BezpiecznaCiaza112023

Dlaczego nie chce pić mleka z butelki???

14 lata 10 miesiąc temu #13161 przez Agatha_
Witam!!!
Mam taki problem mój synek właśnie skończył 10 miesięcy (ur.czerwiec 2009)i chciałabym mu wreszcie wprowadzić mleko modyfikowane bo potrafi całą noc spędzić przy cycu a staje się to bardzo męczące.

Jak tylko widzi butelkę wpada w histerię. (wygina się płacze)

Inne pokarmy je ale dawane tylko łyżeczką (nawet herbatkę) Próbowałam już różnego rodzaju butelek i smoczków i nic... Dodam jeszcze że jak skończył 7 miesięcy wypluł smoczka z którym wcześniej się nie rozstawał (od tego momentu zaczęły się problemy z butlą)

Co robić brakuje mi pomysłów. Próbować go przegłodzić (skoro nie chce jeść niech nie je???) POMOCY!!!!!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 10 miesiąc temu - 14 lata 10 miesiąc temu #13222 przez Moniq
niektóre dzieci nie tolerują butelek i co byś nie robiła nic to nie zmieni, mój bratanek taki jest, tylko łyżeczka :) jak widzi butlę, to wpada w szał i za nic nie da się nakarmić

ale możesz jeszcze spróbować kubka niekapka ale nie takiego standardowego z dziubkiem tylko takiego z uszczelką dookoła, dziecko musi ssać brzeg kubeczka żeby pić, moja Niunia go bardzo lubi i tylko z niego pije, taki oto www.lovi.pl/produkty,kubek_360.html

14 lata 10 miesiąc temu #13234 przez kaska80
Witam
Mialam ten sam problem z moim drugim synem karmilam go tylko piersia 6 miesiecy gdy dodalam mu stale pokarmy chcialam go tez czyms poic problem sie okazal gdy nie chcial wziasc butelki do buzi i trzeba bylo mu dawac pic lyzeczka
to samo z mlekiem kupilam wszystkie mozliwe butelki i to tez nie pomoglo tak ze zostala mi lyzeczka a potem normalnie z kubka na szczescie szybko sie nauczyl
obawiam sie ze nic nie poradzisz a na noc dawaj dzidzi cos pozywniejszego a placz w nocy spowodowany jest brakiem cyca a nie glodek tez tak mialam wspolczuje musiasz byc silna i go oduczyc jesc piers w nocy powodzenia

14 lata 10 miesiąc temu #13239 przez Mirella
U mnie butla w dzień jest nie do przyjęcia, po prostu Klaudia odpycha rączką i koniec dyskusji, to wzięłam się na sposób i herbatkę w dzień a mleko nad ranem podaję jak śpi, przez sen pięknie z butli wciąga, a jak nie śpi to nie chce i już :) Normalne posiłki tylko łyżeczką już od dawna, a z kubka nie kapka pić nie chce

13 lata 10 miesiąc temu #97638 przez Scholastyka21
Dziewczyny ten wątek mi trochę rozjaśnił sytuację. My mamy taki problem, że Florek od jakiś 2 tygodni w ogóle wieczorem nie chce mleka. A przecież to jego jedyne mleko dziecięce w ciągu dnia i uważam, że jeszcze za wcześnie na jego odstawienie. Moje rozjaśnienie dotyczy tego, że może własnie chodzi o butelkę Hmm bo właściwie tylko wieczorem ma z nią styczność, a tak to albo z kubka, albo z bidoniku z słomką. Spróbuję więc dać mu dziś z bidoniku mleko i zobaczę co dalej.

A jak myślicie, czy chodzi własnie o to? czy może być jakaś inna przyczyna? (dodam że mleka nie zmieniałam)

13 lata 10 miesiąc temu #97640 przez SISUNIA88
u mnie mały na początku jeszcze jak karmiłam piersią nie chciał pić z butelki herbatek..miałam butelkę z Aventu zmieniłam na Lovi i mały pije..teraz już mleko z butli ale tylko z tej z Lovi... mają takie fajne smoczki i mu odpowiada :laugh:

"Poczęcie dziecka to cud, przed którym człowiek milknie, chyli czoło i klęka"

13 lata 10 miesiąc temu #97641 przez Emme
pamiętam jak jakiś czas temu koleżanka mówiła, że jej córka (w sierpniu będzie miała 2 lata) nie chciała mleka. trwało to przez jakiś czas. wyglądało to jakby wszystkie produkty mleczne jej się przejadły i po dłuższej przerwie znów z chęcią piła mleko i jadła kaszki. może to taki etap?

13 lata 10 miesiąc temu #97702 przez natmur11
corka kolezanki w 6miesiacu odrzucila mleko a moj brat jak skonczyl rok. moze tez o to chodzi. albo sprobuj jeszcze z niekapka mu dac. ja w ogole wszystkie butelki juz schowalam i teraz tylko niekapek

13 lata 10 miesiąc temu #97835 przez Scholastyka21
jest mały sukces! zrobiłam florkowi pół porcji i przelałam do bidoniku ze słomką, z którego pije na codzien i wypił bez żadnego ale prawie wszystko :) myślę więc że chodziło o niechęć do butelki :)

13 lata 10 miesiąc temu #97943 przez raczek10
Dzisiaj na TV7 Zawistowska radziła rodzicom 4_latka jak oduczyć go od butelki smoczków i pieluch jednym słowem to był szok 4-latek i pieluchy :ohmy: Tak dziecko zestresowali że normalnie załatwić się nie może tylko w pieluchy :(
Nasz Jaś ma 7 miesięcy i od miesiąca nie chce pić mleka z butelki woli jeść kaszkę i całą resztę tylko nie butelkę!. Ale w nocy pije przez sen 2 razy po 150ml
Więc małymi kroczkami będziemy się żegnać z butelką :)

/035/0354289b0.png?3420[/img] [/url]

s2.pierwszezabki.pl/035/0354289b0.png?6371

13 lata 10 miesiąc temu #97984 przez natmur11
raczek moze tez sprobuj niekapek?
mi kolezanka opowiadala jak babcia zestresowala 2 letnie dziecko zeby oduczyc ja pieluch ze doszlo do tego ze dziecko jak mama byla w pracy nie robilo wcale siusiu. potem moja kolezanka sie nie zajmowala jakis czas i mowi ze koszmar ta dziewczynka na pytanie czy chce siusiu odpowiadala "nie nie ciociu naprawde nie chce" z takim strachem.

13 lata 10 miesiąc temu #97999 przez Manga
Scholastyka dlaczego nie ma Cię w wątku: mamusie 2009? Hmmm? Zapraszamy! :)

A co do mleka - Aleks odkąd pożegnał się z piersią (15miesięcy), w ogóle nie pije już mleka. Poruszałyśmy gdzieś ten temat na forum. Więc nawet gdyby Florkowi się odwidziało, to się nie martw. Ale chyba rzeczywiście w Waszym przypadku problem tkwi w smoku. I w sumie wie co robi, bo jest już przecież dużym chłopakiem, więc po co mu butla ;)

8 lata 3 miesiąc temu #1045463 przez antosia
Wszystko zależy od danego dziecka. Przeczytajcie sobie artykuł, który wisi tutaj - www.lovelylife.pl
Temat tam ogarnięto, chociaż oczywiście wszystko zależy od przypadku danej osoby - cuda są zbędne.

7 lata 9 miesiąc temu #1060666 przez Ajra
Jeśli dziecko nie chce pić mleka, można spróbować takich rozwiązań www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/co-jesli-d...nie-chce-pic-mleka-0 Zawsze to jakieś wyjście, chociaż wydaje mi się, że on po prostu wie, że jak będzie pił z butelki, to nie dostanie piersi. Zapewne jak na widok butelki robi histerię, to dajesz mu cyca. Tym sposobem sama go uczysz, że butla = histeria = cyc. Dziecko nie jest przecież głupie.

1 rok 3 miesiąc temu #1080597 przez KarolineCZ
My powoli wprowadzaliśmy mleko modyfikowane. Zdecydowaliśmy się na mleko Bebilon Pronutra - Advance, które powinno się podawać od szóstego miesiąca życia. Mleko to zawiera witaminy A, C i D i zostało bardzo dobrze przyjęte przez naszą córeczkę. Mleka Bebilon bez problemu kupisz w DOZach.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka