BezpiecznaCiaza112023

Ból brodawek sutkowych

13 lata 6 miesiąc temu #137217 przez Róża
Cześć dziewczyny,

Problem jak w temacie, czy macie jakieś sprawdzone sposoby na radzenie sobie z uporczywym bólem brodawek w trakcie ciąży? Ból, pieczenie, chwilami jakby palenie ogniem, wrażliwość na dotyk, kontakt z bielizną ... na szczęście nie non stop, tylko kilka razy dziennie, ale i tak nic przyjemnego ... szczególnie perfidnie działają chyba spadki temperatury, np. zimny wiatr, brr ...

Jeśli znacie jakieś metody jak sobie ulżyć będę wdzięczna :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 6 miesiąc temu #137228 przez pulpecja
miałam to samo, niestety mi nic nie pomogło :( najgorsze były właśnie zmiany temperatur, zaciskałam zęby przetrzymywałam te kilkanaście minut, bo tyle u mnie trwał taki "atak". czasami masowanie pomagało, ale niekiedy wręcz potęgowało ból :(
bądź dzielna :)

13 lata 6 miesiąc temu #137273 przez Róża
U mnie czasowo trwa podobnie, siedzę i prawie gryzę ;] próbowałam masowanie, nawilżanie, ale wydaje mi się właśnie, że jeszcze bardziej potęguje "dolegliwość" ;]
Dzięki :) a pamiętasz może na jakim etapie ciąży minęło? No chyba, że nie minęło, to też lepiej wiedzieć, jeszcze łudzę się, że z czasem przejdzie :)

13 lata 6 miesiąc temu #137276 przez madziaska
Mnie tez brodawki bola, ale raczej przy dotyku, tak same z siebie to rzadko ;) czytalam kiedys, ze sa kremy na to, ale nie pamietam jakiej nazwy, moze poszukaj w necie... Wiem, ze jak sie karmi i bola brodawki i piersi to robi sie oklad z lisci kapusty ;) ale to chyba inny problem :)

13 lata 6 miesiąc temu - 13 lata 6 miesiąc temu #137278 przez pulpecja
z tego co pamiętam - to nie bolało dopiero w III trymestrze :)

madziaska napisał:

Mnie tez brodawki bola, ale raczej przy dotyku, tak same z siebie to rzadko ;) czytalam kiedys, ze sa kremy na to, ale nie pamietam jakiej nazwy, moze poszukaj w necie... Wiem, ze jak sie karmi i bola brodawki i piersi to robi sie oklad z lisci kapusty ;) ale to chyba inny problem :)

kremy są na poranione od karmienia brodawki (np.medela czy bepanthen), a liście kapusty przykłada się w momencie zapalenia piersi wynikającego z zastoju pokarmu czy przewiania w okresie karmienia.także te sposoby do wykorzystania później :) :)

13 lata 6 miesiąc temu #137282 przez madziaska
Pulpecja dzieki za sprostowanie :) Cos tam slyszalam ;) Ale o tym kremie to czytalam, ze wlasnie na bolace piersi podczas ciazy.... Moze wynalezli cos nowego ;)

13 lata 6 miesiąc temu #137300 przez bombel779
Mnie brodawki do teraz czasem poboloewają.Szczególnie przy zmianie temp. i kontakcie z odzieżą (jak zapomnę włożyć biustonosza pod piżamę :P ) Dlatego teraz,na noc zakładam specjalny sportowy,delikatny stanik ;) Przed zmianą temp. chronią mnie dobre wkładki laktacyjne :P ;)
Jeśli planujesz karmić piersią to zapewne kupisz sobie takie wkładki,więc może zrób to już teraz i wypróbuj :)

Aniołek wrzesień 2013 [*]

13 lata 6 miesiąc temu #137305 przez MagdaM
Ja jak bardzo bolalo to chodzilam w biustonoszu. Bo tak to nie mam pomyslu.

www.ciepelkowo.pl

[*] 9.12.2010 r.

13 lata 5 miesiąc temu #166095 przez KasiaT
oj brodawki.... moja zmora. Bolą przy dotyku tak, jakbym miała z nich zdartą skórę... Jedyne co mi pomaga to nakładanie oliwki (niweluje swędzenie brodawek) i chodzenie w biustonoszu.

13 lata 3 miesiąc temu #206378 przez alicjaa
dziewczyny a probowalyscie masci BEPANTHEN? wg mnie ona jest naprawde super.

ja uzywalam ja od porodu po kazdym karminieiu bo mialam strasznie obolale brodawki, bepanthen lagodzil bol i przynosil ulge naprawde

13 lata 3 miesiąc temu #206466 przez Emme
ta maść jest rewelacyjna, dziecko może ją "zjeść" jak posmarowane są brodawki (nie trzeba zmywać), czułam po niej ogromną ulgę i na wszystkie inne zmiany skórne rewelacyjna (od rany po nacięciu po wszelkie wysypki)

13 lata 3 miesiąc temu #206543 przez Asiersa
Ja stosowałam maść Maltan 30% :)
Dziecko też może ją "zjeść" :silly: :silly:

Mój dzielny chłopczyk :*:*
Podziękowania: sylwiaja4

13 lata 3 miesiąc temu #206597 przez Róża
Ooo to w takim razie ja zapisze sobie nazwy tych maści, bo pewnie niebawem się przydadzą ... właśnie zastanawiałam się jak potem ulżyć sobie i nie zaszkodzić Dzidzi, ale skoro mówicie że te maści są "do zjedzenia" to warto sobie pomóc :)
Moje bóle na szczęście ustały, pojawiają się sporadycznie tylko, do tej pory tez tylko nawilżałam oliwką i unikałam dotykania do czegokolwiek co miałam na sobie, cuda na kiju a i tak nie zawsze pomagały !

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka