BezpiecznaCiaza112023

Jak sie ma USG do wieku ciązy??

14 lata 11 miesiąc temu #435 przez Evans18
Jeżeli USG w 14 tygodniu wykazało że dzidzia jest o 2 tyg mniejsza tzn że wyglądała na 12 tydzień to znaczy że to byl 12 tydzień od zapłodnienia czy od tego 12 odjąc jeszcze dwa czyli około 10 tydzień od zapłodnienia???Inaczej mówiąc:czy liczony od OM tydzień jest tym ogólnie przyjetym a ten 12 według USG był faktycznie zapłodnieniowym(a w zasadzie mniej więcej określał tydzien od zapłodnienia bo to nigdy nie jest na sto procent pewne i usg tez się myli) czy tez od niego odjąc jeszcze dwa???I CRL:4,57 cm to nie za mało nawet jak na 12 tydzień od zapłodnienia bo w internecie można spotkac rózne wartości :(

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 11 miesiąc temu #436 przez Mirella
USG podaje tydzień ciąży od ostatniej miesiączki, nic się od tego nie odejmuje ani nie dodaje, lekarze tak liczą, chociaż tak naprawdę dziecko jest młodsze. Ja w 13 tygodniu miałam CRL 6,1cm ale pamiętaj, że wszystko tak naprawdę zależy od tego jak się dzidzia ułoży do badania i na ile dokładnie zostanie zmierzona.
Poza tym to liczenie tygodni zakłada ze cykl trwa 28 dni, jeżeli Twój jest dłuższy o kilka dni, to wyniki mają się nijak do stanu rzeczywistego.
Ja przez całą ciążę słyszałam że moje dziecko za chude właśnie o dwa tygodnie, a waga urodzeniowa mojej córeczki to 3450g. I tyle w kwestii dokładności USG.
Nosek do góry, będzie dobrze :)

14 lata 11 miesiąc temu #438 przez Katarzyna
Evans18 nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam, ale miałaś wykonane badanie USG w 14 tygodniu ciąży (wg. wyliczenia z ostatniej miesiączki) natomiast na USG maluch wyglądał na 12 tygodni?

Mirella ma rację, że wyliczenie zależy również od prawidłowego pomiaru CRL czyli doświadczenia lekarza oraz ułożenia maluszka.

Natomiast wracając do wyliczeń:
- Termin porodu wylicza się z Reguły Naegelego i termin ten jest tak naprawdę terminem orientacyjnym. Dziecko może urodzić się +/- 14 dni w okolicy wyznaczonej daty.

- Natomiast podczas USG między 11 a 13 tygodniem ciąży wykonany pomiar CRL określa wiek maluszka z dokładnością do 6 dni.

Podsumowując USG dokładnie wykonane może określić nam precyzyjniejszy wiek dziecka niż wyliczenie z ostatniej miesiączki.

14 lata 11 miesiąc temu #441 przez Evans18
Katarzyna napisał:

Evans18 nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam, ale miałaś wykonane badanie USG w 14 tygodniu ciąży (wg. wyliczenia z ostatniej miesiączki) natomiast na USG maluch wyglądał na 12 tygodni?

Mirella ma rację, że wyliczenie zależy również od prawidłowego pomiaru CRL czyli doświadczenia lekarza oraz ułożenia maluszka.

Natomiast wracając do wyliczeń:
- Termin porodu wylicza się z Reguły Naegelego i termin ten jest tak naprawdę terminem orientacyjnym. Dziecko może urodzić się +/- 14 dni w okolicy wyznaczonej daty.

- Natomiast podczas USG między 11 a 13 tygodniem ciąży wykonany pomiar CRL określa wiek maluszka z dokładnością do 6 dni.

Podsumowując USG dokładnie wykonane może określić nam precyzyjniejszy wiek dziecka niż wyliczenie z ostatniej miesiączki.

Po koleji :laugh:
tak było to według OM USG wykonane w 14 tc,wykazało natomiast że wiek dziecka jest około 12 tc.Czy jest to przypuszczalny wiek od zapłodnienia czyli odliczając te 12 tygodni w tył nastapiło mniej więcej poczęcie(oczywiście liczę się z tym że lekarz mógł źle zmierzyć wielkośc dziecka i że dzieci maja różne tempa wzrostu)i wskazuje on wiek maluszka a nie wiek ciązy?Bo z tego co wiem to dwie rózne sprawy bo wiek ciązy zawsze lekarze liczą od OM ale wiek zapłodnieniowy jest o conajmniej 2 tyg...z góry dziękuje za odpowiedź :kiss:

14 lata 11 miesiąc temu #532 przez mmalutkaaa
Różne są aparaty USG i różne są daty. Mnie u prywatnego lekarze UG pokazało ze dziecko o 4 tyg wolniej sie rozwija dlatego wysłał mnie do szpitala na przeływy pępowinowe i tętnicze i tam sie okazało ze tylko o 2 tyg wolniej sie rozwija także jak lekarz się zaniepokoi to napewno coś z tym zrobi bez obaw. A tak poza tematem to Badanie przepływów to też badanie USG tylko że szuka tętnic i bada przepływ w sumie nic groźnego. Jeśli naprawde wolniej się bedzie rozwijać to podadzę lekarze zastrzyk w brzuszek ( zupełnie bezbolesny) a sama bardzo się boję zastrzyków i poda leki. Ogólnie to tylko lub aż 3 dni pobytu w szpitalu.

14 lata 11 miesiąc temu #537 przez agast
Nie ma się co martwić jak byłam w ciąży z najmłodszą to lekarz na jednym z usg stwierdził że dziecko ma za dużą głowe w stosunku do ciała :/ poszłam do kolejnego ten że nie jest ok i że dziecko jest duże i raczej ur sie mies wcześniej :dry: na usg połówkowym córka ważyła 2400 g i lek ze źle mam termin wyliczony ur się mies wcześniej wpadłam w panikę bo mało miałam rzeczy kupionych dopiero mąż mnie uspokoił córka urodziła się w terminie przezemnie policzonym i miała fakt duużą wagę bo 4490g ale to urok moich dzieci :lol:

18 tc Dominika ur 17.02.2010 zm 17.02.2010

14 lata 11 miesiąc temu #617 przez poli
Trzeba też zwrócic uwagę na to że termin z OM jest terminem przypisywanym do cykli 28 dniowych, jeśli kobieta zaś ma cykle np 40 dniowe to wiadomo, że i owulacja przesunie się w czasie i do zapłodnienia dojdzie później, Wtedy maluszek na starcie ma "poślizg"

14 lata 11 miesiąc temu #874 przez aniaw
Ja niestety nie pamiętam kiedy miałam OM, więc mogę bazować tylko na USG.
Ale fakt z każdym badaniem wyniki trochę się różnią i wiek mojego maleństwa też się zmienia (różnica 1-2tyg) :blink:

14 lata 11 miesiąc temu #1694 przez Scholastyka21
u mnie na USG cały czas wykazywało, że syn rozwija się z opóźnieniem o 3 tygodnie, a w pewnym momencie nawet o 4, lekarz też wysłał mnie do szpitala na przepływy i badania, ale wszystko było ok. Synek po prostu urodził się mniejszy bo ważył tylko 2 430kg, ale teraz rośnie jak na drożdżach i jest już taki grubasek że trudno go nosić :)

14 lata 11 miesiąc temu #2383 przez Lidziun
dzisiaj bylam na badaniu usg polowkowym i chcialabym by ktoras z was powiedziala mi czy jest wszystko ok
wyniki to:
bpd 4,68
ofd 6,17
hc 17,42
ac 14.04
fl 3,14
vp 6,64
nf 3,54

czy to oznacza ze moj synek bedzie mial wodoglowie lub zespol downa???
przeziernosc karkowa wynosi 3,54
czy powinnam sie martwic???

14 lata 11 miesiąc temu #2397 przez Scholastyka21
lidziun wiem tylko, ze zespół downa ocenia się po kości nosowej, jeśli jest wystająca i widać ją na USG to znaczy, że wszystko ok i nie ma zespołu downa tak przynajmniej mi mój gin tłumaczył
co do reszty to nie potrafię ci odpowiedzieć, ale na pewno któraś z forumowiczek będzie wiedziała

14 lata 11 miesiąc temu #2510 przez Lidziun
znalazlam fajna stronke na ktorej podane sa normy wynikow jakie powinny byc przy badaniu usg
troche mnie uspokoily dla ciekawskich podaje
Do oceny wieku ciążowego stosuje się wiele parametrów. Najczęściej używane to:

GS ? wymiar pęcherzyka ciążowego
CRL ? wymiar ciemieniowo-siedzeniowy
BPD ? wymiar dwuciemieniowy
OFD ? wymiar potyliczno-czołowy
HC ? obwód główki
CER ? wymiar poprzeczny móżdżku
FL ? długość kości udowej
HL ? długość kości ramiennej
APAD ? przednio-tylny wymiar brzucha
TAD ? wymiar poprzeczny brzucha
AC ? obwód brzucha.

Największą dokładność w ocenie wieku ciążowego uzyskuje się na podstawie czterech podstawowych parametrów ? BPD, HC, AC oraz FL, obliczonych przed 20 tygodniem ciąży.

Długość ciemieniowo-siedzeniowa ? CRL:
Wymiar ten powinien być średnią z trzech pomiarów wykonywanych bezpośrednio po sobie. Jest najbardziej miarodajny między 7 a 14 tygodniem ciąży. Po 14. tygodniu ciąży precyzja staje się mniejsza z powodu możliwości zgięcia lub wyprostowania się płodu. Pomiar ten przeprowadza się sondą dopochwową, od szczytu główki do siedzenia, bez nóżek i pęcherzyka żółtkowego

Przezierność fałdu karkowego - NT (nuchal translucency):
Jest to odległość między skórą a tkanką podskórną na wysokości karku płodu . Aby pomiar był dokładny płód nie może znajdować się w dużym przygięciu lub odgięciu.
Jest najbardziej miarodajny między 11 a 14 tygodniem ciąży.
Jego norma jest uzależniona od wymiaru CRL, jednak nie powinna przekraczać 2,5 mm.

Wymiar dwuciemieniowy ? BPD:
Powinien być wykonywany od zewnętrznych powierzchni kości czaszki w przekroju przez główkę, który zawiera w jednej płaszczyźnie: w linii środkowej sierp mózgu oraz przegrodę przeźroczystą, z tyłu wzgórze i sploty naczyniówkowe obu komór bocznych.
Przekrój powinien być owalny
W przypadku główki spłaszczonej lub okrągłej należy posłużyć się wskaźnikiem główkowym (CI ? cephalic index), który oblicza się ze wzoru:
CI % = BPD/OFD x 100
Norma dla CI zawarta jest między 74 a 83%.
Niski CI może świadczyć o dolichocefalii, wysoki o brachycefalii. Można wówczas ocenić wiek ciążowy na podstawie skorygowanego BPD:

Skorygowany BPD = (BPD x OFD) /1,265

Obwód główki ? HC:
W celu wykonania tego pomiaru należy uzyskać przekrój jak do pomiaru BPD,
mierząc tylko zewnętrzne powierzchnie czaszki (rys.3).
Nie jest wymiarem tak powtarzalnym jak BPD, ale może być przydatny, gdy CI wskazuje na główkę spłaszczoną lub zbyt okrągłą

Wymiar poprzeczny móżdżku ? CER:
Jest najbardziej stabilnym pomiarem, niezależnym od opóźnienia wzrostu płodu.

Obwód brzuszka ? AC:
Ma zasadnicze znaczenie dla oceny masy płodu, w rozpoznawaniu makrosomii oraz IUGR.
Wykonuje się go w przekroju poprzecznym brzucha na wysokości ujścia lewej żyły wrotnej w wątrobie, na poziomie żołądka i trzech ośrodków kostnienia kręgosłupa.
Przekrój ten powinien być okrągły.
Pomiaru dokonuje się od zewnętrznych do zewnętrznych powierzchni skóry.
Nadmierny ucisk sondy może zniekształcić obwód brzuszka.

Długość kości udowej ? FL:
Pomiar ten wykonuje się wzdłuż długiej osi kości,
kierując wiązkę ultradźwięków prostopadle do kości.
Mierzy się tylko długość trzonu kości, bez przynasady dalszej (rys.6).
Wymiar poniżej 2 odchyleń standardowych sugeruje istnienie dysplazji szkieletowych

Długość kości ramieniowej ? HL:
Pomiar ten stosowany jest w przypadku trudności w uwidocznieniu kości udowej.
Zasada pomiaru jest taka sama jak w przypadku FL.

Fałd skóry karku
Pomiar skóry na karku płodu mierzony między 14 a 22 tygodniem ciąży.
Norma do 6 mm. Pogrubiały występuje m.in. w trisomii 21.

Łożysko
O łożysku mówimy od 16. tygodnia ciąży. Prawidłowa grubość łożyska mierzona prostopadle do jego płaszczyzny nie powinna przekraczać 4,5 cm.
Do oceny dojrzałości łożyska stosuje się czterostopniową skalę Grannuma (0° , I° , II° , III° ), jednak nie koreluje ona ze stopniem wydolności łożyska.

Pępowina
Prawidłowo zbudowana jest z trzech naczyń ? dwóch tętnic i jednej żyły.
Nie należy opisywać pępowiny owiniętej wokół szyi płodu.
Dwunaczyniowa pępowina jest najczęstszą nieprawidłowością rozwojową pępowiny
i może współistnieć z innymi wadami wrodzonymi.
Jej stwierdzenie jest wskazaniem do badania ECHO serca płodu.

AFI ? amniotic fluid index ? objetość płynu owodniowego (index Phelana)
Jest to suma przestrzeni płynowych w czterech kwadrantach macicy, mierzona w wymiarze
AP, bez części drobnych, wyrażona w cm.
Norma przyjęta: 5 ? 20 cm

14 lata 8 miesiąc temu #11244 przez kakasia20
hejcia:)))))) mam pytanie jestem w 9 tyg ciazy i to 3 msc:) 8 kwietnia ide na 1 usg brzuszka czy zobacze juz maluszka ?????????

www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=74794

Michałek 3.11.2010
Majka 10.10.2012
Aniołek 09.2016+

14 lata 8 miesiąc temu #11246 przez Katarzynka
Pewnie że tak :) jak lekarz ma dobry sprzęt to nawet małe rączki i nóżki

1 rok 8 miesiąc temu - 1 rok 8 miesiąc temu #1080105 przez marek9841
Moim zdaniem zdrowie jest bardzo ważne, o czym wiele osób zapomina, dlatego warto poddawać się regularnym badaniom, a w razie problemów zgłosić się do lekarza specjalisty. Ze swojej strony mogę Wam wszystkim polecić ofertę - babkamedica.pl/oferta/44,usg-ciazy .

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka