- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- usg 3D / usg 4D - warto robić?
usg 3D / usg 4D - warto robić?
- eash
- Autor
- Wylogowany
- rozmowna
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
- monami
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- ♥ Zuzia-30.08.2010 ♥
Podczas mojego badania, pani ginekolog ( kiedy chciała coś pomierzyć lub zbadać)przełączała się na obraz 2d a potem znowu wracała na 3d/4d, żebyśmy mogli sobie popatrzeć na naszą malutką, więc strata kasy to nie jest. Myślę, że większość lekarzy tak robi
polecam
- Joanna-Rona
- Wylogowany
- budujemy zdania
To nie do końca prawda, że 2D wykryje Ci wady. Szczególnie, że jakość aparatów w przychodniach pozostawia dużo do życzenia. 3D 4D wykonuje się przede wszystkim jako diagnostykę dopiero później traktujesz ją jako pamiątke. Przykład: doplera żył i tentnic w szczegołowym powiększeniu, dokładny obraz płatów mózgu, móżdzku z przybliżeniem motyla, dokładny obraz przedsionków i komór serca, szczegółowy pomiar narządów wewnętrzych choćby takich jak nerki oczywiście z przeplywami naczyniowymi, długość kości obojczykowej, dzięki tej oststnej sprawdzana jest struktura kośca i wiek płodu. USG 2D pobite na głowe przy takiej dioagnostyce obrazowej
Oczywiście wykluczenie podstawowych wad rozwojowych (te się wykonuje do 13 tc w pierwdszym USG genetycznym, drugie między 22 a 24 tc)
Znam przypadek, bo pracowałam przez chwile w rejestracji kliniki, która prowadziła USG genetycze, że u dziecka wykryto wadę serca. Maleństwo zostało zoperowane w Warszawie w życiu płodowym-urodziło się zdrowe, a tak to nie wiadomo czy by przeżyło.
Ja osobiście robiłam dwa razy USG 3D 4D i mam porównaie do 2D, moim zdaniem to słusznie wydane pioeniądze. Ale oczywiście każdy ma swoje przekonania
Pozdrawiam
- monami
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- ♥ Zuzia-30.08.2010 ♥
no i taki ogólny obraz dziecka ma lekarz - widzi, czy coś jest nie tak, czy raczej wszystko ok.
- Kathi
- Wylogowany
- budujemy zdania
- eash
- Autor
- Wylogowany
- rozmowna
- eash
- Autor
- Wylogowany
- rozmowna
- kasia86
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Gosia
- Wylogowany
- rozmowna
- Maja nasze największe szczęście 16.08.2010r.
- Kathi
- Wylogowany
- budujemy zdania
- eash
- Autor
- Wylogowany
- rozmowna
- kasia86
- Wylogowany
- budujemy zdania
niestety moja wizyta na badaniu 3d 4d nie była taka jak sobie wymazyłam...moja niunia ma głowkę schowaną już za kością łonową(czy jak to się nazywa) i na dodatek całkiem pleckami odwrócona...nie widziałam na tym usg wogule bużki ani żadnych takich fajnych ujęc...troszkę tylko nóżki,kolanko ucho..ale to trzeba się przypatrzeć...nie mógł złapać obrazu bużki więc nie drukował mi zdjęcia ale co wizyte specjalnie włącza usg to specjalne i "poluje" na jej bużke ale za nic w świecie nie chce się odwrócić...podobno już się nie odwróci i tak zostanie do porodu
mimo to że moja malutka była całkiem zasłonięta to doktor naprawdę się starał chodz troszkę ją pokazać...kazał mi się obracać to na prawy bok to na lewy to na siedząco...naprawdę czułam że zrobił wszystko co mógł żeby pokazać mi moją córeczke
więc niestety eash ale nie pochwalę ci się moim zdjęciem
może jutro na wizycie się pokaże ale raczej nie ma szans..cały czas siedzi w tym samym miejscu i nie ma zamiaru go zmienić
ale u tego samego gina to badanie robiły dwie bratowe i ich dzieci pokazały się pięknie...mają cudne filmy i słodziutkie zdjęcia
a filmów na płytce mam kilka które trwają tak hmm około minuty jeden..bo u mnie to tak było że jak udawało mu się coś wyłapać to włączał na nagrywanie troche ponagrywał i znowu próbował złapać z innej strony...na płytce mam też zdjęcia z normalnego czarnobiałego usg
tak więc frajdy dużo nie miałam ale jeśli chodzi o badanie pod innym konten czyli medycznym to badanie rewelacja..wszystko baardzo dokładnie pobadał i cały czas mówił co bada i co widzi i cały czas wiedziałam co właśnie robi
rozpisałam się trochę ale chyba napisałam wszystko co chciałam...a czy mogę tak publicznie napisać jak się nazywa gdzie przyjmuje i nr telefonu? czy napisać ci prywatną wiadomośc??
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
Kasia a w którym tyg robiłaś? koleżanka zdecydowała się, ale już było za późno (po 25 tyg)
i lekarz powiedział uczciwie, że nic nie będzie już widać. Chciałabym filmik i nie chciałabym przegapić momentu
- Kathi
- Wylogowany
- budujemy zdania
Chodzi o to że widać np. tylko buziaka, albo tylko kawałek nóżki