- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- Test łożyska - Oksytocyna ??
Test łożyska - Oksytocyna ??
- Joanna-Rona
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
Mniej Więcej
14 lata 3 miesiąc temu #31983 przez Joanna-Rona
Witam
Mam takie pytanie, jestem teraz wg USG w 39 tc. Sprawa wygląda tak: łożysko zaczeło się mocno starzeć - nabierać na siebie złogi wapniowe. Może to nic nie znaczyć ale też istnieje prawdopodobieństwo, że Mała powinna się urodzić jak najszybciej bo potem może być niedotleniona (właściwy termin mam na 4 październik, a ona wcale się jeszcze nie śpieszy. Po dzisiejszym USG w szpitalu doktor powiedział, że w piątek zrobi mi test łożyska czyli poda oksytacynę w niewielkich ilosciach i zobaczy co sie bedzie działo. Z tego co zrozumiałam jeśli łożysko jest jeszcze na tyle silne to zniesie oksytocyne i będzie ok, a jeśli jest za stare i za słabe ruszy akcja porodowa. Czy miałyście z czymś takim do czynienia ? Czy dobrze zrozumiałam lekarza ? Mam wziąść ze sobą torbę do porodu ? ( nie chce potem jakiś uśmieszków np ze strony położnych jeśli to zwykła rutyna i wcale nie będe rodziła)
Wiecie coś na ten temat - Proszę o rady
Całuje Joanna
Mam takie pytanie, jestem teraz wg USG w 39 tc. Sprawa wygląda tak: łożysko zaczeło się mocno starzeć - nabierać na siebie złogi wapniowe. Może to nic nie znaczyć ale też istnieje prawdopodobieństwo, że Mała powinna się urodzić jak najszybciej bo potem może być niedotleniona (właściwy termin mam na 4 październik, a ona wcale się jeszcze nie śpieszy. Po dzisiejszym USG w szpitalu doktor powiedział, że w piątek zrobi mi test łożyska czyli poda oksytacynę w niewielkich ilosciach i zobaczy co sie bedzie działo. Z tego co zrozumiałam jeśli łożysko jest jeszcze na tyle silne to zniesie oksytocyne i będzie ok, a jeśli jest za stare i za słabe ruszy akcja porodowa. Czy miałyście z czymś takim do czynienia ? Czy dobrze zrozumiałam lekarza ? Mam wziąść ze sobą torbę do porodu ? ( nie chce potem jakiś uśmieszków np ze strony położnych jeśli to zwykła rutyna i wcale nie będe rodziła)
Wiecie coś na ten temat - Proszę o rady
Całuje Joanna
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
Mniej Więcej
14 lata 3 miesiąc temu #32100 przez _aga86_
Wiem tylko tyle, ze oksytocyna podawana jest przy wywolywaniu porodu, wiec torbe powinnas miec ze soba. Nie mart sie ciaza jest donoszona i wrazie czego dziecko jest bezpieczne POWODZENIA
- ilona
- Wylogowany
- Moderator
- 12.05.2010 Wiktor 26.09.2014 Weronika
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 24
14 lata 3 miesiąc temu #32101 przez ilona
Ja bym zabrała na Twoim miejscu.
Zawsze torba może zostać w aucie i jak się okaże że zostajesz mąż, mama siostra nie wiem z kim akurat będziesz pobiegnie i przyniesie.
Zawsze torba może zostać w aucie i jak się okaże że zostajesz mąż, mama siostra nie wiem z kim akurat będziesz pobiegnie i przyniesie.
- Joanna-Rona
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
Mniej Więcej
14 lata 3 miesiąc temu #32131 przez Joanna-Rona
Tak chyba wezmę torbę. W internecie przeczytałam że nie ma dokładnych statystyk ile procent dziewczyn rodzi po teście oksytocynowym, ale te przypadki zdarzaja się ponoć dość często, dlatego zawsze wykonuje się go w donoszonej ciąży i w szpitalu.
No jestem bardzo ciekawa co z tego będzie, wsumie to nie miała bym nic przeciwko jakby Alicja się już urodziła. Tylko, że sie trochę stresuje przed tym piątkiem.
Dzięki Dziewczy
No jestem bardzo ciekawa co z tego będzie, wsumie to nie miała bym nic przeciwko jakby Alicja się już urodziła. Tylko, że sie trochę stresuje przed tym piątkiem.
Dzięki Dziewczy
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
Mniej Więcej
14 lata 3 miesiąc temu #32158 przez _aga86_