- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Badania wzroku
Badania wzroku
- orka9
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
Mniej Więcej
14 lata 8 miesiąc temu #12607 przez orka9
Jaka wada zwroku kwalifikuje do cesarki?
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- ilona
- Wylogowany
- Moderator
- 12.05.2010 Wiktor 26.09.2014 Weronika
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 24
14 lata 8 miesiąc temu #12614 przez ilona
Mój lekarz powiedział, że wskazaniem do cięcia cesarskiego są wyłącznie zmiany zwyrodnieniowe na siatkówce – zaawansowane retinopatie i odwarstwienie siatkówki
krótkowzroczność – bez względu na stopień zaawansowania – w ogóle nie jest wskazaniem do porodu operacyjnego, poród nie powoduje bowiem pogłębienia się wady wzroku, w tym wypadku krótkowzroczności, z czego się bardzo ucieszyłam bo słyszałam różne opinie.
krótkowzroczność – bez względu na stopień zaawansowania – w ogóle nie jest wskazaniem do porodu operacyjnego, poród nie powoduje bowiem pogłębienia się wady wzroku, w tym wypadku krótkowzroczności, z czego się bardzo ucieszyłam bo słyszałam różne opinie.
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
14 lata 8 miesiąc temu #12679 przez Moniq
to prawda, że przeciwwskazaniem do porodu siłami natury są tylko zmiany w dnie oka i to nie wszystkie, w każdym przypadku musi wypowiedzieć się okulista;
ale nie do końca jest tak, że ciąża i/lub poród nie pogłębia wad wzroku wszystko zależy od osoby, mi niestety pogorszył się trochę wzrok po porodzie, jestem krótkowidzem, nie wiele ale jednak(bo z -4 na -4,75); moja okulistka powiedziała że nigdy nie wiadomo czy się pogorszy w ciąży i w trakcie porodu czy nie
ale nie do końca jest tak, że ciąża i/lub poród nie pogłębia wad wzroku wszystko zależy od osoby, mi niestety pogorszył się trochę wzrok po porodzie, jestem krótkowidzem, nie wiele ale jednak(bo z -4 na -4,75); moja okulistka powiedziała że nigdy nie wiadomo czy się pogorszy w ciąży i w trakcie porodu czy nie
- boniucha
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- FRANUŚ!!! 25.03.2011
Mniej Więcej
13 lata 9 miesiąc temu #77489 przez boniucha
Witam!
Odświeżam temat!
Ja mam wadę -10 na oboje oczu i -3 astygmatyzmu... Okulista pomimo braku zmian zwyrodnieniowych i tylko na podstawie dużej krótkowzroczności wpisał wskazanie do cc...za to moja gin wczoraj namawiała mnie jednak na poród SN tyle, że wtedy pomagają maluchowi wyjść używając vacuum lub kleszczy nie chce narażać na to maluszka! Jednak zawsze chciałam rodzić SN...i decyzję zostawiają mnie...
Czy są mamusie na forum o podobnych dylematach? A może któraś rodziła SN z wadą wzorku?
Odświeżam temat!
Ja mam wadę -10 na oboje oczu i -3 astygmatyzmu... Okulista pomimo braku zmian zwyrodnieniowych i tylko na podstawie dużej krótkowzroczności wpisał wskazanie do cc...za to moja gin wczoraj namawiała mnie jednak na poród SN tyle, że wtedy pomagają maluchowi wyjść używając vacuum lub kleszczy nie chce narażać na to maluszka! Jednak zawsze chciałam rodzić SN...i decyzję zostawiają mnie...
Czy są mamusie na forum o podobnych dylematach? A może któraś rodziła SN z wadą wzorku?
- Asiersa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Tomek**12.10.2010**'
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
13 lata 9 miesiąc temu #77496 przez Asiersa
Mnie ten problem bezpośrednio nie dotyczy i raczej nie pomogę, ale wydaje mi się, że jeżeli lekarz okulista zalecił CC to raczej bym się do tego dostosowała..
Na pewno znajdzie się tutaj mamusia, która Ci doradzi
Na pewno znajdzie się tutaj mamusia, która Ci doradzi
- boniucha
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- FRANUŚ!!! 25.03.2011
Mniej Więcej
13 lata 9 miesiąc temu #77522 przez boniucha
Asiersa napisał:
Mam taką nadzieję Nie tyle do porad co do podzielenia się ze mną własnymi doświadczeniamiNa pewno znajdzie się tutaj mamusia, która Ci doradzi
- boniucha
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- FRANUŚ!!! 25.03.2011
Mniej Więcej
13 lata 9 miesiąc temu #78515 przez boniucha
- Martynka__89
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- ♥Mateuszek 6.10.2010 r ♥Daria 19.02.2016 r.
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 2
13 lata 9 miesiąc temu #78580 przez Martynka__89
Ja niestety nie pomogę nie mam póki co żadnych kłopotów wzrokowych. Ale może znajdzie się jakaś mama, która coś poradzi.