- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- śmierć łóżeczkowa
śmierć łóżeczkowa
- poli
- Wylogowany
- budujemy zdania
- ... dar wzrastania jest pięknem samym w sobie ...
Chusty były od dawna, teraz wróciły do łask, w afryce, krajach azjatyckich to nadal podstawowy sposób transportu dzieci. Ale piszę teraz o chustach. W chuście coś takiego nie ma prawa się stać. Scholastyko matka tego dziecka miała je w TORBIE do noszenia dzieci. A nie w chuście.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
- Madzia89862
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 04-11-2009 najcudowniejszy dzień mojego życia
- kasiora
- Autor
- Wylogowany
- Moderator
a ja tam wole standardowy wozek,nosidlo,lezaczek.
to tak jak ja myslalam o chuscie ale moj synek urodzil sie 4510 i w tym momencie wazniejszy byl dla mnie moj kregoslup (z ktorym zawsze mialam problemy) raczej nie mialabym go sily dzwigac
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Madzia89862 napisał:Dziewczyny slyszalyscie o tym 7 dniowym dziecku ktore sie udusilo w chuscie?
www.tvn24.pl/2318513,0,0,1,1,o-matko,wideo.html
tragedia
[/quote]andzia oglądałam ale wina jest matki bo posadziła dzieciatko zbyt gleboko chyba nie?ja nie uzywałam i nie uzywam chusty
co za matka 7 dniowe dziecko wkłada do slingu(tak się nazywa ta torba), w niej takiego malucha nie da się nie głęboko posadzić i polecane są dla dzieci powyżej 4-6 tygodni; my dostaliśmy ja w prezencie i powiem że nie jest to dla takiego malucha, teraz czasem jej używamy i mi całkiem się podoba, ale nigdy nie nosiłam Małej tak jak na tym zdjęciu tylko albo tyłem do mnie albo na biodrze na siedząco.
huanita napisała:
wg mnie to lekka przesada.ogladałam kiedyś program,który traktował ten temat.pani powiedziała,że dziecko narażone na sids:nie powinno spać w nocy na brzuchu-jak córka byłą mała to ją przekładałam,dziś śpi tylko w tej pozycji,nie powinno mieć poduszki-moja spała prawie na niej cały czas,powinno spać dotykając nóżkami szczebelków-moja tak nie spała to kołdra się nie mieściła wtedy,któryś z domowników pali-moj mąż kopci jak smok etc.moja córka żyje do dziś i ma się świetnie.nie powiem,żebym robiła powyższe rzeczy specjalnie.po prostu czułam,że wszystko będzie dobrze i nic się młodej nie stanie.więc nie przesadzajmy...matka wie i czuje najlepiej
ja na początku co chwilę sprawdzałam czy Mała oddycha, nasłuchałam się i naoglądałam takich tragedii, więc byłam lekko przewrażliwiona, ale też stosowałam się do tych wszelkich zaleceń, nie wiele to mnie kosztowało a zawsze to trochę więcej pewności, że Maleństwo jest bezpieczne.
nie pamiętam źródła, ale czytałam kiedyś, że jedną z przyczyn śmierci łóżeczkowej jest również spadek poziomu glukozy w mózgu malucha, dlatego noworodki nie powinny mieć dłuższej przerwy w karmieniu niż 6-7 godzin, również w nocy
- basik_twins
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 21.07.2010 - Najpiękniejszy dzień w moim życiu
Myśle, że czy przy wyborze chusty czy nosidełka najlepiej wybrać takie by buzia dziecka nie była "przyklejona" do naszego ciała tak by nie mógł się dzieciaczek właśnie udusić. Ja mam dwa nosidełka na brzuch typowe i bede mieć mordeczke tuż pod swoim wzrokiem żeby mi nocha nigdzie nie przytkał/a
- kasiora
- Autor
- Wylogowany
- Moderator
www.figa.pl/Modne-nosidelka-powodem-smierci-14-niemowlat-a310
kolejne przypadki
- basik_twins
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 21.07.2010 - Najpiękniejszy dzień w moim życiu
- Katarzyna
- Wylogowany
- Położna
Abstrahując od tego czy to jest nosidełko czy chusta, rodzice powinni być przeszkoleni w użytkowaniu takiego produktu. Jeśli jesteście zainteresowane noszeniem dzieci, to warto wybrać się do miejsca,w których można przymierzyć chustę/nosidełko. Zobaczyć na żywo jak należy układać dziecko, na co zwracać uwagę. Gdy kupiłyście np. chustę/nosidełko a chodzicie do fizjoterapeuty warto ją ze sobą wziąć i się dopytać jak układać w niej dziecko. Może okazać się, że Wam odradzi dany model a zaproponuje coś innego.
Uważam, że takie przedmioty nie powinno kupować się przez internet.
Chyba, że jest to np. chusta do wiązania, którą umiemy już wiązać i po prostu dokupujemy kolejną.
Polecam: Blog o ciąży, porodzie i macierzyństwie , Dzienniczki dla mam , Organizer Mamy , nowość: Dzienniczek Ciąży
- mysia-sia
- Wylogowany
- budujemy zdania
- codziennie uczymy się czegoś nowego:)
ja w domu miałam jakąś gazetkę, w której pisali o chustach... jak będę pamiętała to wezmę z domu i przejżę co tam naskrobali.
- Joanna-Rona
- Wylogowany
- budujemy zdania
Najgorsze w tym wszyatkim jest to że coć mówi się, że wcześniaki, dzieci z niską wagą urodzeniową są najbardziej narażone, ale przecież notuje się coraz częściej śmierci łóżeczkowe zupełnie dużych zdrowych niemowląt. Lekarze są bezradni
Dlatego ja na pierwszym miejscu mojej wyprawki dla Małej chce kupić minitor oddechów dziecka
kosztuje ok 200 zł ale nie są to stracone pieniądze. Ponoć głośny sygnał alarmowy po tym jak dzicko nie oddycha dłuższy czas jest bodźcem szokowym i nie raz wystarczy by "ożywić" dziaciaczka.
Drogie Mamy pryszłe i obecne czy którać używała lub używa takiego użądzenia. Wiecie której firmy warto wziąć ?
Polecam ciekawy artykuł :
www.angelcare.pl/babymonitor/html/konferencja.html#ZMNIEJSZENIE
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
- Madzia89862
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 04-11-2009 najcudowniejszy dzień mojego życia
- Joanna-Rona
- Wylogowany
- budujemy zdania
a wsumie i tak decyduje się wydać pieniądze to już bym chciała taki pożądny kuić
Pozdrawiam:)
Ps znalazłam co nieco pod hasłem elektroniczna niania
- sloneczko
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- W małych rączkach mieści się cała miłość.
za duzo bylo przypadkow smiertelnych, a pozatym jakos boje sie zeby moze zle zawiazala i moglo by tez dojsc do tragedi.