BezpiecznaCiaza112023

ząbkowanie

14 lata 10 miesiąc temu #4686 przez _aga86_
Ja slyszalam, ze lepiej jak dziecku pozniej zabki wyrastaja- podobno sa mocniejsze. Moja Niunia ma 3,5 m-ca i tez strasznie sie slini i wklada do buzki co popadnie:/ Z tym, ze taki okres moze jeszcze troche potrwac- mojej kolezanki coreczka ma 8,5 miesiaca- slini sie od 3 m-ca, a zabkow jak nie ma tak nie ma...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 10 miesiąc temu #4708 przez czarna28
tez tak słyszałam im później tym lepiej...Mój też sie starsznie slinił w 4 miesiącu i wszystko brał do buzi myslałam ze na zęba ale nie.W 5 przestał sie tak obficie slinic a pod koniec 6 znowu może teraz mu już wyjdzie ten ząbek...chociaż nic tam nie widać ani zaczerwienienia ani opuchlizny zobaczymy

14 lata 10 miesiąc temu #4715 przez Lidziun
ja jak sie urodzilam mialam 2 przednie zeby, natomiast mojej corce pierwszy wyszedl dopiero jak miala 10 miesiecy, dziwnie ze tak pozno, juz jak miala 3 miesiace myslalam ze jej wychodza ale niestety dlugo musiala sie nameczyc by wyszedl pierwszy

14 lata 10 miesiąc temu #4737 przez andziaa35
nas wkoncu wyszedl 6 zabek :) po strasznych meczarniach aby wasze maluszki tak nie przechodzily zabkowania jak moj synus :)

Dla zainteresowanych cytat z poradopedia.pl
"Pierwsze ząbki u dziecka powinny się pojawić najlepiej w 6-7 miesiącu. Wtedy napewno będą dobrze zmineralizowane, a więc tym samym mocniejsze. Pełne uzębienie u naszego maluszka powinno się pojawić ok. 30 miesiąca życia.

Zdarza się jednak, że dziecku naszemu wychodzą ząbki już w 3-4 miesiącu, a w najgorszym przypadku dziecko już urodzi się z ząbkami. Przedwczesne ząbkowanie sprawia, że dziecko ma słabsze ząbki, które bardziej ulegają próchnicy."

"Wychowanie. Jeżeli dałeś komuś życie, daj mu również instrukcję użytkowania." Valeriu Butulescu

14 lata 10 miesiąc temu #4738 przez poli
Gratuluję i tutaj :)
Zrób zębowy suwak

14 lata 10 miesiąc temu #4742 przez andziaa35
po raz drugi dziekujemy :)
gdzie i jak robi sie taki suwak ?

"Wychowanie. Jeżeli dałeś komuś życie, daj mu również instrukcję użytkowania." Valeriu Butulescu

14 lata 10 miesiąc temu #4744 przez kasiora

dla innych jestes tylko dzieckiem a dla mnie jestes calym swiatem!

14 lata 10 miesiąc temu #4745 przez poli
andziaa35 napisał:

po raz drugi dziekujemy :)
gdzie i jak robi sie taki suwak ?

Już podawałam ale zrobie to po raz drugi :)

pierwszezabki.pl/

A później wklejasz tam gdzie pozostałe - tylko nie dawaj dużych rozmiarów :) I kolor zrób taki żeby się nie myliło ;)

14 lata 10 miesiąc temu #4746 przez poli
Kasiorka pisałyśmy w tym samym momencie :P

14 lata 10 miesiąc temu #4748 przez kasiora
heh to chyba nie pierwszy raz :silly:

dla innych jestes tylko dzieckiem a dla mnie jestes calym swiatem!

14 lata 10 miesiąc temu #4750 przez poli
Andzia super suwak :D

14 lata 10 miesiąc temu #4754 przez andziaa35
dzieki ale chyba troche za duzy :)

14 lata 10 miesiąc temu #4761 przez poli
Możesz zmienic w zakładce Rozmiar i podpis. Ja mam trzecie okienko :) Później klikasz zastosuj i już nie musisz kopiowac adresu :) Zrobi się to z automatu :)

14 lata 10 miesiąc temu #4768 przez Scholastyka21
to mnie zaskoczyłaś Mirella tą historią, w takim razie teraz tym bardziej sie spieszyć nie będę do tych ząbków,
ale może coś w tym być, bo Floruś jest bardzo silny i jak siedzi a ja chwycę go za rączki to jest w stanie sam wstać używając tylko siły nóg :)

14 lata 10 miesiąc temu #4866 przez butterfly82
Nasz Mikołajek zaczął ząbkować jak miał 5 miesiecy czyli jakies 2 tygodnie temu. W zasadzie już bardzo szybko dawał sygnały że wyjdą mu ząbki, Slinił się chyba od zawsze:) no a jak zaczał wychodzic ten pierwszy to zupełnie nie wiedzialam ze to oto chodzi. Nie bylo zadnych symptomow na dziaslach tez jeszcze nic nie bylo widac tylko zupelnie nie mogl spac w nocy - budzil sie chyba co godzine a ja chodzilam jak zombi. Potem dopiero zauwazylam ze przez dziaslo cos sie przebija no i wszystko bylo jasne. Kilka dni pozniej wybil sie pierwszy zabek a kilka dni po nim nastepny. Spi juz lepiej ale nadal sie slini i swedza go dziasla chyba na kilejne zeby heheh pozdrawiam wszystkich zabkowiczów i ich mamy:)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka