BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpniowe 2013

12 lata 2 dni temu #612679 przez EwelinaB87

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 2 dni temu #612689 przez Niesia
Z mojej książki z pediatrii wynika, że: okres wylęgania trwa od 11 do 21 dni, po nim występują objawy prodromalne, czyli gorączka, brak łaknienia, ból brzucha. Po około 1-2 dniach pojawia się wysypka ospowa.

Jeśli nie przechodziłaś ospy istnieje ryzyko zakażenia, gdyż ospa przenosi się drogą kropelkową. Ja bym skontaktowała się z lekarzem...

12 lata 2 dni temu #612698 przez asiulek_dolls
no niestety z ospą i innymi wysypkami jest tak że krostki wychodzą po ok 2 tygodniach i to jest w sumie chyba ostatnie stadium choroby, upierdliwe ale wtedy się juz nie zaraża, skoro widziałaś się z nimi zanim miały wysypke to mogły Cię zarazić.... skoro nie pamiętasz czy przechodziłaś tą chorobe to może Twoi rodzice sobie przypomną... nie wiem czy ospa w ciąży jest groźna, słyszałam o różyczce że jest bardzo groźna ale o ospie nic nie wiem...
a co do przechodzenia ospy w dorosłym wieku to mój mężuś zaraził się ospą rok czy dwa lata temu (w wieku 28-29lat) i wszyscy nas straszyli że będzie to bardzo ciężko przechodził, no różowo nie było ale spodziewałam się że będzie dużo dużo gorzej

12 lata 2 dni temu #612709 przez Niesia
ja nie przechodziłam ospy a w liceum 3 osoby zachorowały i w szkole miałam z nimi kontakt właśnie na dwa dni przed pojawieniem się wysypki... były to osoby z mojego najbliższego grona ale mi nic nie było. byłam szczepiona przeciw ospie bodajże kiedy miała 6-7 lat. patka jeśli masz możliwość sprawdź. Niektóre szczepionki trzeba po latach powtarzać, ospę chyba nie... ale na wszelki wypadek zgłoś się do lekarza.

12 lata 2 dni temu - 12 lata 2 dni temu #612726 przez ziii
Niesiu, gratuluję dziewczynki; asiulku - chłopczyka!

Aż mnie zainteresował temat, jak to wygląda statystycznie, tj ile rodzi się chłopców a ile dziewczynek. Bo gdzieś mi się tam obiło o uszy, że kobiet jest ogólnie więcej. No i się zdziwiłam.... cytuję artykuł:

Z najnowszego raportu GUS wynika, że wśród dzieci i młodzieży w wieku 0-17 lat dominują osoby płci męskiej i stanowią one aż 51,4% wszystkich urodzeń. W efekcie, na 100 chłopców przypada tylko 95 dziewczynek. Nadal najmniej dzieci przychodzi na świat w listopadzie i grudniu, a najwięcej w letnich miesiącach (lipiec, sierpień, wrzesień). Zwiększony przyrost naturalny w tym okresie jest wynikiem długich, zimowych wieczorów spędzanych tylko we dwoje.Około dwie dekady temu przeciętna Polka w wieku od 15. do 49. roku życia rodziła średnio dwójkę dzieci, a teraz współczynnik ten wynosi nieco ponad jedno dziecko.
Swoimi badaniami GUS potwierdził znaną od kilku lat prawdę, że Polki coraz dłużej zwlekają z macierzyństwem, a ich ciąże są w pełni świadomą, przemyślaną oraz uzgodnioną z partnerem decyzją, nieburzącą dotychczasowego życia.

Sprawdziłam kilka statystyk (wklejam wam taką z 2008) i rzeczywiście, chłopaków jest więcej! Gdzie ten mój maluch znajdzie sobie w przyszłości żonę? ;) Chyba trzeba bedzie ju ż coś organizować :silly:
Załączniki:

12 lata 2 dni temu #612728 przez MamaBąbelka
Patka, lepiej dopytaj lekarza.
Niesia, ospę można przechodzić bezobjawowo albo tylko z lekką gorączką, jest to bardziej prawdopodobne niż niezarażenie się spędzając ze sobą dużo czasu.

Ja z rzeczy dla dziecka poza ubrankami mam tylko kosz mojżesza i chustę, ale wanienkę, leżaczek, fotelik samochodowy, matę dostaniemy od szwagrów i kołyskę od dziadka. Wózek i łóżeczko kupimy pewnie w maju/czerwcu. Chyba muszę zrobić listę, bo w sumie to nie wiem, czego jeszcze potrzebuję.

12 lata 2 dni temu #612729 przez EwelinaB87
sama chcialam to sprawdzic, to ciekawe, jeszcze chcialabym sprawdzic statystyki urodzen(waga i wzrost) porownania chlopcow i dziewczynek,

12 lata 2 dni temu #612734 przez MamaBąbelka
A ja nie pamiętam gdzie, ale czytałam, że latem zawsze rodzi się nieco więcej chłopców niż dziewczynek :).

12 lata 2 dni temu - 12 lata 2 dni temu #612742 przez patka1603
rozmawiałam przed chwila z mama i twierdzi ze raczej miałam ospe koło 4 roku życia tym bardziej że młodsze siostry miały później i nic mi nie było

ciekawe te statystyki to chyba musimy już chłopcom zacząć zaklepywać żony :silly:

ewelina ale ty masz pomysły...co do porwań to chyba nie ma znaczenia czy chłopiec czy dziewczynka, chodzi chyba o dziecko

12 lata 2 dni temu - 12 lata 2 dni temu #612767 przez Niesia
www21.zippyshare.com/v/22228001/file.html

wrzuciłam zdjęcia z książki dział o żywieniu dzieci. jeśli kogoś zainteresuje, proszę bardzo :)

jakby ktoś chciał pobrać pdfa, bibliografia:
Red. Pawlaczyk B, Zarys Pediatrii. Podręcznik dla studiów medycznych, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005

12 lata 2 dni temu #612775 przez EwelinaB87
Patka porównan wielkosci dzieci nie ich porwan ;) heh

12 lata 2 dni temu #612783 przez olivka
Ale się rozpisałyście :P

Niesia gratuluję uśmiechniętej dziewczynki :)

Witam nowe mamusie :)

12 lata 2 dni temu #612785 przez klauduska89
Patka porównania a nie porwania :)! To się uśmiałam :) A powiedzcie mi dziewczyny, często wasze dzieciaczki kręcą się i kpią ? BO gdzieś wyczytałam że dziecko na tym etapie ciąży przesypia około 20 godzin na dobę, a mój maluszek to chyba się nie mieści w tych normach i śpi znacznie mniej a resztę czasu buszuje mi w brzuszku :) ciągle się wierci.

12 lata 2 dni temu #612793 przez Niesia
Ja również ciągle czuję jak się wierci i jak pokazał film to dzidzia ma moc :P Chyba, że nasze dzieci lunatykują :D

12 lata 2 dni temu #612797 przez EwelinaB87
To ze dziecko sie rusza nie oznacza ze nie spi ;) ja sie wierce w nocy jak piskorz a przeciez spie;) moja Milenka najaktywniejsza jest wieczorem i po posilkach, czasem tak mnie wali po brzuszku bez przerwy...

Ale narazie nie czuje ich jakos ewidentnie mozniej

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka