- Otrzymane podziękowania: 0
PYTANIE
- cytryna
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- kasiora
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Agnieszka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- cytryna
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
Tylko dlaczego ginekolodzy nie sa takiego zdania aby o nas tak dbać

Okazać zainteresowanie a nie tylko zgarniać kase za wizyte

- Moniq
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- gosia_ann
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- 22.01.2011 ten dzień odmienił całe moje życie :)

1. czy ginekolog sam powinien zaproponować mi podczas badania usg pomiar przezierności karkowej w celu oceny ryzyka wystąpienia u dziecka m.in. zespołu Downa? Jeśli tak to w którym tygodniu ciąży takie badanie należy wykonać?
2. o ciąży dowiedziałam się w 6 tygodniu. Od tego czasu schudłam już 5 kg. Martwię się, czy spadek wagi nie zaszkodzi dziecku. Mam małą nadwagę, ale przez mdłości, wymioty i brak apetytu kilogramy lecą w dół. Czy powinnam się tym martwić?
3. słyszałam, że będąc w ciąży nie powinnam jeść orzechów. Uwielbiam orzechy a ostatnio mam na nie coraz większą ochotę, szczególnie na orzeszki ziemne. Nie jestem na nie uczulona. Czy mogę wprowadzić je do swojej diety?
4. jak wspomniałam jestem w 14 tygodniu ciąży, czy mogę pozwolić sobie na odrobinę (np. jeden kieliszek w miesiącu) czerwonego wina? Czy lepiej nie ryzykować?
Wybaczcie taką ilość pytań

Gosia
- martela89
-
- Gość
-

Ja też lubię orzechy i jadłam i jem je normalnie

A co do wina to ja uważam,że od czasu do czasu można bo dużo osób twierdzi,że nie ale moja mama jak była w ciąży to chorowała na nerki i lekarz kazał jej pić od czasu do czasu piwo

- Katarzynka
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Kingusia i Mateuszek -Kocham miłością bezwarunkową
Ja tez schudłam 7 kg i pzrytyłam dopiero 5
Ja od kąt dowiedzialam się że jestem w ciązy nie pije żadnego alkocholu, jestem z tych osób co wolą dmuchać na zimne

Na co umiałam na to odpowiedzialam

- Moniq
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
1. czy ginekolog sam powinien zaproponować mi podczas badania usg pomiar przezierności karkowej w celu oceny ryzyka wystąpienia u dziecka m.in. zespołu Downa? Jeśli tak to w którym tygodniu ciąży takie badanie należy wykonać?
w trakcie usg robionego pomiędzy 11 a 14 tyg ciąży lekarz powinien zmierzyć przezierność karkową, u Ciebie to ostatni dzwonek, potem pomiar o niczym nie mówi; lekarz powinien też stwierdzić obecność przegrody nosowej- tez wskaźnik chorób genetycznych
2. o ciąży dowiedziałam się w 6 tygodniu. Od tego czasu schudłam już 5 kg. Martwię się, czy spadek wagi nie zaszkodzi dziecku. Mam małą nadwagę, ale przez mdłości, wymioty i brak apetytu kilogramy lecą w dół. Czy powinnam się tym martwić?
tak może być, ważne żebyś była kierowana na badania krwi min raz na miesiąc, żeby było wiadomo czy nie masz anemii albo innych niedoborów; staraj się jeść często i małe porcje, to na co masz ochotę
3. słyszałam, że będąc w ciąży nie powinnam jeść orzechów. Uwielbiam orzechy a ostatnio mam na nie coraz większą ochotę, szczególnie na orzeszki ziemne. Nie jestem na nie uczulona. Czy mogę wprowadzić je do swojej diety?
pierwsze słyszę o orzechach, że nie można jeść, ja jadłam nawet sporo w ciąży, laskowe i włoskie moją dobry wpływ na mózg, poza tym to zdrowa przekąska; uważaj tylko z solonymi orzeszkami, bo w ciąży nerki dostają w "kość", więc lepiej ich nie przeciążać dodatkowo
4. jak wspomniałam jestem w 14 tygodniu ciąży, czy mogę pozwolić sobie na odrobinę (np. jeden kieliszek w miesiącu) czerwonego wina? Czy lepiej nie ryzykować?
w pierwszym trymestrze bym się wstrzymała całkowicie; ja nie piłam przez całą ciążę, bo nie wiadomo jaka ilość alkoholu jest bezpieczna
- Aguśka
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- jest już mały bzik ;)
a moja gin. nie chciała dać mi zwolnienia . Więc popytałam się znajomych o jakiegoś dobrego lekarza i normalnego i bez skrupułów zmieniłam. I powiem Ci że wyszło mi to na lepsze. Fantastyczny gościu!!! nie tylko pod względem zrozumienia mojej sytuacji ale swoich kompetencji
Proponuję zmienić a nie męczyć się w pracy zwłaszcza ze miałaś problemy...
Pozdrawiam
- gosia_ann
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- 22.01.2011 ten dzień odmienił całe moje życie :)
Chciałabym patrzeć na moje maleństwo tak często, jak to tylko możliwe. Ono tak szybko rośnie

Powiedzcie też proszę kiedy ginekolog może określić płeć dziecka. Moja lekarka powiedziała mi że dopiero w 8 miesiącu

Buziaczki i dziękuję za poprzednie odpowiedzi

- Manga
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Mama szczęsliwa to mama trochę leniwa
Z rozpoznaniem płci jest różnie - zależy jak się dzidziuś ułoży - u mnie pierwszy raz lekarz stwierdził, że będę miała chłopczyka w 20 tygodniu.
- martela89
-
- Gość
-

A USG też mam robione za każdym razem(co miesiąc)ale ja chodzę prywatnie.
- _aga86_
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
- Moniq
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
to prawda że nfz płaci tylko za trzy usg
lekarz może wydrukować Ci zdjęcie z usg a nawet powinien to zrobić, każdy aparat wyposażony jest w drukarkę, więc danie Ci zdjęcia maluszka nie powinno być problemem