BezpiecznaCiaza112023

jak rozpoznać skurcze przepowiadajace poród??

14 lata 8 miesiąc temu #15924 przez becia*1980
hejka
jak mam rozpoznac ze mam skurcze przepowiadajace?
jakie to sa objawy i co sie wtedy czuje?
ja termin mam na 7 czerwca, czasem odczywam cos w rodzaju bolu skory i swedzenia na wysokosci konca macicy pod zebrami, czasem ciagnie mnie w okolicach pochwy , czasem mnie boli podbrzuszek jakby na okres, czasem mam uczucie takiego cignacego kamienia na brzuchu i twardego brzucha, ale poza tym ze tylko bol odczuwam kiedy mnie swedzi brzuch i mnie boli jak sie drapie w tym miescu, oraz tego kiedy mnie boli podbrzusze to nie czuje bolu i jakis regularnosci czy tez nie i nie wiem czy umiem rozpoznac czy ta sa skurcze a juz tym bardziej je jakos liczyc i mierzyc.
moze mi ktos pomoze?
nie mam doswiadczenia choc to bedzie moj drugi porod, bo z corka nie mialam zadnych objawow a do dnia porodu, dokladnie dzien po terminie odeszly mi wody ale skurcze pojawialy sie dopiero po 2 godzinach, poza tym juz nie pamietam bylo to 4 lata temu, wiem tylko ze mialam takie skurcze ze sie zwijalam i jeczalam z bolu a teraz to sama nie wiem kiedy powinnam w razie czego jechac do szpitala.
wiem tylko ze brzuszek mi sie obnizyl juz. poza tym maluch jest juz na tyle duzy i nei ma miejsca ze czasem nawet jak sie rusza to sprawia mi bol brzucha tymi niektorymi swoimi ruchami, bo sie macica wtedy jeszcze gorzej rozciaga. mam duzo wod polodowych i brzuchol ogromny 112cm obwod a do tego 20kg wagi na plusie (z corcia poprzednio 30kg).
pomozcie , poradzcie jak to bylo u was co czulyscie, co to sa te skurcze i jak je rozpoznac??

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 8 miesiąc temu #15925 przez natmur11
ja szczerze mowiac spotkalam sie z roznymi opiniami na ten temat. jednym twardnieje brzuch innych dodatkowo boli, gdzies czytalam ze bol kregoslupa tez moze przepowiadac porod. Ja mam wrazenie tak jakby mnie ciagnelo w podbrzuszu, brzuch mi twardnieje i do najprzyjemniejszych to nie nalezy, wydaje mi sie ze to wlasnie sa skurcze przepowiadajace. ale moja opinia sie nie sugeruj bo to moja pierwsza ciaza dodatkowo prowadze ja w uk a tu niestety ograniczaja dostep do badan typu ktg wiec czy to skurcze dowiem sie zapewne jak odejda mi wody i trafie do szpitala.

14 lata 8 miesiąc temu #15929 przez alaq
hej
jak masz termin na 7 czerwca to nie są to skurcze przepowiadające (te prawdziwe), po prostu już blisko do porodu i organizm powoli się przygotowuje do tego.
Na pewno rozpoznasz te prawdziwe skurcze - ja miałam tak, że 3 noce z rzędu nie spałam, bo zwijałam się z bólu. Bolał mnie brzuch jak na okres i do tego taki przeszywający ból w okolicy kręgosłupa promieniujący na cały brzuch. Wody mi nie odeszły. Te skurcze miałam co 10 minut a później co 5. Także nie martw się, że nie rozpoznasz skurczów, jesteś kobietą i twój organizm da ci znać kiedy się zacznie:)
Pozdrawiam:)

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=7073
http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=13274

14 lata 8 miesiąc temu #15940 przez Manga
Skurcze poczułam dzień przed porodem, było to takie uczucie, że wiedziałam, iż to jest to. Odczuwałam taki dziwny ból krzyża (a nie brzucha).
W nocy zaczęły pojawiać się regularnie (co 10, potem 8 minut) - prawie w ogóle nie spałam tylko notowałam godziny ;)

Rano wyprawa do szpitala i urodziłam.

14 lata 8 miesiąc temu #16065 przez alaq
to Manga miałaś fajnie, że od razu urodziłaś:) Mnie 2 razy do domu odsyłali ze szpitala, bo ich zdaniem "nie wygląda Pani na rodzącą". Położna wstrzyknęła mi tylko nospe i zadowolona a ja ledwo żyłam z tymi bólami. Ale za 3 razem mąż się postawił i stanowczo im powiedział, że nigdzie się nie wybieramy, że mam być przyjęta na oddział i tyle. Już nie wspomnę o tym przedpotopowym urządzeniu do robienia KTG, które wcale nie wykrywało moich skurczów macicy nawet 15 minut przed samym porodem! To dopiero ciekawostka medyczna:))

14 lata 8 miesiąc temu #16084 przez Agnieszka
dobry temat! sama ja też się zastanawiałam jakie to będą te skurcze przepowiadające, czytałam o tym w książkach, ale u mnie nie było niczego takeigo; ja po prostu dostałam pierwszy skurcz, ale jeszcze czekałam w domu dla pewności że będą się powtarzać, no i po 3 godzinach od tego pierwszego już była ze mną niunia:)
tak że alaq ma rację, na pewno rozpoznasz skurcze i będziesz wiedziała że to już akurat są te, nie martw się

Alicja ma już 16 ząbków :))

14 lata 8 miesiąc temu #16103 przez Manga
alaq napisał:

to Manga miałaś fajnie, że od razu urodziłaś:)

No niezupełnie ;) Przy ostatnim wpisie na forum zapomniałam dodać jedno istotne słowo wieczorem - czyli miało być napisane: Rano wyprawa do szpitala, a wieczorem urodziłam ;)

Ale Twoje Alaq przeprawy były rzeczywiście ciekawe. Ach te polskie szpitale...

14 lata 8 miesiąc temu #16136 przez alaq
no właśnie, te polskie szpitale - tylko czekają aż im się da w łapę.
A z innej beczki Manga - wszystkiego najlepszego dla Twojego maluszka :) Niech się zdrowo chowa:)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka