BezpiecznaCiaza112023

kiedy isc do lekarza oraz inne watpliwosci

14 lata 3 tygodni temu #51750 przez lzabela
od jakichs kilku miesiecy staramy sie z mezem o dziecko. co miesiac przed miesiaczka robilam sobie testy i tydzien temu wyszedl mi plus. test powtorzylam i nadal mam jakies dziwne watpliwosci czy oby napewno wykonalam go dobrze.

i tu wlasnie pojawia sie moj problem poniewaz mieszkam w uk i tu ciaze traktuje sie chyba troche inaczej niz w polsce. na stronach internetowych przeczytalam ze praktycznie teraz (zaczal mi sie prawdopodobnie 6 tydzien ciazy) nie mam czego isc do lekaza bo takie badanie jak usg przeprowadza sie ok 12 tygodnia i wtedy rowniez potwierdza sie ciaze.
jednym z niepokojacych mnie objawow jakie mam jest bol w podbrzuszu ktory towarzyszy mi juz od ponad tygodnia i czasem jest bardzo silny. czy mimo wszystko moge probowac moich sil i jakims cudem starac sie o zbadanie mnie teraz?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 3 tygodni temu #51753 przez martela89
Ból podbrzusza podobny do miesiączkowego czasami towarzyszy do 3 miesiąca.

14 lata 3 tygodni temu #51754 przez natmur11
Izabela ja tez rodzilam w uk. idz do gp powiedz o swoich przypuszczeniach ona powinna skierowac cie na probe ciazowa wtedy umawiaja cie z midwife i one kieruja cie na usg chyba miedzy 10-12 tyg. nie pamietam dokladnie ale polozne na pierwszej wizycie wszystko ci wyjasnia, pobiaoa krew zrobia wywiad srodowiskowy o tobie i partnerze. ja tam mialam. jak masz pytania pisz:)

14 lata 3 tygodni temu #51757 przez lzabela
dziekuje bardzo za szybka odpowiedz.

o bolach podobnych do tych miesiaczkowych slyszalam ze moga wystepowac ale moj jest calkowicie inny - przynajmniej tak mi sie wydaje. podczas okresu boli mnie z lewej strony podbrzusza. teraz natomiast jest to srodek podbrzusza czasami rowniez lewa i prawa strona, a i bol sie rozni. z tego co obserwuje jest duza roznica miedzy tym podczas miesiaczki a teraz. dlatego tez sie martwie ze moze byc cos nie tak.

14 lata 3 tygodni temu #51758 przez _aga86_
Ja tez rodzilam w UK. No niestety jest tak jak piszesz lekarz, a raczej polozna przyjmie Ci miedzy 10, a 12 tyg. No i o ginekologu nie masz co marzyc (chyba, ze beda do tego wskazania). Usg wykonuja w szpitalach. Ja chodzilam panstwowo do poloznej, a prywatnie do polskiego ginekologa. Jesli sie obawiasz, ze cos moze byc nie tak idz prywatnie, bo panstwowo jeszcze przez pare tyg. nie masz szans. Niestety takie sa realia w UK.

14 lata 3 tygodni temu #51762 przez natmur11
aga masz racje... ja bym poszukala prywatnie jakiegos ginekologa. mi po porodzie wydawalo sie ze jakis guz mi sie zrobil w pochwie i zamiast giniekologa zobaczylam mojego lekarza gp;/

14 lata 3 tygodni temu #51766 przez lzabela
w takim razie jezeli zdecyduje sie na wizyte w prywatnym gabinecie z jakiego lepiej skorzystac? tu w uk? czy moze lepiej pojechac na kilka dni do polski i tam sie zbadac?

14 lata 3 tygodni temu #51767 przez _aga86_
Nie wiem z jakiej czesci Uk jestes, ale jesli masz niedaleko do Londynu mioge podac Ci namiary do ginekologa, ktory prowadzil moja ciaze. Z tym, ze ma on swoj gabinet niedaleko stadionu Wembley. Jesli to niedaleko Ciebie daj znac.

14 lata 3 tygodni temu #51768 przez lzabela
niestety nie. :(
mieszkam w malej miejscowosci niedaleko Dundee.
ale dziekuje bardzo za chec pomocy.

14 lata 3 tygodni temu #51773 przez _aga86_
To moze wpisz w wyszukiwarke pewnie znajdziesz jakiegos w UK Polakow jest pelno :) No tylko to nie to samo co z "polecenia", bo na roznych specjalistow mozna trafic. Trzymam kciuki. Ale chyba lepiej nie leciec specjalnie do PL zwlaszcza, ze nie czujesz sie zbyt dobrze. Cisnienie roznie moze wplynac na plod- jesli jest wszystko ok. to latanie nie zaszkodzi, ale lepiej przedtem skonsultowac sie z lekarzem.

14 lata 3 tygodni temu #51845 przez natmur11
chyba do 10 tyg ciazy nie powinno sie latac. z tym ze ja bylam w polsce w 2-4 tyg ciazy o tym nie wiedzac i bylo wszystko ok

14 lata 3 tygodni temu #52761 przez lzabela
dzis w koncu udalo mi sie zapisac do lekarza :)
doktor po wysluchaniu tego co mam do powiedzenia stwierdzil ze na 90% jestem w ciazy ale lepiej sie upewnic i zrobic test. tak wiec juz za chwile wybieram sie ponownie zeby dostarczyc moja probke.

tak jak mowilyscie o jakichkolwiek usg bedzie mowa z midwife czyli za kilka tygodni. zaczelam wiec poszukiwania jakichs prywatnych ginekologow w mojej okolicy. na jednej stronce byl rowniez cennik po ktorym mam mieszane uczucia.
czy to mozliwe ze ultrasound scan kosztuje od £200 do £300? <?!>
jak dla mnie ta cena jest z kosmosu.

14 lata 3 tygodni temu #52774 przez natmur11
tak izabela moze tyle kosztowac. ja najblizszego ginekologa polskiego znalazlam w dublinie czyli 2 godz drogi autem od mojego domu a ja ledwo 15 min w pociagu wytrzymywalam wiec nie wybieralam sie, na szczescie moja ciaza przebiegala prawidlowo wiec zaspokoilam sie wizyta w polsce u ginekologa.

14 lata 3 tygodni temu #52794 przez _aga86_
Izabela to jest kosmiczna cena!!! Ja u bardzo dobrego lekarza w Londynie placilam 70funtow za wizyte wliczone w to bylo badanie ginekologiczne i usg. Za 4d placilam chyba dodatkowo 70 funtow (nie pamietam dokladnie, ale cos kolo tego). W mojej okolicy prywatni ginekolodzy przyjmuja za 60£.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka