BezpiecznaCiaza112023

Który tydzień ciązy?

13 lata 1 miesiąc temu #236765 przez An83
Witam,

Mam pytanie odnośnie tygodnia ciąży.
Ostatni okres miałam 27.09, do zapłodnienia doszlo kolo 8,9,10.10, kolejny okres powinnam dostac 24.10 (mam dosc regularne) Wg wyliczen "kalkulatorow internetowych" z ktorych korzystalam zanim dotarlam do ginekologa wyszlo by ze dzis jestem w 7 tygodniu, tymczasem ginekolog na poczatku tygodnia (we wtorek 8.11 bylam) powiedzial ze to 6 tydzien.
Jak w koncu jest? jak mam to liczyc?

Drugie pytanie :) Wlasnie dlatego zalezy mi zeby dokladnie wiedziec w ktorym tygodniu jestem: widzialam na usg bijace serduszko :) wszystko ok, tylko małe ma 2 mm - czy to nie za malo na 6 (7?) tydzien?

Prosze o odpowiedz

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 1 miesiąc temu #236869 przez Emme
Początek ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki licząc, że ciaża trwa 40 tygodni. Wg kalkulatorów dokładnie wychodzi tak jak mówi lekarz. Poza tym to wg wielkości jajeczka/zarodka/płodu oblicza się wiek ciąży a nie odwrotnie. Nie masz się czym martwić. najlepiej za jakiś czas kiedy już będziesz znała bardziej prawdopodobną datę porodu obliczać tygodnie i tego się trzymać.

13 lata 1 miesiąc temu #236891 przez hanyap
Przewidywany termin porodu oblicza się tzw Regułą Naegelego

Pierwszy dzień ostatniej miesiączki – 3 miesiące + 7 dni + rok +/- X dni
gdzie liczba X określa, o ile dni długość danego cyklu różni się od 28 dni. czyli jezeli masz cykl np 30 dniowy to +2 :)

lub

według dnia zaplodnienia - jesli wiesz kiedy do niego doszło

Termin poczęcia – 7 dni – 3 miesiące + 1 rok.

Życzę powodzenia www.zapytajpolozna.pl/components/com_kun.../emoticons/blink.png

13 lata 1 miesiąc temu #236908 przez masuska
Jesteś w 6tym tygodniu i 4 dniu, czyli w czwartym przyjmująć że od 27.09 jest pierwszym tygodniem ciąży. A tak poza nawiasem, dokładnie rok temu miałam identycznie, ostatnia miesiączka 27.09 owu 9.10 lub 10.10, spodziewana kolejna 24.10 a termin porodu 4.07. Ale że teraz będzie przestępny to pewnie masz na 3.07:)

Pozdrawiam

13 lata 1 miesiąc temu #236916 przez An83
" Poza tym to wg wielkości jajeczka/zarodka/płodu oblicza się wiek ciąży a nie odwrotnie " o tego nie wiedzialam :)

Dziękuję Wam za odpowiedzi :)

Czyli 6 tydzien i 4 dzien? Tak, termin mi lekarz mniejwiecej podal na 3.07 :)

Masuska :) i teraz masz juz kilkumiesiecznego dzidziusia :) Mam nadzieje ze u mnie bedzie dobrze i tez o tej porze za rok bede mamą :)
Poki co od tygodnia mam mdlosci :P popoludniami spie bo nie mam sil, dopiero od tygodnia a ja sie czuje jakby miesiac juz minął!

13 lata 3 tygodni temu #248670 przez Koni
To ja tak zapytam niby jestem w 9 tyg. 4 dniu a dzidzia jest o 4 dni większa bo USG miałam w 9 tygodniu i 2 dniu a dzidzia wielkością była na 9 tydzień i 6 dzień a moje pytanie jest takie jeżeli z przodu jest 9 a później kilka dni to to już jest 10 tydzień czy dalej 9?

13 lata 3 tygodni temu #248676 przez hanyap
Liczy się zawsze skończony tydzień ciąży czyli to dalej jest 9. natomiast usg zalezy od wilekosci zarodka/płodu ( sa przyjete średnie wartości pewnch wymiarów na poszczególnym etapie rozwoju, czyli oga byc rożnice bo dzidzia może być jak każdy człowiek troche wieksza lub mniejszaniż rówieśnicy,) ale bierze się tez pod uwage rózne etapy rozwojowe jak np bicie serduszka.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka