BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)

12 lata 7 miesiąc temu #369528 przez Elwerka00
Madziu puki co nie mam zamiaru mu scinac;p ale te wloslki juz mu sie wycieraja i jasnieja;p dziekuje za te komplementy;p

Aleksander < 3

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 7 miesiąc temu #369535 przez kala321
Odruch Moro: Dziecko leżąc na plecach reaguje silnym wyprostowaniem kończyn i palców, jeżeli zbyt szybko zmienimy mu pozycję lub usłyszy hałas. Następnie wraca do wyjściowej pozycji.
Odruch Babińskiego: połaskotane w piętkę ku palcom, wyprostowuje palce i napręża je, a stopa wykrzywia się do środka. Odruch zanika do 6 miesiąca.
Odruch Rootinga: jeżeli dotkniemy policzek noworodka, odwróci on głowę w kierunku bodźca, otworzy usta i będzie chciało ssać. Odruch występuje do 3-4 miesiąca.
Odruch “chodzenia”: trzymając malucha pod pachami, podniesie on jedną nogę, wysunie ją do przodu, po czym wykona to samo drugą nogą. Wygląda to jakby chodził. Odruch występuje jakieś 2 miesiące.
Odruch chwytania: gdy położymy palec na wewnętrznej stronie dłoni dziecka, dziecko tę dłoń silnie zaciśnie tzn. chwyci. Odruch ten występuje przez 3-4 miesiące. Kiedy maluszka uniesiemy do pozycji siedzącej, nie utrzyma swojej główki, która będzie opadać do tyłu.

12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #369537 przez kala321
Noworodek kontaktuje się z nami przez skórę, więc szybko się uspokaja gdy weźmiemy go na ręce.

www.dzieciaki.net.pl/abc/rozwoj-dziecka-do-12-miesiaca-zycia/

12 lata 7 miesiąc temu #369549 przez Elwerka00
ohh dobrze ze te odruchy sa normalne bo ja niektore zaobserwowalam i zastanawialam sie czy sa ok.

A czy wasze bobasy mrucza czasem przez sen,tak jakby chrapaly,takie dziwne dzwieki wydaja?bo ja sie zastanawiam czy maly nie ma czegos z noskiem,bo czasem tak mruczy itp.

Aleksander < 3

12 lata 7 miesiąc temu #369569 przez Karola1990
Ja daję hippa rumiankową włąśnie i dziennie tak ok 1 butelki. między karmieniami ją przepajam tak po 20 -30 ml

mozliwe też że te krostki są od kocyka bo teraz tak zauważyłam że od kilku dni go nie uzywałam bo upały były.. zobaczymy jeszcze jak ją znów zaczne nakrywać czy cos się pojawi.

mała zrobiła mamie prezent i znów spała od 21 do 3:30. :P kochana córeczka

elwerka moja oprócz mruczenia jeszcze piszczy :D

12 lata 7 miesiąc temu #369585 przez Elwerka00
;D

Aleksander < 3

12 lata 7 miesiąc temu #369621 przez ewelinda83
ja sie smieje ze moja byla pieskiem w poprzednim wcieleniu bo warczy :lol:

dalismy dzisiaj herbatke rumiankowa i czekamy na efekty znikajacych krostek :) jak narazie doczekalismy sie kupki :silly:

12 lata 7 miesiąc temu #369627 przez szolrak1
elwi nie scinajjjjjjjjjjjj:D:D taki piekny chopecek czarnulek ;] a czy mi sie elwi zdaje czy on ma taka deliatnie opalona karnacje??:D boskoooooooooo

12 lata 7 miesiąc temu #369628 przez szolrak1
elwi moj maluszek mruszy pruka dyszy smieje sie krzyczy chrapie sapie w snie a nawet wrzeszczy :)

12 lata 7 miesiąc temu #369630 przez szolrak1
moje złotko nie spało od 6.00 teraz dopiero kimnał:(

kalus dobrze ze wspomninasz o odruchach:D malenki wszystkie wykonuje narazie , ktore powinien , a tak swoja droga a znacie odruch tesciowej?? ulewanie:P - taki tez powinien byc bo u mnie sie sprawdza:D ( ja sama chyba tez jestem noworodkiem:P)

:ohmy: :lol: :lol: :ohmy: :lol: :ohmy: :lol: :ohmy: :lol: :ohmy: :lol:

12 lata 7 miesiąc temu #369673 przez Elwerka00
Madzia hahaha odruch tesciowej! Nie no dobrze to ujelas! Hahahha ;D jestes niesmowita;p
Nie bede scinac wloskow malemu,a karnacje ma taka delikatnie ciemniejsza;p ja tez taka mam,i moja mama a moj brat to juz w ogole ciemny ciemne oczy wlosy czarne i uczulony na slonce.a karnacje ma jakby opalony caly rok wiec maly moze ma w niego;p

A Bruncio ma zajebiste usta;p taki dziubek z nich robi na niektorych zdjeciach;p

Aleksander < 3

12 lata 7 miesiąc temu #369689 przez szolrak1
elwi to cudnieeeeeee!!! to to bedzie najprzystojniejszy Olek w Polsce !!! uwielbiam taka karnacje i zazdroszcze rodzinko:D ja to z tych co nicole kidman jestem:P biały ser pierunie:D

bruncio ma moje usteczka:d ojj beda miały zapewne co całowac ale narazie sie nie skupiam na tym:P narazie niech mamusie całuje hihihi:d oczka uszka moje i dlonie a reszta po tatusiu;] w tym łysina heheh:D

12 lata 7 miesiąc temu #369769 przez Elwerka00
hehe to Bruncio dopiero przystojniakiem bedzie;p
Lysy?;p wloski mu urosna ;p

Aleksander < 3

12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #369776 przez iwcia
Helo kobitki

U nas problem, ostatnio jakieś 3 dni temu byliśmy z małą w poradni neonatologicznej na kontroli, a że bardzo dużo ulewa, pani doktor nakazała kupić mleko z AR czyli przeciw ulewaniu, nasza Oliwia piła wcześniej Nan i w sumie jej służyło, ładne kupki, nie było krostek itp, więc kupiliśmy też nan tylko AR, coś się jednak porobiło i od kiedy go zaczełam jej podawać, robi zielone kupki, a na buźce pojawiły się malutki krosteczki, które potem znikają i znowu się pojawiają. Właśnie wracam z apteki, kupiłam Enfamil AR przeciw ulewaniu i zobaczymy.
Karola Ty chyba też go używasz? Bo widzę że dawkowanie i porcje tutaj są dużo większe niż na bebilonie czy nanie, w sumie nasza niunia nigdy nie piła aż 170 a tutaj widze że dziecko od 1-2 miesięcy ma tyle wypijać.
Niewiem czy te zmiany mleka jej nie zaszkodzą, martwie się :( ale oby było lepiej, bo te kupki zielone to chyba nic dobrego? Zaczęła też mieć problem z bączkami, tak sobie postękuje, wcześniej tego nie było.

Co do herbatek to mamy też koperkową i rumiankową, niunia lubi i chętnie wypija zarówno pierwszą jak i drugą. Dajemy jej tak w 2 razy dziennie ale wypija jej dosyc dużo, na kupkach się nie męczy.
Śpi dobrze, jak zje około 19 to do 3 w nocy przesypia ładnie. Potem już nie śpi długo bo jakoś po 5 się budzi i ciężko żeby zasnęła.

Długo ćwiczycie z maluchem na brzuszku? Moja tego nie lubi a jak już leży to główke ma cały czas albo prosto albo w prawą stronę, w ogóle nie chce przewrócić jej na lewą :/ jak leży na pleckach to znowu ładnie operuje to w lewo to w prawo, niewiem tylko czemu na brzuszku jej nie odwraca, co prawda podnosi do góry ale nie na długo.

Mój brzuch się zmienił, pod biustem mam płaski za to na dole, tam gdzie szycie po cesarce, beznadziejnie mi zwisa :/ niewiem czy da się coś z tym zrobić.
We wtorek mamy szczepienie, już się stresuje... :/

Pozdrowienia dla wszystkich mamuś ;) ależ te nasze brzdące już rosną :D

Nasza córeczka Oliwia :) ur.11.04.2012 r. godz.22.25

12 lata 7 miesiąc temu #369829 przez ewelinda83
Moje najukochansze Sloneczko przespalo mi dzisiaj cala noc z jedna przerwa na cyca :D spala od 22.00 - 3.40 i od 4.00 do 9.00

iwcia co do mleka nie pomoge bo karmie cycem, ale wydaje mi sie ze zmiana mleka tez wplywa na samopoczucie dziecka :( ale jak dluzej bedzie miala problem z brzuszkiem i kupkami to lepiej wybierz sie znowu do lakarza.
moja tez ulewa czasami :/ i teraz juz nie wiem czy to normalne czy powinnam sie martwic ?

staraj sie jej sama przekladac glowke ( moje tez woli prawa strone )
moja nie ma problemu z trzymaniem glowki, trzyma bardzo ladnie i wysoko podnosi, przewaznie patrzy na wprost, czasami nawet uda jej sie przewrocic na plecki ( ale to nie jest jeszcze chyba postep tylko przypadek :silly: ) tyle ze moja jest starsza od waszych dzieciaczkow :) tak wiec nic sie nie martw dzieci robia codziennie duze postepy :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka