BezpiecznaCiaza112023

czerwone plamy na twarzy

14 lata 10 miesiąc temu #16238 przez kivi
Hej dziewczyny, od kilku dni mam pod ustami na całej brodzie czerwone plamki, wyglada to nieciekawie...wyczytałam że 75% kobiet w ciąży tak ma i mija to po porodzie. Czy któraś z Was także ma taki objaw, problem?

Ściskam

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 10 miesiąc temu #16240 przez mysia-sia
kivi moja buzia generalnie od początku ciąży nie wygląda najlepiej, chociaż u mnie to raczej problem a'la trądzikowy niż plamkowy, ale zauważyłam kilka razy też takie zaczerwienienie, ale to tylko jak jestem gdzieś na słońcu albo na świeżym powietrzu, potem znika. Więc może związane jest z większym przekrwieniem skóry?

14 lata 10 miesiąc temu #16262 przez kivi
w moim przypadku chyba nie...

oto wypowiedź lekarza którą kopiuję z strony www.forumginekologiczne.pl

"Brunatne przebarwienia w postaci nieregularnych plam występują najczęściej na czole, policzkach, nosie oraz w okolicy ust. Zaczynają się pojawiać przeważnie od II trymestru ciąży. Nazywane są one potocznie ostudą ciężarnych. Intensywność ich zabarwienia może być bardzo różna od żółtobrunatnej do ciemnobrunatnej. Częściej występują u brunetek o ciemnej karnacji. Pojawiają się najprawdopodobniej pod wpływem zmian hormonalnych lub też czasami na skutek niedoboru kwasu foliowego. Mało estetyczne przebarwienia już po kilku dniach po porodzie zaczynają blednąć a w przeciągu kilku tygodni zanikają całkowicie. W sporadycznych przypadkach utrzymują się przez kilka miesięcy. Ich pojawienie nie ma żadnego negatywnego wpływu na przebieg ciąży czy rozwój płodu. Pod wpływem słońca przebarwienia na twarzy nasilają się. Wszystkie zmiany pigmentacyjne występujące przed ciążą takie jak znamiona, piegi, blizny w czasie ciąży mogą się nieco powiększyć jak również stać się ciemniejsze, przez co bardziej widoczne. Do powstania przebarwień na twarzy może dojść również na skutek zastosowania w słoneczny dzień kosmetyków zawierających środek światłouczulający."

chyba i mnie dotyczy ostuda ciężarnych :-)

14 lata 10 miesiąc temu #16341 przez mysia-sia
no to ja nie wiem:) lekarzem nie jestem więc się nie wypowiadam;)

14 lata 10 miesiąc temu #16348 przez Scholastyka21
kivi to jak najbardziej normalne, dziecko w brzuszku robi siusiu i kupki które rozkładają się i trafiają do krwioobiegu, i potem reakcją organizmu są wszelkiego rodzaju plamki i przebarwienia na skórze
nie martw się, po porodzie wszystko wróci do normy :)

14 lata 10 miesiąc temu #16385 przez Lidziun
u mnie tez wyszly takie plamki, sa one czerwone i takie szorstkie jakbym miala w tym miejscu baaaaardzo sucha cere. Wyszlo mi to jakos w polowie ciazy na policzkach, ale jakos sie zbytnio tym nie przejmuje, nie smaruje 20 razy dziennie by nawilzyc. Najgorzej jest jak nakladam sobie podklad to wtedy po kilku godzinach widac wyraznie, ale mam nadzieje ze to minie po urodzeniu i tego Tobie tez zycze KIVI

3 lata 10 miesiąc temu #1070007 przez KarolineCZ
Jeśli chodzi o przebarwienia to polecam zajrzeć do tego artykułu: https://www.aptekagalen.pl/przebarwienia . Znajdziecie tam wiele informacji dotyczących właśnie walki z przebarwieniami. Wiem jakie to problematyczne bo sama próbuję się z nimi uporać od dawna.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka