- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- Prywatne ubezpieczenie w Niemczech a poród
Prywatne ubezpieczenie w Niemczech a poród
- amaltea
-
Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
-
Mam bardzo złożone pytanie. Ostatni rok pracowałam w w holandii zaraz przy granicy niemieckiej. Od pewnego czasu z mężem mieliśmy zamiar zamieszkać w niemczech ponieważ mamy tutaj rodzine i do tej pory mieszkalismy w hotelu dla pracowników. Tak więc wziełam urlop i zaczelam szukac mieszkania, dodam tutaj że praca w holandii to praca przez posrednika bez żadnej konkretnej umowy. Zwykła praca zlecenie. Podczas szukania mieszkania okazało sie że jestem w ciąży. Z pracy musiałam natychmiast zrezygnować bo praca ciężka i balam się że strace kolejny raz ciąże. Moje pztanie jest takie czy jak teraz zamelduje się w niemczech i wykupię prywatne ubezpieczenie to ono pokryje mój poród i związane z ciążą wizyty u lekarza? Mzślałam o ubezpieczeniu w AOK. Oczywiście mój mąż będzie nadal pracował w holandii on posiada tam jakies ubezpieczenie ale tzlko erstehilfe i raczej nic więcej. Co robić? Pomocy
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- kasiunia89
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- kasiunia89
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Edyta
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- amaltea
-
Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- amaltea
-
Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- kasiunia89
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Edyta
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-

- Edyta
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- lukassen
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
Nic Pani nie będzie musiała płacić. Wystarczy zarejestrować się w niemieckim Arbeitsamt, jako bezrobotna, a ubezpieczenie otrzyma pani z automatu. Jako, że pracowała Pani w Holandii, dostanie Pani jeszcze od nich zasiłek. Będzie Pani musiała pokazać faktury od pracodawcy i już na ich podstawie urzędnik niemiecki obliczy Pani wysokość zasiłku w wysokości ok. 70% wartości miesięcznej wypłaty. Trzeba mieć przepracowane co najmniej 8 miesięcy. Potrzebny również będzie dokument z holenderskiego urzędu podatkowego, do zamówienia, którego otrzyma pani instrukcje.
Co do ubezpieczalni, pracując w Holandii musiała Pani byc ubezpieczona. Dlatego należny iść do niemieckiej AOK lub IKK, i wnieść o przeniesienia ubezpieczenia z Holandii. Również potrzebne dokumenty typu formularz e106 i potwierdzenie zameldowania w Niemczech. Dlatego można zrobić to przed wnioskiem o zasiłek w Niemczech.
Nawet w przypadku, gdy nie miała Pani ubezpieczenia w Holandii, wystarczy zarejestrować się w ubezpieczalni jako Czlonek/Mitglied i poinformować, ze to dla Arbeitsamtu. Nic Pani nie będzie musiała płacić.
Pozdrawiam