Jeśli jestem wegetarianką, to czy powinnam zmienić swoje nawyki żywieniowe i powrócić do spożywania mięsa, chociaż wołałabym tego uniknąć?
Po pierwsze, jeśli jesteś wegetarianką musisz się z tym liczyć, że wszyscy będą nakłaniali ciebie do spożywania mięsa, ryb, jaj i produktów mlecznych, mówiąc, że jest to dobre dla dziecka.
Musisz wówczas zachować zdrowy rozsądek i polegać przede wszystkim na zdaniu Twojego lekarza.
Pamiętaj o tym, że wegetarianki zazwyczaj rodzą zdrowe dzieci.
Muszą jednak bardziej uważać w czasie ciąży niż kobiety jedzące mięso i w swojej diecie koniecznie zwrócić na poniższe punkty, które Ci poniżej przedstawię:
Ciąża i wegetarianizm
- Dbałość o dostarczanie białka
Jeśli do tej pory jadłaś jajka i produkty mleczne, norma koniecznych w czasie ciąży białek jest wystarczająca. Jeśli nie jadasz jajek, oraz nie pijesz mleka, powinnaś swoją dietę uzupełnić białkami pochodzenia roślinnego. W tym celu powinnaś spożywać więcej następujących produktów:
1.Nasion roślin strączkowych typu: bób, fasolka perłowa, soczewica, groch łuskany, soja, tof;
2. Ziaren – brązowy ryż, kasza gryczana, jęczmień proso, gotowana i obsuszona pszenica, a następnie pokruszona;
3. Orzechy i nasiona – sezamu, słonecznika, dyni, orzeszki ziemne bez soli, orzechy nerkowca, włoskie lub pistacjowe, również w zastępstwie możesz spożyć 2 i ½ do 3 łyżek stołowych masła;
4. Pamiętaj, że stosując substytuty produktów mlecznych i jaj, zawierających białko, powinnaś spożyć taką ilość pokarmu roślinnego, która jest równa 4 dawkom białka zawartego w diecie mlecznej i jajecznej. Z tego też względu czytaj uważnie etykietki, pamiętając równocześnie o tym, że 20 do 25 mg białka oznacza tylko jedną dawkę, a Ty potrzebujesz ich cztery.
- Niezbędna ilość wapnia
Ponownie to samo, nie będzie żadnego problemu z ilością dostarczanego przez ciebie w pożywieniu wapna, jeśli pijesz mleko. Kłopot jest wtedy, gdy nie przepadasz za mlekiem i go nie spożywasz. Jedyne wyjście z tej sytuacji to spożywanie produktów zawierających soję, roślinne źródło wapnia. Nie pij jednak mleka sojowego, gdyż jest zbyt obciążone cukrami, wystrzegaj się również cukru białego, syropów kukurydzianych i miodu. Szukaj produktów pełnosojowych i kontroluj zawartość wapnia w tych produktach na etykietach. Pamiętaj, że około 300 mg równa się jednej dawce, a Ty potrzebujesz ich aż cztery. Zdaniem dietetyków płatki kukurydziane są znakomitym, bezmlecznym źródłem wapnia. Do zbawiennych dla weganek produktów należy również sok pomarańczowy z dodatkiem wapnia. Poniżej prezentuję listę produktów bogatych w wapń. Powinnaś zjeść 4 dawki dziennie z przedstawionych na liście lub ich kombinację, aby dostarczyć swojemu organizmowi wystarczającej ilości wapnia.
Każda z proponowanych przez dietetyków pozycji zawiera około 300 mg wapnia:
- 200 – 250 ml maślanki o obniżonej zawartości tłuszczu;
- 200 – 250 ml odłuszczonego lub jednoprocentowego mleka, jęli nie tolerujesz laktozy, pij mleko o zmniejszonej zawartości laktozy albo weź tabletkę redukującą laktozę przed spożyciem produktów mlecznych;
- ¾ szklanki mleka o zwiększonej zawartości wapnia lub wzbogaconego chudego mleka;
- ½ kubka skondensowanego odłuszczonego mleka;
- 1 i ½ kubka nietłustego domowego twarogu;
- około 40 g sera cheddar;
- 35 g sera szwajcarskiego;
- 15 – 25 dag odłuszczonego jogurtu;
- ½ kubka odłuszczonego mrożonego jogurtu;
- ¼ do ⅓ kubka mleka w proszku bez tłuszczu (w zależności od ilości potrzebnej do przyrządzenia jednego kubka);
- 17 dag soku pomarańczowego o zwiększonej zawartości wapnia;
- 10 dag makreli z puszki wraz z ościami;
- 11 dag łososia z puszki wraz z ościami;
- 8,5 dag sardynek z puszki wraz z ościami;
- 2 - 3 łyżek stołowych zmielonych ziaren sezamu. Mleko sojowe i białko sojowe, wzbogacone mleko ryżowe, tofu;
- 1 i ¾ kubka brokułów;
- 1 i ½ kubka gotowanego jarmużu albo zielonych części rzepy;
- 1 kubek zielonych części kapusty;
- 2 tortille z mąki kukurydzianej;