BezpiecznaCiaza112023

Wielkosc malenstwa w trakcie ciazy

13 lata 9 miesiąc temu #87168 przez MagdaM
Mam takie pytanie, moze sie znacie...
Wg norm ksiazkowych, dziecko w 7tc (ukonczonym) ma ok 1 cm wielkosci. Moje w 7tc + 0d mialo 9,5mm a wlasnie kolezanka pisze, ze jej w 6tc ma 14mm!! :ohmy:
Jak to jest?? Mam nadzieje, ze mniejsze dzieciatko to nie znaczy nic zlego...

www.ciepelkowo.pl

[*] 9.12.2010 r.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 9 miesiąc temu #87172 przez baby_55
Madziu może być tak, że do zapłodnienia doszło później niż Ci się wydaje i wtedy maluszek może być kilka dni młodszy, mój mały cały czas był o tydzień mniejszy niż średnie wymiary książkowe i lekarz mówił, że to nic złego, że tak może być, jesli maluszek jest większy to może znaczyć, że do zapłodnienia doszło wcześniej, tak było u mojej koleżanki, poza tym wymiary książkowe sa tylko orientacyjne, a różne publikacje podają różne wymiary

13 lata 9 miesiąc temu #87396 przez _aga86_
Madzia nie sugeruj sie "normami" ksiazkowymi. Lekarz sam by Ci powiedzial jakby cos bylo nie tak. Z tego co piszesz to wymiary plodu Twojej kolezanki odbiegaly od normy wiecej niz Twoje. Specjanie sprawdzilam usg z 7 tyg. mojej ciazy: wymiar to 10 milimetrow.

13 lata 9 miesiąc temu #87417 przez MagdaM
Znaczy ja wiem, ze mialam pozniej owulacje i ze moje dziecko jest mlodsze. Ale lekarka mowila, ze w normie wszystko. Zastanawial mnie tylko wymiar dziecka kolezanki i pytam dla uspokojenia ciekawosci itp ;) dzieki za odpowiedzi :)

www.ciepelkowo.pl

[*] 9.12.2010 r.

13 lata 9 miesiąc temu #87479 przez sunaja21
podobnie jak Aga uważam ze nie ma co sie sugerowac tymi normami ksiazkowymi bo mozna tylko zwariowac jesli cos bedzie nie tak to lekarz napewno o tym powie!pamietaj ze dzieci rodza sie rozna waga jedne 2,5kg inne 4,5 wiec nie ma sie co stresowac na zapas!

[url=http://dawidek7-.aguagu.pl][img]http://dawidek7-.aguagu.pl/suwaczek/suwak3/a.png[/url]

13 lata 8 miesiąc temu #101038 przez Asiekk
Ja bylam u gin w 7tyg i moje malenstwo mialo 1.09cm to stwierdzila ze ta wielkosc jest dla malucha ktory ma 5 tyg ;/ mowie no na pewno przeczytalam mnostwo ksiazek i wszystkiego i w 7 tyg dzieciatko ma od 9mm do 1,3cm wiec niech nie strasza niepotrzebnie. Potem poszlam do innego gin bo mnie tamta przerazila i zniechecila do siebie i w 8 tyg miala moja fasolka juz 1,6cm i powiedziala ze prawidlowo sie rozwija i ze nie ma powodu do obaw i moj maluch ma prawidlowe wymiary bo sama mi powiedziala ze miedy 9mm a 1,3cm ma w 7tyg. :) co lekarz to inna opinia :) Obecnie jestem w 12 tyg i 2dn ciązy ;D bylam w 11tyg 6dn na prenatalnych i moje dziecie mialo już az 5,2 cm :) wiec rosnie i prawidlowo sie rozwija a niektorzy niepotrzebnie robia takie "halo" kazdy jest indywidualny. :)

13 lata 8 miesiąc temu #101046 przez Marysia27
Nie ma co się porównywać do innych, bo moje dziecię było najpierw niby martwe, później za małe jak na wiek ciąży, a jak przyszło mi rodzić to mało nie padłam jak zobaczyłam Bartuśka 58 cm i 3870 g. Tyle się napłakałam i nastresowałąm, a wszystko jest dobrze, przy kolejnej ciąży będę już spokojniejsza :side:

13 lata 8 miesiąc temu - 13 lata 8 miesiąc temu #101059 przez Emme
moja rada:
nie czytać nic o rozwoju ciąży i słuchać tylko lekarza

przebieg ciąży jest indywidualny

13 lata 8 miesiąc temu #101065 przez Asiekk
Wiem wiem ale i tak przyszła mama sie martwi to moja 1 ciaza to chodze jak na szpilkach i chce zeby bylo wszystko dobrze :)

13 lata 8 miesiąc temu #101226 przez Marysia27
i jeszcze o jednym pamiętaj -wujek Google nie zawsze ma rację ;)

13 lata 8 miesiąc temu #115500 przez krzymina
wiecie co mnie też na początku w 5 tygodniu nastraszyli że to pusta ciąża bo nie ma zarodka bęcwały jedne a biedak po prostu nie zdążył się jeszcze zagnieździć a ja mało nie umarłam ze stresu aż dostałam jakiegoś kołatania serca z nerwów,w 6 tygodniu miał 8,7 mm

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka