- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- ciąża pozamaciczna
ciąża pozamaciczna
- merry833
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Mirella
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
- Otrzymane podziękowania: 72
- merry833
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
bo nie zgadaza mu sie wielkość pęcherzyka z ostatnią miesiączką bo powinnam być w 6 tyg a jestem w 4 no i nie chodzi o tą różnicę która jest liczona od zapłodnienia a miesiączki no i mój pęcherzyk jest malutki ma 4mm za nim zrobił usg po wynikach z krwi powiedział ze to ciaża fizjologiczna ale po usg nastąpiły watpliwości
Ale czy to daje podstawy do stwierdzania ciąży pozamacicznej? Wielkość pęcherzyka (mogę się mylić) oznacza prawdopodobny wiek ciąży.
"Pierwsze objawy ciąży pozamacicznej można zaobserwować już w 4.-6. tygodniu od zapłodnienia. Do najczęstszych należą:
ból w podbrzuszu umiejscowiony tylko po jednej stronie albo obejmujący większy obszar brzucha; ból może być nagły i silny, ale także umiarkowany i przewlekły,
krwawienie z pochwy,
ból nasilający się podczas ruchu lub np. kiedy kaszlesz,
ból promieniujący do ramienia (kiedy dochodzi do pęknięcia jajowodu, wewnętrzne krwawienie może drażnić nerwy dochodzące do ramion),
osłabienie, zawroty głowy, blada skóra, omdlenia, czyli symptomy szoku po pęknięciu jajowodu." (mamazone.pl)
Tak na chłopski rozum- ciąża pozamaciczna jest poza macicą, wiec lekarz jest w stanie na usg określić gdzie znajduje sie pęcherzyk.
- merry833
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
żadnej z wymienionych objaw nie mam jedyne co zauważyłam to kucie na przemian w jajnikach delikatne ale ustąpiło już ostatni raz czułam w ubiegłym tygodniu, czyję się dobrze tylko delikatna senność no i częściej chodzę do ubikacji
akurat to o czym napisałaś to normalny stan w ciąży. Nie jestem lekarzem, ale nie sądzę, aby była to ciąża pozamaciczna i nie wiem skąd Ci to przyszło na myśl. Skoro masz nieregularne cykle to ciężko jest z dokładnością podać wiek ciąży. Jeśli lekarz zobaczył pęcherzyk to widział gdzie sie zagnieździł, gdyby to była ciąża pozamaciczna to nie kazałby czekać, a odpowiednio by tym zajął (skierował na zabieg lub zalecił środki farmakologiczne), bo z tego co pamiętam to jest ona zagrażająca życiu.
- ciąża2904
- Wylogowany
- gaworzenie
- angellika1
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 08.08.2011 cud narodzin
a skąd u Ciebie pomysł z ciazą pozamaciczną??