BezpiecznaCiaza112023

Mamy Kwietniowe 2013

11 lata 9 miesiąc temu #595188 przez Suzi
a u mnie w znanym stołecznym szpitalu nic nie dają, więc wszystko trzeba wziąć swoje :P
Na wyjście też rozmyślałam o zestawie, ale póki co zima w pełni a mam WIELKĄ nadzieję, że będziemy rodzic i wychodzić już w innych okolicznościach przyrody.
Ja dla maluszka na początek i niezależnie od pogody planuje bodziaki tylko z długim rękawkiem i na to pajac lub kaftanik + śpiochy. Ogólnie jest zasada, ze maluch musi mieć na sobie o jedną warstwę więcej niz my, bo po pierwsze - przychodzi na świat z "ciepłych krajów", gdzie miał stałą temperaturę minimum 36.6, a my tu zaledwie....., no każdy widzi ile, poza tym my się stale ruszamy, cos robimy a on biedak tylko leży więc siłą rzeczy aż tak bardzo sobie sam temperatury nie podniesie. Dla dziecka oprócz innych szoków, podstawowym jest szok termiczny. a już wyjście na dwór to szok szoków, więc myślę, ze trzeba to wziac pod uwagę, liczę na to że w kwietniu juz będzie cieplej, ale lata to raczej nie bedzie, i dla nas ciepło to będzie już 10 - 15 stopni a dla maluszka to Arktyka

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #595193 przez agat
Niektóre z was piszą o rożku na wyjście ze szpitala. Ale chyba się go z fotelikiem połączyć nie da? :P

11 lata 9 miesiąc temu #595201 przez ilonah
U mnie w szpitalu również zapewniają maluchom ciuszki ( oprócz czapeczki i niedrapek) więc tylko na wyjście przygotowałam dla małej body z długim rękawem+ pajac + kombinezon polarkowy i jeszcze kocyk. Ciuchy dla małej mąż ma przygotowane w dwóch rozmiarach 56 i 62 bo oboje jesteśmy duzi więc różnie może być :blink:

11 lata 9 miesiąc temu #595225 przez Magdalena9t
Proszę bardzo creatura :laugh:

11 lata 9 miesiąc temu #595228 przez Magdalena9t
agat bo właśnie ja nie wiem co dokładnie brać,wezmę i rożek i jakiś kocyk, jakoś damy radę :blink:

Ciekawe jaki mój synek będzie duży :unsure: :)

Ja tu myślałam ,że wiosna przyjdzie,że więcej śniegu nie będzie a tu lipa :angry: wieczorem mają być opady w mojej okolicy :dry: :(

11 lata 9 miesiąc temu #595236 przez Dave
ja mysle,ze kocyk w zupelnosci wystarczy.

Aniołek - tak maleńki i tak ważny!

11 lata 9 miesiąc temu #595256 przez malwinsien
dave u mnie zmiana daty porodu na 15 kwietnia, lekarz dzisiaj powiedział, że jednak według OM :(

11 lata 9 miesiąc temu #595291 przez Anabelle
Suzi napisał:

Ponadto kwestia chusteczek nawilzanych - ja bym nie używała... poczytajcie styczniówki i lutówki - gremialnie rezygnują z tego wynalazku, zdecydowana mniejszość dzieci je toleruje, większość się uczula, poza tym wg mnie najlepszym sposobem i najszybszym na pozbycie się np kupki z ciałka dziecka jest po prostu włożenie go odpowiednią częścią ciała pod kran i spłukanie, tak robiłam i tak zamierzam robić ( w szpitalach też tak robią, widziałam). Chusteczki sa dobre ale np na spacer, wyjście poza dom ale w domu NIE, tylko woda

Mam nadzieje, że Antek nie będzie miał uczulenia na chusteczki, ponieważ tutaj gdzie mieszkam od 1,5 roku, ciepła woda jest tylko wtedy, jeśli pali się w piecu. Nie będę mogła zostawiać dziecka żeby iść zapalić w piwnicy, czekać, aż nagrzeje się woda i dopiero. Co prawda pierwsze 2 tygodnie poproszę męża o pozostanie w domu, ale później niestety zimna woda w kranie więc maluszek będzie musiał korzystać z chusteczek.

agat - ja kupię chyba pare ampułek soli fizjologicznej do oczek, ale słyszałam, że równie dobrze można przemywać wodą destylowaną.

11 lata 9 miesiąc temu #595297 przez Magdalena9t
Anabelle ja mam dokładnie tak samo, mieszkam na wsi i żeby była ciepła woda to trzeba napalić w piecu, z zimę to spoko bo cały czas jest wtedy ciepła woda ale latem jak się przepala wieczorem na ciepłą wodę do kąpieli :P mam nadzieję,że mój synek nie będzie narzekał na chusteczki :silly: :blink:

11 lata 9 miesiąc temu #595330 przez Dave
malwi - wedle życzenia :)

Dzwonił kurier, że za chwilę będzie z paletą "łazienkową" - czyli kibelki i brodzik :laugh:

Załączniki:

11 lata 9 miesiąc temu #595423 przez Dave
wszystko dojechał całe :laugh:

A ja wcinam właśnie mrożone truskawki. Już mi zimno... brrrrr.....

a od jutra to chyba znów włączam opcję ograniczającą jedzenie i słodkie. Bo się nie uniosę za niedługo.

11 lata 9 miesiąc temu #595434 przez Dave
Dave napisał:

Aktualizacja listy wyprawkowej do szpitala Z FB. Jak coś dopisujecie, to nie zapomnijcie dodać nick lub imię, żebyśmy wiedziały, że coś dopisane:-)
Postaram się ogarnąć to tu i tu, żeby były te same wersje.

WYPRAWKA DO SZPITALA:

Dziecko:

- paczka pampersów newborn

- paczka chusteczek nawilżanych

- czapeczka/czapeczki

- niedrapki

- ręcznik

- pielucha tetrowa

- kremik do pupy

- mydełko/płyn do kąpieli (agat)

- smoczek (agat)

- kocyk (agat)

- duze kwadratowe płatki kosmetyczne (agat)

Mama:

- ręcznik duży

- ręcznik mały do rąk

- woda mineralna

- majty, skarpety
- majty jednorazowe lub siatkowe

- stanik do karmienia

- poduszka mała (jasiek)

- ebook

- długopis

- dokumenty !!

- wkładki laktacyjne(10 szt)

- podkłady na łóżko duże (2szt)

- podkłady Bella (opakowanie)

- podpaski duże (2opakowania)

- paputki

- koszula (2,3 szt)

- szlafrok

- papier toaletowy miękki i gruby(2rolki)

- czopki glicerynowe

- glukoza w tabletkach do ssania

- kosmetyczka – Otonisept spray, krem do twarzy, szczoteczka, pasta, grzebień, płatki Kosmet., patyczki do uszu, balsam do ust, maszynka do golenia, lusterko, grzebień, żel pod prysznic, balsam lub oliwka do ciała, krem do rąk.

- klapki pod prysznic (agat)

- Tantum Rosa (agat)

- rolka ręczników papierowych (agat)

- kubek, sztućce (agat)

- gumki, spinki do włosów lub opaska (agat)

- wkładki laktacyjne (agat)

11 lata 9 miesiąc temu #595448 przez ilonah
Już nie mogę się doczekać jak ta nasza tabelka zacznie się zapełniać :laugh:
Ja właśnie wróciłam z miasta kupiłam jeszcze jakieś pierdołki dla siebie i małej, połaziłam dosyć dużo jak na mnie i mam nadzieję, że będzie mi się dzięki temu lepiej spało. Odwiedziłam też fryzjera i podcięłam włoski i mogę się już mojej malutkiej pokazać :blink:

11 lata 9 miesiąc temu #595492 przez Dave
Ilona - to fajnie :) Po fryzjerze człowiek jakoś tak od razu inaczej na świat patrzy.

Ja czekam na męża. Ma teraz kilka dni wolnych to sobie myślę (z co z tego wyjdzie to się zobaczy, bo auto do mechanika jutro odstawiamy), że odwiedzę fryzjera i kupię co jeszcze mi potrzebne jest.

A swoją drogą, to połaziłam po forum i wieści od Agi (mam nadzieję, że nie będzie mi miała za złe, że tu o niej wspomnę).
A więc Agi jest w szpitalu na obserwacji. Ogólnie to wsio dobrze, szyjka długa choć miękka i na ktg jej 2 skurcze wyszły. Cukry szaleją jak zwariowane. No i bardzo przeżywa rozstanie z Ami. Lekarze zastanawiają się co dalej.
Więc dziewuchy trzymamy za nią kciuki :laugh: :laugh:

11 lata 9 miesiąc temu #595549 przez ilonah
Jasne, że trzymamy kciuki za Agi. Ja zmykam do łóżeczka, pooglądam jakiś filmek i mam nadzieję, że nocka minie spokojnie. Dobranoc.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka