ciala i lubie, no ale cos malemu linia kosmetykow tej marki do twarzy nie podeszla. I to bardzo gwaltownie nie podeszla, zebyscie go widzialy, jaki bidny byl moj skarb ehhhh.
Larita, fajny plan z deseczka. Moj pan monz niestety sportow zimowych nie uprawia. A jak go nakrecam, to ma wymowke, ze kolana ma slabe. Ale w pileczke to regularnie smigal kopal. (czas przeszly, bo odkad javi sie urodzil, chwilowo zaprzestalismy innych aktywnosci pozadomowycch).
A Javi oki. Choc ciezko mi nad nim zapanowac, jak babcia go caly czas dopieszcza. Ostatnio nie podoba mi sie, bo ma sposob na zasypianie taki, ze sie zanosi straszliwym placzem, ktory narasta, az sie porzadnie zapowietrzy i jak dojdzie do tego momentu, to z zalem sie nagle uspokaja i zasypia tak cichutko marudzac i pojekujac. Ale sobie wynalazl metode cho.era. Nie wiem jak go od tego oduczyc. Zwalalam to na szczepionke piatkowa, ale wlasnie przed chwila to powtorzyl, wiec chyba cos jest na rzeczy. Mam nadzieje, ze mu to przejdzie.
Dobra. Ide do ksiazek, bo wieczorem znowu nie posiedze w spokoju. Znow mamy najazd rodzinny. Ta hiszpanska familia jest nieskonczenie wielka i kolejne kuzynki przybywaja poznac mlodego. Ten proces wizyt po porodzie mam wrazenie, ze nigdy sie nie skonczy. Moze jak Javi bedzie szedl do komunii hihi, ale wtedy zacznie sie nowa tura hihi. Z jednej strony fajnie, choc dla mnie czasem stresujace, bo ja to wzeniona jestem, obcojezyczna i teraz mam na glowie inne rzeczy, wiecznie jestem w biegu i ciezko mi sie tym tak cieszyc, wyluzowac i smiac do konca pelna japa.
Anuskka, aaaaa, bo Wy dzis w Madrycie wolne macie... Dlatego dopiero jutro bedziesz miala luz. U nas dzis dzien pracujacy. Ja wolne mialam w piatek, ale to tylko polibuda, bo pepe to patron inzynierow i nam zrobili fieste.
Buziolki.
ps. No wlasnie GAtita i Cata, come back!!! Tesknimy za Wami. Usciski mocne dla Was
- larita
- Wylogowany
- budujemy zdania
a bodajze Ania83 pisala kiedys,ze lubia Pireneje... my mamy fajna miejscowke u polskich zakonnic w Lourdes ( 2 lata prosilismy tam o naszego szkraba i jest nasza wymodlona smerfetka) jesli ktos bylby zainteresowany, to dam namiary,nie jest to hotel 5gwiazdkowy,ale wszystko jest na swoim miejscu i bardzo ludzkie ceny maja, nawet psa mozna ze soba wziac, po wczesniejszym poinformowaniu, plus dobre jedzenie i przyjemna atmosfera no i blisko do stokow , jezdzimy tam od czasu do czasu, stoki do wyboru do koloru takze osla laczka z wyciagiem dla dzieci, gdzie teraz bedzie moje ulubione miejsce przez pare lat
anneem pytalas od kiedy siedzonka na rower, nawte nie wiem szczerze, ale mysle,ze tak jak moja ma teraz 10mcy to wystarczy, taka juz jest bardziej kumata w tych doczepianych wozkach moze mozna wczesniej, bo tam chyba dziecko moze lezec nawet i spac..
a to moje najukochansze stopki przemierzajace kilometry w swoim pokoju a z ta kosmetyczka na pieluchy i takie tam, zawsze mam ja pod wozkiem, to jej ulubiona rzecz, moze tak otwierac, wyciagac, wkladac spowrotem przez godzine!
- larita
- Wylogowany
- budujemy zdania
- kasiah
- Wylogowany
- budujemy zdania
Kurcze posta mi zjadlo wrrr
U nas byla dzisiaj przesliczna pogoda wiec zaliczylam z pszczola dwa spacery a teraz padam.
Poradzcie mamuski co do kremow przeciwslonecznych. Jaki polecacie dla maluszka do twarzy i do ciala, chodzi mi o jakies z faktorem. Musze cos pszczolce kupic a jest tyle marek i rodzaji ze badz tu madrym.
Dzisiaj moja pszczolka nawet sporo zjadla narazie dostaje w butli mieszanke mojego mleka i modyfikowanego i chyba jej smakuje a w nocy ze wzgledu na moja wygode dostaje cyca. Ciekawe co bedzie jak zaczne podawac tylko mm. Ale do tego jeszcze troche czasu minie bo cyce produkuja. Nie jestem stworzona do karmienia piersia dlatego pomalu chce przejsc w pelni na mm tylko co mam zrobic zeby cyce tyle nie produkowaly ?
- larita
- Wylogowany
- budujemy zdania
a krem mialam jakis hiszpanski, Ladival, 50+ z filtrami, specjalny dla bobasow i skory atopowej (20euro w aptece) sprawdzil sie bardzo dobrze, w tym roku sprobujemy czegos innego i w razie czego wiemy do czego wrocic
- anneem6
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Teraz chyba mnie coś bierze gardło boli no ale rozkładać się nie zamierzam, wrescie wiosna przyszła ( mam nadzieję, że u Was też juz słonecznie) i cieplutko jutro znowu kolejny spacerek, trochę z brzucha galaretowego zrzucę i pozwiedzam kolejne okolice a mały się wyśpi...
Kasiah jaka spora już Twoja Majeczka a Ty na te mleczko narzekasz.
Larita, trochę się naczekałaś na te stópki, ale wiara czyni cuda!!
Anuskka Ty pewnie pracujesz, pryjemnej pracy tylko w Alicante 2 dni swiat tataj wszyscy wiedza ze są swiata a nikt nie wie jakie ;
Lenita nie ucz się Ty masz delikatnośc i inteligencję na twarzy wypisaną zaliczysz wszystko nasza studentko
Ania83 fajnie ze goraczka mineła u Daniego. Co do tych wózków doczepianych to a ysle ze to niebezpieczne tzreba wolniutko echac i porównym, a w foteliku widac malucha i mozna poszaleć, troche adrenalinku mały poczuje ;PP ale my musimy poczekac do nect wiosny z fotelikiem.
Agathee mój tez robi takie rzadkie kupy wodniste i pytalam pediatry czy ma biegunke mowi ze mam sie martwic biala zieloną i czarną...
- anuskka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
no i Tatus gdziekolwiek jestes-jak tam dzis twoje swieto? Dostales buziaka od Marcelka?
ok zabieram sie za czytanie. Pewnie zejdzie mi to pare godzin,bo ktos tu powoli zaczyna byc znudzony,trzebaby na spacerek i jak zasnie...
W kazdym razie milego dnia. Jakie przewidujecie prezentu dla tatuskow? ja chyba posadze lobuziaka z kredkami moze stworzy jakas niepowtarzalna laurke
- Agathe888
- Wylogowany
- rozmowna
pisze na szybko bo musze isc na targ jakas rybe kupic bo tatus sobie zazyczyl na dzien tatusia:)
ja na prezent kupilam mu 2 kupony lateria del padre i... 2 bilety na koncert Rihanny w Barcelonie 1 czerwca niezbyt to tatusiowe ale zawsze chcielismy isc a taka okazja sie czesto nie zdarza. poza tym kupilam farbki i ramke i bede nozki Zosi odbijac i wieszac na scianie:) ale to moze w weekend w 3 to zrobimy.
ja od wczoraj na rosole lece i buzia jej sie troche poprawila. czyli moze rzeczywiscie cos jadlam non stop zlego.. a kupy rzadkie i wczoraj byl sluz ale zolte. mam wizyte na jutro do lekarza pojde jesli dzisiaj tez bedzie marudzic. a jak rozpoznac ze jest biegunka? jak jest duzo i czesto?
wczoraj poszlam do fryzjera, ladnie mnie sciela. Zosia mi dzisiaj w te wlosy zmwymiotowala no nic juz sie pogodzilam z faktem ze jestem brudna albo od mleka albo wymiocin.
Larita sliczne zdjecia, moze my zamiast placic 250e za sesje z mala w wakacje Ciebie do nas zaprosimy?
Tatus wszystkiego naj naj z okazji Dnia Taty.
- anuskka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
A z ta zielona kupa to tez nie do konca. Mileny kupki czesto bywaly zielonkawe izawsze slyszalam ,ze to jest w normie.
Hehe no to fryz ochrzczony. prosimy o foto noewgo look-u
Annaem no,u mnie tez dzis ladniej -(ale odpukam na wszelki wypadek)
W pracy ,no nie,nie jestem. Pracuje tylko w soboty-i dobrze....
Larita Oj cudna ta twoja ksiezniczka,cudna.
No ta kwatera u zakonnic w Lourdes -jajnie. zapamietam na przyszlosc-moze sie uda????
Kasiah Ja w lecie uzywalam kremu z filtrami la Roche Posayz faktorem 50. Do kremu jako ochrony nic nie mam. Ale zostawia brzydkie zolte slady na ubrankach,ktore ciezko doprac-wiec pewnie bede szukac czegos innego.
no z cycami to tak jak Larita pisze. Mleko bedzie dopoki Pszczola jeszcze cos ciagnie.A nawet jak juz przestaniesz karmic to jeszcze troche trwa zanim laktancja sie zakonczy. Ale moze u ciebie bedzie latwiej niz u mnie,bo ja skonczylam bardzo gwaltownie karmienie,a ty po troche...
Lenita niech zyje Pepe-jesli polibuda sobie wolne robi...a ty kochana dobrze robisz wagarujac od czasu do czasu.
Ksawusiatko znalazl sobie sposob superowy. ale skoro sam sie uspokaja to dobrze-zalezy tez ile caly proces trwa.
Larita ja tez kupilam Nivea na kazda pogode w Polsce,ale nie przepadam za nim bo strasznie tlusty. Jeszcze w Pl-ok na te mrozy,ale tutaj troche mnie drazni.
Ania widzialam te wozki dla dzieciakow do rowerow i fajnie to wyglada,ale wlasnie. Czy to jest bezpieczne? zwlaszcza na zakretach?
Kasiah no wlasnie,ty tez pokaz sie po fryzjerze.Ja mam falowane wlosy-lubie je takie,ale czasem chcialabym zaszalec i miec proste. Tyle ,ze zupelnie do mnie nie pasuja
Lenita hehe kupa o zapachu serka-dobre...
Wiem co mialas na mysli piszac o "imprezach" z chlopakami. ja tez uwielbiam wieczory w gronie rodzinnym-ale tak raz na rok wyskoczylabym na taka imprezke babska. Pewnie baaardzo tesknilabym zwlaszcza za brzdacem-ale tak do polnocy?-dalabym chyba rade
Larita-tak mam dobry dojazd do Factory-super,nie moge sie doczekac na ta kawe
Noooo kochana-ty tez po fryzjerze? To wisisz nam fote
Annaem jeszcze nie stawiaj krzyzyka na ubraniach sprzed ciazy. Kosci troche "wroca na miejsce". Moze nie do konca-ale....
Cata juz sama nie wiem jak wyglada ta homologacja prawka. Pewnie sie dowiem jak po niego pojade Ale to dziwne,ze polijant nic ci nie mowil. Tutaj kraza legendy o multach "za niemanie" hiszpankiego prawa jazdy.
haha to ci Alex. Chce cie moze wyreczyc w praniu?
Olencja i jak nowa praca? Pytalam sie juz? szybko nam tu opowiadaj jak wrazenia.
Toska i jak u was z chorobskami? Lepiej?
Nooo ja raz tak mialam na szczepieniu. Mialam wizyte o 19.00,a przyjela mnie po 20.00 Teraz jak ide to zamawiam wizyty w pierwszych godzinach-jeszcze nie maja takich poslizgow.
Ania to ciasto marchewkowe. Uzywasz do niego oleju takiego jak w przepisie? Czy zmienilas na oliwe? Bo nie wiem czy tego z orzechow ,czy rzepakowego szuklac w sklepach ze zdrowa zywnoscia?
Tyle zdazylam nadrobic... Jesli cos waznego ominelam-kop w tylek zalatwi sprawe hihi.
Kto robil dziecku pesel w ambasadzie? Jakie sa procedury? I wiecie co?Bedac w Polsce znalazlam blad w akcie urodzenia Milenki. Sieroty jakies pracuja w Registro Civil . ja rozumiem ,ze mogliby pierdyknac sie na jakiejs nazwie,nazwisku itp...Ale na dacie?????Wpisali zle date slubu-no i pewnie trzeba pojsc sprobowac to sprostowac. Niby nie powinien ten blad miec jakiegos znaczenia,ale jak bylam z Urzedzie Stanu Cywilnego u nas w Rzeszowie to jakas rodzina przez jedna literke w dokumencie miala problem z otrzymaniem aktu zgonu....
- larita
- Wylogowany
- budujemy zdania
anneem rozlozysz sie w lecie na plazy teraz dbaj o siebie i nie choruj!!!
anuskka no nadrabiasz widze w pisaniu i dobrze. ja jakos polubilam ten krem, jest ciezki,ale jakos nie wiem, lubie go hehe
na kato tez bede szukac cos jeszcze innego, pojde do apteki i wypytam znowu.
ja bede pesel robic w polsce, teraz wlasnie zalatwiam tlumaczenie aktu urodzenia,wiec nie wiem jak to tutaj jest.. ale napisz koniecznie jak sie dowiesz!!
no i widzisz, jak to urzednicy potrafia klopotu narobic, mysle,ze trzeba wyjasnic blad ,ktory Wam zrobili,zeby nie bylo problemow w przyszlosci.
a ja kupilam malej mm,ale za nic w swiecie nie chce tego pic, wiec dalej na piersi i staramy sie,zeby zasypiala u taty na rekach,ze zmeczenia ale zasypia, pozniej w nocy jeszcze cyc,ale juz niedlugo przejdziemy na przytulanie, zobaczymy jak nam pojdzie..
agathe a my wybieramy sie do Barcelony,ale nie wiem kiedy jeszcze, moze w lecie.. to bardzo chetnie cykne jakies zdjecia slicznej Zosi
no i fajny prezent dla papi, na pewno sie ucieszy i oboje skorzystacie!! ja czekam kiedy bedzie koncert Mana juz od jakiegos czasu obiecuje sobie i teraz jak beda w Madrycie na pewno nie odpuszcze, zeby sie walilo palilo... no i na pewno pieknie wygladasz w bikini i maz ma racje,ze stroje kapielowe jedoczesciowe dla starszych lub na basen
i tez dzis robimy laurke dla tati naszego, z odbiciem stopki i raczki jak sie da, a ze nie mam farb, to sporbuje na marmolade czy nie wiem co tam znajde w szafkach hehe
a wlasnie dzis mialam jechac po jakis prezent dla pana meza,ale kolezanka zadzwonila z lotniska,ze przeniesli jej lot z 6 rano na 15.50!!! Ryanair do Londynu... no i pojechalam po nich, bo byla z 1,5roczna coreczka, a siedziec tyle na lotnisku.... no i przynajmniej zostaly na obiad, mala sie przespala i polecialy.. tak to jest czasem z tanimi liniami, ja kiedys lecialam do Katowic z Wizzair i tez mialam 8godz opozniony lot, bo samolot sie zepsul i w Pl naprawiali i tym samym samolotem lecielismy hehe
no i skonczylo sie na dzis na braku prezentu,ale bedzie dobra kolacja i laurka no i mnostwo buziako
no i mala juz spi,wiec juz do wieczora dmu siedzimy bo i padac zaczelo..
aaa wczoraj bylismy na wycieczce rowerowej, jej.... wsiadlam na rower i jak niepelnosprytna heheh jakbym ze 100lat nie jezdzila... tati z przodu z Lara, ja z tylu patrzylam czy nie zgubi mi dziecka gdzies po drodze no i mala zadowolona, najwazniejsze
no i anuskka u mnie nie ma sie czym chwalic jesli chodzi o fryz,a teraz powoli bede wracac do ladu bo zaniedbalam bardzo czupryne.
- anneem6
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Wspólczuje ze Ci sie pomylili w akcie znowu odkrecanie trzeba patrzec na rece ludziom wszedzie i pilnować co piszą.
własnie sama sie zapoznaje z ta papierologią zzeby wyrobic paspzort trzeba umiejscowić akt w PL i przedtaaiwc w konsulacie akt z nazwiskami rodowymi rodziców a na zadny druku tego nie ma wpisanego ani na akcie hiszp a ni na na druku UE. I chyba trzeba brać akt zupelny małzenstwa i uszczególowiać akt urodzenia oprocz samego umiejscowiania.i d
Robią te druki UE a ona danych wszystkich nie mają...
i do PESEL, i do paszportu i do dowodu osob. oprocz umiejscowic trzeba jeszcze uzupelnic dane.
Wy może macie w aktach wpisane nazwiska rodowe rodziców? moze mi sie machneli w Registro civil.
Nic męzowi nie mówie ze dzis dzien ojca bo na mnie spadnie gotowanie obiadu )
- anuskka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- cata
- Wylogowany
- budujemy zdania
- KOCHAM CIE OD PIERWSZEGO KRZYKU!!!
Ania 83 wspolczuje goraczkowania ,ale im szybciej wyjda to szybciej odpoczniesz
kiedys Agathe pisala ze z twoim poczuciem humoru masz zakaz opuszczania forum i ja dolaczam sie do tej prosby no poprostu powalasz tekstami
iiii ideee Alex juz wstal to sie napisalam chyba tez jakis zab bedzie bo ostatnio placze czesto i zle sypia
- larita
- Wylogowany
- budujemy zdania
ja dostalam liste tlumaczy przysieglych z ambasady,ale czy maja uprawnienia w Polsce to nie pytalam juz
Kolezanka wyrabiala wlansie tak, tylko z tlumaczeniem i aktem slubu i dwojgiem rodzicow przy okienku.
Kurde, wkurze sie zaraz hehe mloda ma wazny paszport do lipca, przy wyrabianiu podpisywalo sie takie cos,ze w ciagu nastp roku zalatwi sie dokumenty w PL, no i juz malo czasu zostalo, tymbardziej,ze w wakacje znowu chce leciec, wiec bede potrzebowala paszport, bo doowodu penwie nie zdaze wyrobic teraz,ale pesel potrzebuje. Tak wiem,ze moglam sie wczesniej ty zajac.. no nic, jeszcze zostalo mi to,zeby jutro zadzwonic do UM w mojej miejscowosci i niech mi potwierdza czy rzeczywiscie tak jest.. Dzieki Anuskka