BezpiecznaCiaza112023

Ciąża w Irlandii a jej komplikacje!!!

13 lata 1 miesiąc temu #248664 przez Koni
Witam!
Jestem na Wyspach w Irlandii i jak w większości krajów poza Polską w Irlandii ciąże uznaje się dopiero od 12 tygodnia.
Obecnie jestem w 9 tyg. i 4 dniu ciąży w piątek dwa dni temu w pracy zaczęłam krwawić czystą czerwoną krwią bez skrzepów i bez bóli podbrzusza. Natychmiast poszłam do mojej menadżerki i ze łzami w oczach dzwoniłam do męża żeby pojechać do szpitala nawet nie myślałam o GP(lekarz rodzinny) bo byłam przerażona że właśnie tracę moje dziecko. O ile można stwierdzić to dobrze mnie potraktowali jak na warunki Irlandzkiej opieki zdrowotnej ponieważ krwawienie wystąpiło o godzinie 11 a o 12:10 już miałam zrobione USG przez położną która w pierwszej kolejności sprawdziła podpaskę stwierdzając że krwawienie wygląda na normalny okres i nie jest małe ale też nie duże i powiedziała że brak bóli w podbrzuszu i skrzepów w krwi to dobry znak. W każdym razie zrobiła USG przez brzuch ale zaznaczyła że gdyby się nie udało to zrobi dopochwowe, jednak udało się i zobaczyliśmy nasze maleństwo na USG całe i zdrowe nawet dała nam posłuchać bicia serduszka choć w Irlandii jest zasada że do 12 tyg. tego nie robią. Powiedziała też że dzidzia nie wygląda na zagrożoną choć nie widzi przyczyny krwawienia. Dzidziuś rozwija się prawidłowo i nawet był większy bo mimo iż był to 9tydz. i 2 dzień dzidzia miała wielkość 9 tyg. i 6 dnia więc biorę to za dobry znak. W każdym razie od razu dostałam tygodniowe zwolnienie z pracy i zostałam umówiona na kolejne USG które mam 2 grudnia. Mimo wszystko krwawienie ustało już o godzinie 17 tego samego dnia ale zostało brązowe plamienie które pojawia się przy podcieraniu bo na wkładce nie mam nawet plamki. Staram się być dobrej myśli jednak panicznie boje się o moje maleństwo :( Niecierpliwie czekam na kolejne USG 2 grudnia. Bardzo bym chciała żeby skończyło się to pozytywnie, niestety w Irlandii nie stosuje się żadnych leków na podtrzymanie i położna powiedziała że nawet jakby coś się działo to oni mi nie pomogą :( Dostałam do niej numer telefonu gdyby sytuacja się pogorszyła. Mam nadzieje że dotrwamy do 12 tygodnia bo wtedy się ktoś nami przejmie. Czy ktoś miał może podobną sytuacje nie koniecznie w Irlandii? Czego przyczyną może być to krwawienie?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 1 miesiąc temu #249225 przez kasiora
dokladnie mialam tak samo w ok.16 tyg ciazy, moze krwawienie bylo u mnie wieksze, krwawilam ok. 12 godz. w szpitalu dostalam leki na wstrzymanie krwawienia i zostawili mnie 2 dni, z dzieckiem bylo wszystko ok i co sie okazalo lozysko mi sie odkleilo / przesunelo (lozysko przodujace). uslyszalam to samo co ty ze nic wiecej nie zrobia ale maja nadzieje ze bedzie dobrze i do konca ciazy dostalam zwolnienie. brazowe plamienie mialam jeszcze z 2 tyg , tak jak powiedzieli mi w szpitalu ze moge miec takie plamienie bedzie to starta krew , jak bedzie czerwona odrazu na pogotowie. mieszkam w szwecji wiec tu tez nie dostaje sie tabletek na podtrzymanie, teraz sobie mysle ze to moze i lepiej bo ciaze donosilam i mam wspanialego synka :)
trzymam kciuki :) daj znac po usg czy wszystko dobrze z dzidzia :)

dla innych jestes tylko dzieckiem a dla mnie jestes calym swiatem!

13 lata 1 miesiąc temu #249583 przez Koni
kasiora ja rozmawiałam z moim Ginem w Pl dzisiaj prze telefon i wypisał mi lek Duphaston który moja mam mi wysłała powiedział że lek nie zaszkodzi dzidziusiowi a może pomóc w Polsce często się go daje kobietom na podtrzymanie ciąży (jest to hormon progesteronu). W każdym razie mama moja mu powiedziała że nie miałam żadnych bóli i nie było krwi w koło dzidziusia a maluch rozwija się prawidłowo (nawet aż nadto bo według ostatniego USG był większy o 4 dni od dnia ciąży :))ale lekarz stwierdził że bardzo dobrze to rokuje bo nie miałam objawów poronnych i tego będę się trzymać. Mnie przeraża w Irlandii to że potrafią Ci powiedzieć że oni Ci nic nie pomogą nawet jak się zgłosisz do szpitala :/ Eh ja dzisiaj miałam bardzo małe plamienie krwią ale to dosłownie kropelkę i podejrzewam że przez to że musiałam zanieść do pracy zwolnienie więc po 3 dniach leżenia zaczęłam się ruszać i może jakieś resztki mi ściekły, nie mniej jednak strach niesamowity :( Czekam niecierpliwie na piątek i na USG żeby usłyszeć że z moim maleństwem jest wszystko dobrze i bije mu serduszko innej opcji nie widzę.

Na pewno napiszę jak wypadło USG :)

13 lata 1 miesiąc temu - 13 lata 1 miesiąc temu #249601 przez justyna84
KONI ja to radzila bym ci lezec i malo sie ruszac zapewne mialas krwawienie z szyjki . Tez bylam w takiej sytuacji krwawilam strasznie ale ze mnie nic nie wylatywalo jak dojechalam do szpitala to sie okazalo na szczescie ze jest wszystko dobrze na pocieszenie dowiedzialam sie w 13 tygodniu ze bede miala syneczka az sie poplakalam ze szczescia .Tak jak kasiora miala potem przez jakis czas tez plamilam . Polezsobie dziewczyno chociaz do tego piotego grudnia bo masz raczej jak wiesz masz zagrozona ciaze i ja na twoim miejscu to bym odpoczywala jak tylko moge !!

13 lata 1 miesiąc temu #249655 przez Koni
justyna84 właśnie ze mnie poza krwią też nic nie wylatywało, żadnych skrzepów, bóli ani nic w tym stylu po prostu stałam w pracy i poczułam jakieś dziwne ciepło i mokro między nogami więc poszłam sprawdzić a tam krew :/ Mam nadzieje że u mnie też jest "blacha"(o ile taka w ogóle może być) przyczyna tym bardziej że z dzidzią wszystko było ok i cudownie się rozwija a ja nie mam żadnych bóli. Leże cały czas a zwolnienie musiałam donieść bo miałam na to 4 dni czego w ogóle nie rozumiem :( bo jak ktoś się ruszać nie powinien to i tak musi :/ Przerażona jestem tylko tym że prawdopodobnie w sobotę będę musiała wrócić do pracy bo mi się zwolnienie kończy ale to się jeszcze okaże co powiedzą na USG bo być może jeszcze mi dadzą zwolnienie.

13 lata 1 miesiąc temu #249660 przez justyna84
wiesz nie wiem jak tam ale u nas to bys dostala do konca ciazy ,nagadaj im ze ci slabo zrob wszystko zeby ci dali.Ze mnie tez polecialo jak stalam w pracy mialam identycznie . Nie martw sie bedzie dobrze tylko musisz sie oszczedzac i dbac o siebie i dzidziusia myslec pozytywnie :laugh:

13 lata 1 miesiąc temu #249941 przez Koni
Staram się myśleć pozytywnie ale to nie takie proste :/ Jak USG będzie ok to pewnie nie dostane zwolnienia ale zobaczymy w każdym razie zamierzam jej powiedzieć że jak zaczynam się poruszać to pojawiają się plamienia.

Boję się piątkowego USG :( Mam taką nadzieje że z dzidziulkiem wszystko ok.

13 lata 1 miesiąc temu #250143 przez sylka
Koni głowa do góry bedzie wszystko dobrze z maleństwm. Nie denerwuj sie bo stres napewno mu nie służy. Daj znać jak po USG. Trzymam kciuki :)

13 lata 4 tygodni temu #254685 przez Koni
USG ok a dzidzia zdrowa :) i o dziwo widziałam ginekologa w Irlandii i choć zrobił ekspresowe USG ważne że widzieliśmy nasze maleństwo na monitorze :) Od 6 dni nie ma plamień ani krwawień i mam nadzieje że już tak zostanie :D Jedyne co mnie tu wkurza to to że kazali mi wrócić do pracy i nie mam wyjścia bo nikt mi zwolnienia nie da :(

13 lata 4 tygodni temu #255075 przez kasiora
ciesze sie ze wszystko dobrze z toba i dzidzia :)
zycze zdrowka :kiss:

dla innych jestes tylko dzieckiem a dla mnie jestes calym swiatem!

13 lata 2 dni temu #270771 przez a!gusia
Koni a gdzie w Irlandii mieszkasz?ja rodzilam w sierpniu w Cork.. a na poczatku tez plamilam-nie bylo to krwawienie ale plamienie i tez bralam luteine od 8 do 18 tyg ciazy, z Polski wlasnie.. ale skoro to tylko jeden raz sie zdazylo to musi byc dobrze!wez sobie moze ten duphastron, tak jak pisalas nie zaszkodzi a moze pomoze :) ja np mialam poprosu braki lutealne i m luteina pomogla (pierwsza ciaze poronilam :( )

13 lata 2 dni temu #270840 przez Koni
a!gusia ja będę rodzić w Waterford ;) Co do duphastonu to mój Gin powiedział że skoro nic już się nie dzieje to mam nie brać :) Na razie od tamtej pory cisza a dzidzia ma się dobrze i brzuszek rośnie tak więc jestem dobrej nadziei :D

13 lata 1 dzień temu #271268 przez a!gusia
Koni pewnie ze bedzie dobrze!a w Waterfordzie mam przyjaciolke tez tam rodzila :)

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka