BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 5 miesiąc temu #465575 przez gabilee
anoda moze akurat ciebie los obdarzy takim prezentem i beda blizniaki :*

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 5 miesiąc temu #465582 przez anoda89
Fajnie by było :). Chociaż czuję że będę mieć 3 synów, zawsze tak myślałam i przed ciążą mówiłam że będę miała pierwszego syna i tak było.

12 lata 5 miesiąc temu #465593 przez princess
Anoda, są środki, które zwiększają prawdopodobieństwo poczęcia bliźniąt, słyszałam, że tabletki wywołujące owulację pobudzają jajniki i mogą dwa na raz wyrzucać komórki jajowe. Moim zdaniem warto tą sprawę omówić z ginem. Czas oczekiwania szybko Ci zleci. Ja musiałam czekać pół roku po stracie, moje wyniki musiały wrócić do normy. Myślałam, że to cała wieczność. Jednak los się do mnie uśmiechnął i już po 3 miesiącach mogliśmy zacząć starania. A i czas oczekiwania zleciał mi szybko, jak w końcu minął to aż się przestraszyłam, że to już, że mogę się już starać o kolejne dzieciątko. Siostra mojej mamy straciła córeczkę w 5 miesiącu ciąży, kolejna ciąża okazała się być bliźniaczą (jednojajowce) i teraz po świecie chodzą dwie identyczne, zdrowe dziewczynki Zosia i Marysia :) Szczerze mówiąc, to dopiero niedawno zaczęłam je rozróżniać :) Kolejna ciąża na pewno będzie dla Ciebie wielką radością i ukojeniem smutków, ale nigdy się nie zapomni o pierwszym dziecku. Ja też pamiętam o swojej pierwszej kruszynce, wspominamy ją z M, od czasu do czasu czytam piękny wiersz o Aniołku, popłaczę sobie, ale wiem, że maleństwo jest w najlepszym miejscu i niczego mu nie brakuje :kiss:

12 lata 5 miesiąc temu #465597 przez michasia
Princess na jedno by mi wyszło przy tym prenatal clasic, bo teraz biorę femibion, a dodatkowo Tardyferon (żelazo) i magnez+B6. Ja przewaznie biorę wszystkie tabletki przed snem, ale chyba rzeczywiście lepiej brać osobno, więc zacznę witaminy brać do obiadu, a żelazo po kolacji:)
To Ci babka powiedział w aptece. Mi mama mówiła, bym się nie zdziwiła. Co do zaparć, to też słyszałam, ale na początku ciąży miałam wyjątkową regularność, a wcześniej czasem raz na kilka dni...później znów jakoś rzadziej, a teraz od kiedy mam żelazo, to znów nie ma problemu.
Andzia, powodzenia na wizycie, ładny brzusio:)
Gabilee dla nas ślub był ważny ze wzg kościelnych, a o białej sukni marzyłam od dziecka, do komunii niestety wprowadzili u nas alby, więc nie miałam, ale od dziecka zatrzymywałam się przed wystawami z sukniami:) Zresztą nadal lubię oglądać:)
Ogólnie to rzeczywiście dla dziecka i spraw takich cywilnych łatwiej mieć ślub, bo to wiele upraszcza, ale np. dziwi mnie to w niektórych, że biorą ślub kościelny, jeśli wiara dla nich nie ma znaczenia. Jakbym nie była wierząca, to bym nie brała kościelnego. Dużo ludzi się rozwodzi, wiążą się później z kimś, dla kogo ślub kościelny jest ważny, i nie można go wziąć, bo wcześniej się brało kościelny, dla rodziny, ale białej sukni i w ogóle.
Wczoraj się dowiedziałam, że koleżanka z pracy się rozwodzi, bo ją mąż zdradził. Ona ma 23 lata, mają 1,5roczną córkę. W wieku kiedy inni nie myślą jeszcze o ślubie, inni już dawno po rozwodzie. Mój tata zostawił mamę po 20 latach małżeństwa..., niby "kryzys wieku średniego", ale jak po tylu latach można przejść obok kogoś i udawać, że się go nie zna, po tylu wspólnych chwilach.
Jest dużo dziwnych przypadków, ale chyba takie śluby dlatego, że dziecko w drodze są najgorsze, jeśli chodzi o przyszłość. Choć rodzice moich chrześniaków "wpadli" tak po 2-3 miesiącach znajomości, po pół roku byli małżeństwem, teraz mają 4 dziecko w drodze, są spięcia, ale się jakoś dogadują:)
Oczywiście, żeby nikt nie pomyślał, że się tu na forum do kogoś odnoszę, oczywiście pisze co mi w głowie siedzi i nie mam nic do nikogo-tak asekuracyjnie pisze, bo czasem sobie ktoś coś pomyśli:)

Zjadłam kinder maxi king i mała ładnie kopie:)

12 lata 5 miesiąc temu #465599 przez Pliszka
gabilee, dziękuję :)

co do tych bliźniaków, to ja też bardzo chciałam i na pierwszym usg się dopytywałam czy czasem nie ma dwóch serduszek. Pani doktor powiedziała, ze jest jedno i żebym się cieszyła, bo ciąże bliźniacze to jednak ciąże wysokiego ryzyka. Ciężko je donosić do końca :( Moja znajoma kilka tygodni temu urodziła dwóch chłopców, nie wiem który to był tydzień, ale ważą po kilogramie, leżą w inkubatorkach :(

12 lata 5 miesiąc temu #465605 przez Satine0
Hej dziewczynki :)

U mnie od rana pada, zimno, wieje, szaro...jesień! :)
Ja ostatnio zasnąć nie mogę tak intensywnie myślę o porodzie. Muszę do ciotki się przejść bo akurat jest położną w szpitalu naszym. Trzeba się o wszystko wypytać...ale znając moje szczęście to i tak mnie pokroją i jeszcze małą przenoszę. Jak trafiłam do szpitala w tamtej ciąży to dawali mi tabletki dopochwowo żebym sama "urodziła" to co we mnie było...ale dupa. Nic na mnie nie działało. Moja szyjka ani drgnęła. Tak więc... ale zobaczymy :)

12 lata 5 miesiąc temu #465615 przez michasia
Ja po poronieniu sama się łatwo oczyściłam.
Satine, to masz fajnie, jak ciocia położna.
A bliźniaków bym nie chciała, zastanawiam się czasem co ja z jednym dzieckiem zrobię a co dopiero jak 2 płacze, 2 chce na nocnik, i 2 talerze ze stołu zacznie zrzucać z jedzeniem... Może kiedyś tak, ale jako pierwsze dzieci, to wolę liczne pojedyńczą:D
Kurcze...zaraz 12, a ja zdążyłam się tylko ubrać i pościelić łóżko, wykąpać psa i zjeść śniadanie. Napisze do kuzynki czy by ze mną na ta aktywną mamę nie poszła, bo tam będzie przerwa i w ogóle. Jeszcze jest brata dziewczyna, ale napisała, że ma męczący dzień w szkole,a el jeszcze tak po 15.00 się do niej odezwę.

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #465616 przez dominia
tu jest buziaczek Igora z tamtego usg bo teraz przytulal sie twarza do mamusi :)

a tu sprzęt mojego syna :) siuuuuuusiak :lol:
Załączniki:

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #465618 przez natalka
U mnie też pada, pranie nie chce mi schnąć w pralni, nudzę się sama dzisiaj jestem w domu
Anoda trzymam kciuki, jesteś dzielną dziewczyną, pisz do nas postaramy się wesprzeć Ciebie :kiss:

*23.01.2012 ANIOŁEK

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #465626 przez [email protected]
Hej,od 5 mały kopie i nie da spać a moje cisnienie 83 na 65 i jest ok ale puls mnie wkurza bo 100 i czuje kołatanie.
Madlen bardzo ładnie wyglądasz,a te kg idą w brzuszek,fajnie
Pliszka też pieknie wyglądasz :) dzieki że napisałaś o znieczuleniu,ja chce urodzic bez ale szczerze wolała bym żeby było w szpitalu zewnątrz oponowe tak na wszelki wypadek,moja siostra poszła rodzic z nastawieniem że urodzi bez ale po kilku godz błagała o znieczulenie i mieli w szpitalu ale było już za pózno

12 lata 5 miesiąc temu #465632 przez princess
Michasia mam takie samo zdanie na temat ślubów. Jeśli ktoś nie chodzi do kościoła, nie jest wierzący itp. to nie powinien przyjmować sakramentu małżeństwa. Moja przyjaciółka będąc panną związała się z facetem, który rozwiódł się z żoną, z którą brał ślub kościelny. Przyjaciółka bardzo ubolewa nad tym faktem, że nie może wziąć z nim ślubu kościelnego, że żyje tak jakby w grzechu (choć on jest jej jedynym mężczyzną w życiu) i nie może przystępować do komunii.

Satine czemu określiłaś dziecko wyrazem "to" ...

A do mnie jedzie kumpela ze szkolnej ławy, spóźnione urodzinowe odwiedziny :)

12 lata 5 miesiąc temu #465634 przez dominia
Ciekawe jak tam Jadzia u diabetologa, mam nadzieję, że wszystko bedzie ok z tym jej cukrem :)

co do bliźniaków, jak się ma dzieci, które mają między sobą 2 lata różnicy to też potrafią razem płakać, chcieć dwa nocniki w jednym czasie i obrzucać się jedzeniem :)

12 lata 5 miesiąc temu #465635 przez Satine0
Tam dziecka nie było...

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #465642 przez [email protected]
Anoda moja blizna zaczyna sie rozłazic i swedzi,gin mnie opieprzył bo kapnął sie że nie smaruje i teraz mam,a już tak ładnie wyglądała,lepiej smaruj,chyba po 6 tyg już można,mocno ściskam :)

Teraz mam 116na76 a puls 108 a mały nie spi od 5 rano,kawy nie piłam,dziwne

Może kogos zainteresuje odparzona pupa blog.zapytajpolozna.pl/niemowlak/odparzo...noworodka-co-zrobic/

12 lata 5 miesiąc temu #465813 przez Paulaaa
Hej brzuszki :)

Czytałam Was rano trochę, ale jakoś nie miałam weny coby się odezwać.
Pospałyśmy z Oli do 9.40 i jakoś nie mogłam się ogarnąć z rana. Jednak takie długie spanie mi nie służy.

Byłyśmy na zakupach. Posprzątałyśmy, pranko się pierze, obiad piecze. :)

Satine wózek dojechał? Jak już będziesz go miała to wstaw foty i napisz jak wrażenia. :)

Co do blizny po cc. Moja jest ładna i blada. Ale to juz cztery lata po porodzie. Teraz mnie strasznie ciągnie. Aż nie mogę się wyprostować czasami. Muszę ginowi pow. w Środę.

Miłego dnia. :)

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka