- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- proszę odpowiedzieć na pytania
proszę odpowiedzieć na pytania
- 19perfect25
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
Na początek mam parę dziwnych a zarazem prostych pytań, o t,o i one;
1. Mężczyzna przed wtryskiem a podczas stosunku wytwarza bezbarwna ciecz, słyszałam także, że zawiera śladowe ilości plemniki. Czy można zajść w ciążę przez tę substancję, jeśli nie doszło do wytrysku spermy?
2. Jeśli kobieta po każdym stosunku ma okres, normalny mimo iż nie regularny od wielu lat, to czy podczas ciąży może również pojawić się normalnie? Ile miesięcy przy byciu w ciąży można mieć okres i jak go rozróżniać od normalnego?
3. U osoby z okresem nieregularnym jak obliczyć dni nie płodne? Są one wtedy tydzień przed czy po okresie?
4. Czy tabletki antykoncepcyjne mogą spowodować bezpłodność lub być powodem uszkodzenia dziecka? Jakie są inne skutki uboczne?
Proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Asia K
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 35
[img/] Mam 21 lat i ostatnio zdałam sobie sprawę, że mimo iż współżyje z partnerem to nie mam pojęcia o najważniejszych sprawach, dlatego piszę tu by pogłębiać swoją wiedzę.
Na początek mam parę dziwnych a zarazem prostych pytań, o t,o i one;
1. Mężczyzna przed wtryskiem a podczas stosunku wytwarza bezbarwna ciecz, słyszałam także, że zawiera śladowe ilości plemniki. Czy można zajść w ciążę przez tę substancję, jeśli nie doszło do wytrysku spermy?
2. Jeśli kobieta po każdym stosunku ma okres, normalny mimo iż nie regularny od wielu lat, to czy podczas ciąży może również pojawić się normalnie? Ile miesięcy przy byciu w ciąży można mieć okres i jak go rozróżniać od normalnego?
3. U osoby z okresem nieregularnym jak obliczyć dni nie płodne? Są one wtedy tydzień przed czy po okresie?
4. Czy tabletki antykoncepcyjne mogą spowodować bezpłodność lub być powodem uszkodzenia dziecka? Jakie są inne skutki uboczne?
Proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam
1. tak ciecz ta zawiera śladowe ilosci plemników i moze dojsc do zaplodnienia;
2, tak moze pojawic sie krwawienie, nie jest to jednak okres a powód rozrastajacej sie macicy. U niektórych kobiet sie to zdaza i myla z okresem poniewaz krwawienie to zwykle pojhawia sie w czasie gdy mialo sie dostas @. Jak długo mozna mylic to krwawienie z okresem? To zalezy od kobiety
3. w kobiety z nieregularnym okresem bardzo trudno jest okreslic dni plodne i nieplodne. Kazda kobieta to indywidualny oragnizm który musi ona sama poobserwowac i zbadac. Generalnie jak sie ma nieregularne cykle to bardzo trudno jest obliczyc "na kalkulatorze" dzien owulacji a tym samym dni plodne
4. niegdy niebralam tabletek tak wiec w tym temacie niewiele mam do powiedzenia
- kristi*
- Wylogowany
- gadatliwa
- marcowa Lutówka :P
- Otrzymane podziękowania: 12
Po okresie jest faza folikularna - o różnej długości w zależności od różnych czynników typu stres lub przemęczenie, po tej fazie jest okres płodny i tu pojawia się śluz. Następnie jest faza lutealna- trwa przeważnie 14 dni i nigdy się nie zmienia.
4. też nigdy nie brałam, ale słyszałam że po kilku latach brania mogą spowodować bezpłodność, choć tez słyszałam, że to po tabletkach najczęściej są ciąże mnogie.