- Otrzymane podziękowania: 1
- /
- /
- /
- /
- /
- Proszęo radę. Ciąża-zwolnienie z pracy- urlop
Proszęo radę. Ciąża-zwolnienie z pracy- urlop
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Dorciaition
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Moje Szczęścia *Lenka 16.11.11* *Blanka 9.01.14*
- Otrzymane podziękowania: 1
- angellika1
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 08.08.2011 cud narodzin
- Otrzymane podziękowania: 0
- eash
- Wylogowany
- rozmowna
jestem w 4 miesiącu ciąży, pracuję w oparciu o umowę na czas nieokreślony. w tej sytuacji pracodawca może mnie zwolnić tylko w dwóch sytuacjach: z mojej winy (tzw. "dyscyplinarka") lub w przypadku likwidacji lub upadłości pracodawcy (Art. 1861. § 1.KP). i tu zaczyna się mój problem: jestem kierownikiem jednostki budżetowej gminy, na mojej umowie w miejscu pieczęci pracodawcy widnieje pieczęć "Wójt gminy ...", a więc moim pracodawcą jest wójt, mimo, że zakładem pracy, w którym pracuję i który mi płaci jest moja jednostka. wg mnie zatem w przypadku likwidacji jednostki (a ta sie wkrótce zapowiada) wójt mnie zwolnic nie moze, jedynie likwidacja stanowiska wójta byłaby podstawą do zwolnienia. ale już np. pan radca z PIP poinformował mnie, że obejmie mnie zwolnienie, bo wg niego pracodawcą jest jednak moja jednostka. i co teraz? co o tym myslicie? wg mnie pracodawca jest wojt, zakladem pracy - moja jednostka, a KP wyraznie mowi, ze likwidacja pracodawcy powoduje zwolnienie mnie, nie likwidacja zakladu pracy. no i bądź tu człowieku mądry...
podpowiedzcie coś.
- sylka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 5
- eash
- Wylogowany
- rozmowna
znalazłam jeszcze coś takiego: prawo.legeo.pl/prawo/i-pkn-390-98/ to jest wyrok sądu z 1998r. wskazujący na to, że pracodawcą kierownika jest jednak jednostka, co prawda mowa tu akurat o ośrodku pomocy społecznej, ale jednostki takie działaja na podobnych zasadach, co moja. czyli że w razie co jednak bym wyleciała z pracy
- Marti
- Wylogowany
- budujemy zdania
Zgodnie z definicją w KP pracodawcą jest jednostka organizacyjna, choćby nie posiadała osobowości prawnej, a także osoba fizyczna, jeżeli zatrudniają one pracowników. Nie musi być to koniecznie osoba, która podpisała umowę, chociaż zazwyczaj tak rzeczywiście jest.
A tak na marginesie, czy Ty czasem nie jesteś w stosunku pracy na podstawie powołania, a nie umowy o pracę? Jeżeli tak, to art. 72 par. 2 KP: "W razie odwołania pracownicy w okresie ciąży, organ odwołujący jest obowiązany zapewnić jej inną pracę, odpowiednią ze względu na jej kwalifikacje zawodowe, przy czym przez okres równy okresowi wypowiedzenia pracownica ma prawo do wynagrodzenia w wysokości przysługującej przed odwołaniem. Jeżeli jednak pracownica nie wyrazi zgody na podjęcie innej pracy, stosunek pracy ulega rozwiązaniu z upływem okresu równego okresowi wypowiedzenia, którego bieg rozpoczyna się od dnia zaproponowania na piśmie innej pracy."
- sylka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
sylka, jak już wspomniałam, PIP stoi na stanowisku analogicznym, tzn. moim pracodawcą jest zakład pracy. nie przekonuje mnie jednak podana przez ciebie podstawa prawna - ok, zgodzę się, pracodawcą wójta jest urząd. ale jaki to ma związek z moim zatrudnieniem? jakoś ciężko mi zaakceptować tę sytuację i jednoznacznie odpowiedzieć sobie na to pytanie, bo wydaje mi się, że przepisy nie precyzują wprost, kto jest pracodawcą kierownika jednostki budżetowej nie kumam tego, eh...
znalazłam jeszcze coś takiego: prawo.legeo.pl/prawo/i-pkn-390-98/ to jest wyrok sądu z 1998r. wskazujący na to, że pracodawcą kierownika jest jednak jednostka, co prawda mowa tu akurat o ośrodku pomocy społecznej, ale jednostki takie działaja na podobnych zasadach, co moja. czyli że w razie co jednak bym wyleciała z pracy
Podając os. wójta chodziło mi o wskazanie, że nie moze on być Twoim pracodawcą bo jest wyłącznie podmiotem działającym w imieniu pracodawcy, a sam jest zatrudniony na podst. stosunku pracy z wyboru przez swego pracodawce- UG. Tzn. sytuacja trochę analogiczna do Twojej gdzie pracodawcą jest jednostka organizacyjna a nie os. fizyczna.
I tak jak napisała MArti u Ciebie chyba w chodzi w grę umowa o pracę na podstawie stosunku powołania.
- eash
- Wylogowany
- rozmowna
Sprawdziłam:
trzy pierwsze umowy zawierane ze mna na czas określony na stanowisko p.o. kierownik poprzedzane były zarządzeniami powołującymi, natomiast czwarta umowa (bieżąca) już nie była poprzedzona zarządzeniem powołującym, a więc jestem zatrudniona w oparciu o umowę o pracę (na czas nieokreślony, zawartą od listopada 2009r.).
- Weronika P
- Wylogowany
- gaworzenie
- eash
- Wylogowany
- rozmowna
- Weronika P
- Wylogowany
- gaworzenie
- x
- Gość